Η καλύτερη ψυχεδελική μπάντα

Τέλη 1986, αρχές 1987. Ο Κώστας Κωνσταντίνου σχηματίζει τους “πρώιμους” Purple Overdose με τους οποίους έπαιζε συνθέσεις που ήδη είχε δημιουργήσει. Την αρχική σύνθεση του συγκροτήματος αποτελούσαν οι  Κώστας Κωνσταντίνου (κιθάρα, τραγούδι, σύνθεση), Ζαχαρίας Βρελιανάκης  (πρώην X-Mandarina Duck), ο οποίος έπαιζε μπάσο, και ο Νίκος με την ιδιότητα του drummer (πέθανε το 1990 από υπερβολική δόση) Στην αρχή οι Purple Overdose έπαιζαν μεταξύ τους μιας και δεν είχε βρεθεί ακόμα η μουσική σκηνή που θα τους φιλοξενούσε.

Το καλοκαίρι του 1987 βρίσκει τον Βρελιανάκη να φεύγει από το συγκρότημα ενώ τη θέση του έρχεται να καλύψει ο Γιώργος Παπαγεωργιάδης (Sugar), βασικό μέλος και των No Man’s Land. Την ίδια περίπου περίοδο πραγματοποιείται άλλη μία αλλαγή – αντικατάσταση αυτή τη φορά όμως αφορά τη θέση του Νίκου (drums) από τον επίσης βασικό drummer των No Man’s Land Γιώργο Νίκα. Το ίδιο καλοκαίρι οι Purple Overdose εμφανίζονται ζωντανά για πρώτη φορά σε μία συναυλία στο Αιγάλεω κατά τη διάρκεια της οποίας ακούγονται τα δικά τους τραγούδια “Holes” και “Elevation” καθώς επίσης και διασκευές τραγουδιών άλλων συγκροτημάτων.

Κάπου εδώ πρέπει να αναφέρω ότι στο συγκρότημα υπήρχε και ένα παιδί, ο Νίκος, ο οποίος ήταν και ο τραγουδιστής αλλά μετά τη συναυλία στο Αιγάλεω έφυγε. Ο Κωνσταντίνου εκτός από τη σύνθεση των τραγουδιών και την κιθάρα γέμισε το κενό της θέσης του τραγουδιστή.

Οι Purple Overdose συνέχισαν τις εμφανίσεις τους την ίδια χρονιά στη Χαλκίδα όπου έπαιξαν με τους No Man’s Land και τους Yeah. Με τις δύο αυτές εμφανίσεις το συγκρότημα κεντρίζει το ενδιαφέρον του κόσμου με αποτέλεσμα ένας έμπορος δίσκων με διασυνδέσεις στη Γερμανία πρότεινε στον Κωνσταντίνου να γράψουν ένα demo ώστε να το στείλει εκεί.

Στις 4 Νοεμβρίου του 1987 οι Purple Overdose μπαίνουν στο studio Blue Moon και ηχογραφούν το πρώτο τους demo, το οποίο περιέχει έξι τραγούδια, “Are You There,” “Elevation,” “Still Ill,” “Blue Torture,” “Holes,” και το “When You Talk About Me.” Βέβαια, η προοπτική της Γερμανίας δεν ευδοκίμησε, παρόλα αυτά το demo άκουσε συμπτωματικά ο Πέτρος Κουτσούμπας, ιδιοκτήτης της ανεξάρτητης εταιρείας Pegasus. Το μουσικό υλικό ξετρέλανε τον Κουτσούμπα με αποτέλεσμα να προτείνει στο συγκρότημα συνεργασία για το πρώτο τους album καθώς επίσης και την προώθησή του.

Την ίδια χρονιά οι Purple Overdose εμφανίζονται σε γνωστά clubs της Αθήνας (Vitraux, Ρόδον) μαζί με τους Θεσσαλονικιούς Mushrooms. Αν και μετά τις αποχωρήσεις κάποιων μελών τους οι Purple Overdose συνέχισαν τις εμφανίσεις τους σαν τρίο μπάντα στις μουσικές σκηνές Mad, Μουσική Αποθήκη και 127Db.

