Το Rockap.gr σας είχε παρουσιάσει τον Γιώργο Ρους ακριβώς πριν ένα χρόνο. Η αγάπη μας για τους νέους καλλιτέχνες δεν πάει χαμένη τελικά, έχουμε δει κι άλλα παραδείγματα… αυτά μας δίνουν δύναμη για να συνεχίσουμε.

*** ROUS *** ( Παρουσιαστικό – Βιογραφικό )

Με επιρροές από το πάνθεον της rock – δηλαδή από Bob Dylan και Beatles μέχρι Radiohead – και μεγάλη αγάπη για τη folk (ιδιαίτερα για τον αδικοχαμένο Elliott Smith, τον Tim Buckley και τον Woody Guthrie) και την indie folk (Iron & Wine), ο Rous (κατά κόσμον Γιώργος Γεωργιάδης) φιλτράρει τα ακούσματά του για να δημιουργήσει ένα προσωπικό είδος rock, ακατέργαστο και απέριττο.

Στη μουσική και τους στίχους του είναι απλός αλλά αυθόρμητος και αυθεντικός, προσέχοντας να αποφύγει «τις παγίδες του έντεχνου», όπως λέει, «να μην είμαι γλυκανάλατος και κλαψιάρης.» Πίσω από το χαρούμενο ρυθμό του «Εξαιρέσεις», ο Rous τραγουδάει για τους πιο βασανιστικούς έρωτες, τους ανεκπλήρωτους, και το πώς τους εγκαταλείπουμε γιατί καμιά φορά πιστεύουμε ότι δεν προλαβαίνουμε να τους ζήσουμε. Αυτή η γλυκόπικρη φιλοσοφία θυμίζει την περίφημη ατάκα του John Lennon ότι η ζωή είναι αυτό που σου συμβαίνει όταν είσαι απασχολημένος με άλλα σχέδια.

Ο στίχος «το ξέρεις μ’ αρέσεις» έγινε το catchphrase της χρονιάς. Οι «Εξαιρέσεις» ήταν το κομμάτι που ξαφνικά και απρόσμενα κατέκτησε καρδιές (ραγισμένες ή αισιόδοξες) και charts. Και ο Rous, ο πρωτοεμφανιζόμενος τραγουδοποιός που βρίσκεται πίσω από όλα αυτά, έγινε ένας ποιητής της σύγχρονης καθημερινότητας, βρίσκοντας το όμορφο και το κρυμμένο σε φαινομενικά πεζές καταστάσεις.
Μετά την τεράστια επιτυχία του «Εξαιρέσεις», το οποίο αναδείχθηκε ως πρώτο Τραγούδι του Μήνα στο καινούργιο μουσικό portal Jumping Fish της Cosmote, ο Rous παρουσιάζει την πολύ-αναμενόμενη πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική του δουλειά που συγκεντρώνει όλες τις σκέψεις, τις επιρροές και τις εμπνεύσεις από τον καιρό που ήταν φοιτητής στην Ιταλία μέχρι και την επιστροφή του στη βάση του, την Αθήνα.

Ο δίσκος διαπνέεται από μια ευφορική διάθεση που όμως δεν είναι φτιαχτή και τετριμμένη και σαν στιχουργός, ο Rous μένει πιστός στην απλότητα και την αμεσότητα που έκαναν τραγούδια σαν το “Εξαιρέσεις” δημοφιλή στο ευρύ κοινό, χωρίς να πέφτει στην παγίδα της ωμότητας και της ευκολίας.
Με τραγούδια γραμμένα και βασισμένα στην ακουστική κιθάρα (περίπου όπως και τα είδωλά του, ο Bob Dylan και ο Elliot Smith), ο Rous επιζητά, όπως λέει ο ίδιος, την υπέρβαση από το ακουστικό στοιχείο σε κάτι πιο δυνατό, χωρίς να χαθεί αυτός  ο ήχος.

Θέλει να ερεθιστεί το αυτί του ακροατή και ταυτόχρονα να τον κάνει να δει πέρα από την επιφανειακότητα των σχέσεων και να ανακαλύψει ποια θέση έχει τελικά η αγάπη ανάμεσα στους ανθρώπους σε σχέση με το άπειρο, το άγνωστο.
Και μπορεί τελικά να μην έχει όλες τις απαντήσεις, αλλά ο «διάλογος» μέχρι εκεί σίγουρα αξίζει τον κόπο.
Η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά του Rous αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο του 2010 από την Archangel Music.

O Rous στο διαδίκτυο:

http://www.jumpingfish.gr/rous

http://www.facebook.com/r0uss

http://www.myspace.com/r0us

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