Oι αρχές του 1988 βρίσκουν το συγκρότημα χωρίς drummer γιατί ο Γιώργος Νίκας μη μπορώντας να ανταποκριθεί στις κουραστικές, επαγγελματικές του υποχρεώσεις (έπαιζε σε 2 μπάντες ταυτοχρόνως, Purple Overdose και No Man’s Land) θέλησε να εγκαταλείψει τους Purple Overdose. ‘Ύστερα από πρόταση του Θοδωρή Δημητρίου, τραγουδιστή των Λ. Σ., ο Μιχάλης Βασιλείου (μέλος των Λ. Σ.) αντικαθιστά τον Νίκα στα drums. Ο Βασιλείου όμως έπαιζε όργανο, κάτι που ικανοποίησε τον Κωνσταντίνου και άλλαξε την πορεία του ήχου των Purple Overdose.Έτσι η θέση του drummer παρέμενε ακόμα κενή. Ο Βασιλείου γεμίζει αυτό το κενό προτείνοντας για τη θέση έναν φίλο και συμφοιτητή του στο Ωδείο Αθηνών, το Χριστόφορο Τριανταφυλλόπουλο, ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα βασικό μέλος των Purple Overdose. Αυτές οι εσωτερικές αλλαγές οδηγούν το συγκρότημα στο studio Blue Moon να ηχογραφεί ξανά τα τραγούδια του demo, προσθέτοντας στη μουσικής τους σύνθεση και το όργανο που έπαιζε ο Βασιλείου, όπως επίσης και τέσσερα νέα τραγούδια, συνθέσεις του Κωνσταντίνου. Το Ιούνιο του 1988 έγινε το τελικό remix και το πρώτο album των Purple Overdose είναι έτοιμο. Ο δίσκος ονομάστηκε “Exit #4” μόνο που δεν περιείχε το τραγούδι του demo “Still Ill”.

Με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου το συγκρότημα δίνει μία σειρά από συναυλίες, συμμετέχοντας και ως support μπάντα σε άλλες μεγαλύτερες του εξωτερικού(Died Pretty, Dragonslayers, κ.ά). Επιπλέον, το 1989 εμφανίστηκαν στην τηλεοπτικές εκπομπές της ΕΤ-2, Στούντιο 4 και της ΕΤ-1, Χρώματα του Γιάννη Έξαρχου. Την ίδια χρονιά το Αγγλικό fanzine “Freak Beat” εμπεριέχει δισκοκριτική του Exit #4 και αναφέρεται σε αυτό με ιδιαίτερη αρέσκεια.

Παρόλη τη γρήγορη άνοδο του συγκροτήματος ο ερχομός του 1989 αφήνει εκτός συγκροτήματος τον Γιώργος Παπαγεωργιάδης (μπάσο), ο οποίος εγκαταλείπει τους Purple Overdose και στη θέση του έρχεται ο Ανδρέας Ανδριόπουλος, ο οποίος αποτελεί μέχρι και σήμερα βασικό μέλος του συκροτήματος. Η ίδια χρονιά όμως επιφυλάσσει άλλη μία αλλαγή στη σύνθεση του γκρουπ. Ο Μιχάλης Βασιλείου εγκαταλείπει κι αυτός με τη σειρά του το συγκρότημα και τη θέση του παίρνει ο Άρης Κοντοάγγελος, ο οποίος συμπτωματικά ήταν ένας από τους διοργανωτές της συναυλίας των Purple Overdose το 1987 στη Χαλκίδα και είχε κρατήσει επαφή μαζί τους.

Η χρονιά εκείνη ήταν πλούσια σε μουσικό υλικό, το οποίο θα αποτελούσε το δεύτερο demo του συγκροτήματος. Τραγούδια όπως τα “2008 Old View,” “Sail On Your Wings,” “Painting The Air,” “Cosmic Ladder,” “Magic Forest,” “Golden Eyes,” “Moonlight Sunshine,” και “Rain Without Storm” ήταν έτοιμα να δημιουργήσουν και το δεύτερο κατά σειρά album τους. Τελικά ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Απρίλη του 1990 με τίτλο “Indigo”και περιείχε μόνο με πέντε από αυτά τα τραγούδια τα οποία άλλαξαν σε κάποια σημεία μέχρι την περάτωσή του. Σαν εξώφυλλο χρησιμοποίησαν τον πίνακα του Σαλβαδόρ Νταλί “Παραισθησιογόνος Ταυρομάχος”. Ο ενθουσιασμός του κόσμου στις συναυλίες ήταν απερίγραπτος και ξεπερνούσε τις προσδοκίες του ίδιου του γκρουπ. Το 1993 το Αγγλικό fanzine “Freak Beat” καταχώρησε δισέλιδη παρουσίαση του καινούργιου δίσκου καθώς επίσης και συνέντευξη των Purple Overdose.

Στο βιβλίο του,’The Knights of Fuzz’ (the garage and psychedelic music explosion,1980-1995)  εκδόσεις ‘Border Line’ (1996), o  Timothy Gassen γράφει οτι .. «..το Indigo σε σύγκριση με το Exit #4  είναι πιό πλήρες,με ήχο ονειρικότερο και με απαλά, μεταξένια φωνητικά..».Γιά το συγκρότημα ,μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ¨Οι Purple Overdose, αν και χαμηλών τόνων, είναι ένα απο τα πιό σημαντικά γκρούπς  που αναφέρονται στο βιβλίο αυτό κι αξίζει να επενδύσει κανείς στον χρόνο που απαιτείται για να φέρει στην επιφάνεια τον θαυμαστό κόσμο τους…”

Η δεκαετία το ’90 σηματοδοτεί την πορεία του συγκροτήματος λόγω ανειλημμένων  υποχρεώσεων όπως αυτών του Τριανταφυλλόπουλου, ο οποίος το 1991 έφυγε για στρατιώτης. Την ίδια χρονιά ο Άρης Κοντοάγγελος εγκαταλείπει το συγκρότημα και στη θέση του έρχεται ο Βασίλης Καπανίκης σαν session οργανίστας. Επιπλέον ο Απόστολος Λαμπούρης (φλάουτο) μπαίνει κανονικά στη σύνθεση των Purple Overdose και γίνεται η αιτία διαφοροποίησης του ήχου τους σε πιο τρυφερό και λυρικό στις ψυχεδελικές συνθέσεις.

Το 1992 υποδέχεται τους Purple Overdose με μία πρόταση συνεργασίας από την ανεξάρτητη εταιρεία Fifth Dimension με έδρα το Κιάτο για την κυκλοφορία ενός 7ιντσου Ep.  Ηχογραφούν το τραγούδι “2008 Old View” που δεν είχε συμπεριληφθεί στο album “Indigo” καθώς επίσης και ένα καινούργιο τραγούδι με τίτλο “You Lose It.” Το single κυκλοφόρησε περίπου ένα χρόνο αργότερα, το 1993.

Το 1994 οι Purple Overdose ηχογραφούν και κυκλοφορούν το τρίτο album τους το οποίο είναι ομώνυμο και περιέχει οκτώ τραγούδια. Το album αυτό χαρακτηρίστηκε από τον ελληνικό τύπο ως ένα από το καλύτερα ψυχεδελικά albums, ενώ πήρε πολύ θετικά σχόλια από ξένα περιοδικά όπως το “Option” (USA) και το “Bucketful Of Brains” (UK). Αυτή η παγκόσμια αποδοχή βοήθησε στο να αυξηθούν οι πωλήσεις του album σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το 1995 και πιο συγκεκριμένα το Δεκέμβριο αυτής της χρονιάς οι Purple Overdose ηχογραφούν το νέο τους album το οποίο είναι έτοιμο και κυκλοφορεί στις 13 Μαΐου του 1996 και ονομάζεται “Solemn Visions”. Οι κριτικές είναι εξαιρετικές τόσο σε Ελλάδα όσο και σε εξωτερικό (Αμερική, Αγγλία, Ισπανία).

Το 1997 φτάνει και αποτελεί ορόσημο στην μουσική πορεία του συγκροτήματος καθώς αγγίζει τις πιο progressive φόρμες και αναμιγνύει τα ψυχεδελικά μονοπάτια με τις λατινοαμερικάνικες προτάσεις αυτής της σχολής. Εκείνη την περίοδο το συγκρότημα εγκαταλείπει και ο φλαουτίστας Ανδρέας Λαμπούρης ενώ ο περκασιονίστας Σταύρος Ελευθερίου παίζει αρχικά σαν session player και το 1998 γίνεται επίσημο μέλος του συγκροτήματος.

Το Νοέμβριο του 1998 οι Purple Overdose ηχογραφούν το καινούργιο τους υλικό το οποίο κυκλοφορεί στις 22 Απριλίου του 1999 και ονομάζεται “Reborn”. Την ίδια χρονιά παίζουν στο Rockwave Festival όπου σαν manager τους αναλαμβάνει ο Στέφανος Παναγιωτάκης. Επίσης, ο Ισπανικός σταθμός Σαραγόσα συμπεριλαμβάνει στο καθημερινό του play list το τραγούδι των Purple Overdose “Fortune Teller” διάρκειας 12 λεπτών, ενώ το Ισπανικό περιοδικό “Atropos” αναφέρεται στο συγκρότημα ως το “πιθανότατα καλύτερο ψυχεδελικό συγκρότημα του κόσμου” και καταλήγει λέγοντας “όμως δεν είναι Άγγλοι..”.

Στις 7 Φεβρουαρίου του 2001 κυκλοφορούν το album του “The Salmon’s Trip..Live!” το οποίο βγαίνει πρώτα σε cd και μετά από τέσσερεις μήνες σε βινύλιο με διαφορετικά τραγούδια. Το 2001 ο Βασίλης Καπανίκης αποχωρεί από το συγκρότημα ενώ εισέρχεται ο Κώστας Στεργίου.

Το 2004 ο μάνατζερ του συγκροτήματος συμφωνεί με την “On Stage Records” να κυκλοφορήσουν ένα album με ακυκλοφόρητο μέχρι στιγμής υλικό του 1987 και 1989. Αυτή η συνεργασία αποδίδει και κυκλοφορεί το album “Painting The Air”.

Το 2006 η Γερμανική εταιρεία Nasoni κυκλοφορεί το album “A Trip To Purpleland.The Early Years Live”, όνομα που “σκαρφίστηκαν” οι Κωνσταστίνου και Στέφανος. Ο δίσκος κυκλοφόρησε σε διπλό cd και διπλό βινύλιο σε όλο τον κόσμο και εξαντλήθηκε σε διάστημα λιγότερο από 3 μήνες.

Εκτός από τις δισκογραφικές τους δουλειές οι Purple Overdose έχουν συμμετάσχει σε πολλές μουσικές συλλογές.

Οι Purple Overdose (με τη σημερινή τους μορφή) είναι:

Κώστας Κωνσταντίνου(κιθάρα, τραγούδι, σύνθεση)

Χριστόφορος Τριανταφύλλου (drums)

Ανδρέας Ανδριόπουλος (μπάσο)

Σταύρος Ελευθερίου (percussions)

Κώστας Στεργίου (όργανο)

Για περισσότερες και εκτενέστερες πληροφορίες σχετικά με το συγκρότημα επισκεφτείτε το site:  www.purpleoverdose.gr