Πριν από 24 χρόνια είχε κάνει την εμφάνιση του, το συγκρότημα “Ελεύθεροι” ή αλλιώς “Παπαροκάδες“, που πραγματικά είχαν κάνει μεγάλη αίσθηση στα ραδιόφωνα της χώρας και όχι μόνο.

Γράφει ο Οδυσσέας Χριστοδούλου

Το συγκρότημα κυκλοφόρησε τον δίσκο “Έμαθα ελεύθερος να ζω” από την δισκογραφική MBI και πραγματικά σάρωσε, αφού έγινε χρυσός και πλατινένιος. Ο εγκέφαλος της μπάντας ήταν ο Αρχιμανδρίτης Νεκταρίος Μουλατσιώτης, ο οποίος πήρε αρχικά την άδεια από τον Μητροπολίτη τότε Χριστόδουλο, τον μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος. Έτσι λοιπόν αποφάσισε να φτιάξει μια χριστιανική ροκ μπάντα για να προσπαθήσει μέσω αυτής να χρηματοδοτήσει, την κατασκήνωση του και έτσι, μαζί με τρεις μοναχούς που διέμεναν στο μοναστήρι του, δημιούργησε τους “Ελεύθερους” που έγιναν γνωστότεροι με το παρατσούκλι “παπαροκάδες”.

Όπως διαβάζουμε και στη wikipedia:

“Μέλη του συγκροτήματος υπήρξαν ο Γιάννης Παπανικολάου (γνωστός από την θητείας του στους Inner Wish και σήμερα στους Diviner), ο Χριστόφορος, ο πάτερ Μουλατσιώτης και άλλοι δύο ιερείς. Το πρώτο τραγούδι που κυκλοφόρησε το συγκρότημα έφερε τον τίτλο «Έμαθα να Ζω Ελεύθερα» που ερμήνευσε ο Παπανικολάου και περιείχε ένα αντιστασιακό μήνυμα που καλούσε τον κόσμο να επαναστατήσει ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων και να μάθει να ζει ελεύθερα στα χωριά.”.

Επίσης στην συνέχεια αναφέρει:

“όταν και η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η βιομετρική ταυτότητα θα γίνει υποχρεωτική μέχρι το τέλος του 2011. Πολλοί θεώρησαν ότι πρόκειται για τον αριθμό του θηρίου και άρχισαν να πραγματοποιούν διαδηλώσεις ενάντια στην εφαρμογή της βιομετρικής ταυτότητας. Ένας αγρότης, μάλιστα, ο οποίος επίσης διαμαρτυρόταν για να μπει σκόπιμα στο φορτηγό του και να συγκρουστεί με ένα φορτηγό που παρέδιδε βιομετρικές ταυτότητες στα εργοστάσια που επρόκειτο να τις αναπτύξουν, ήταν ο λόγος που διεκόπη η ανάπτυξη των ταυτοτήτων.  Αυτό με κάποιο τρόπο αποδόθηκε στα μέλη του συγκροτήματος, οπότε οι Παπαροκάδες δέχθηκαν μήνυση.”

Ασφαλώς, παρά τον ενθουσιασμό που μπορεί να προκαλέσει η προηγούμενη αναφορά, ο πρώην τραγουδιστής της μπάντας, Γιάννης Παπανικολάου, παρουσίασε μια λιγότερο ηρωική και πιο πραγματικιστική οπτική για τις αιτίες που οδήγησαν στο τέλος των “παπαροκάδων”, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του το 2019 στο site enimerotiko.gr.

“Η διαχείριση της δημοσιότητας ήταν λάθος. Η διαχείριση έγινε για ίδιον όφελος και την… κονόμα. Δεν ήθελα να μετέχω σε μια ομάδα που ο κόσμος μας έβλεπε σας επιχειρηματίες. Έφυγα όταν κατάλαβα ότι κάποιοι το εκμεταλλεύονταν”.

Βάσει των διαδικτυακών δημοσιεύσεων, ο Γιάννης Παπανικολάου, που κάποτε ήταν γνωστός ως Πατήρ Παντελεήμων, το 2005 βρέθηκε αντιμέτωπος με τον έρωτα, μια στροφή που τον οδήγησε να εγκαταλείψει την μοναχική ζωή. Επιπλέον, επέστρεψε στην heavy metal σκηνή, αφού πριν από την περιπέτεια με τους Παπαροκάδες, είχε διατελέσει τραγουδιστής στην metal μπάντα Innerwish. Σήμερα, συνεχίζει την μουσική του καριέρα ως μέλος μιας άλλης metal μπάντας, των Diviner, σας τα ανέφερα και παραπάνω.

Τα άλλα δυο μέλη της μπάντας δεν μπόρεσαν να συμβιβαστούν με τον τρόπο διαχείρισης του “μάνατζερ” τους, του Μουλατσίωτη. Ο μοναχός Χριστόφορος εγκατέλειψε τη μοναχική του ζωή για να ασχοληθεί με την αγιογραφία στην Αθήνα, ενώ ο καλόγερος Χρυσόστομος μετακόμισε στην Αυστραλία, όπου ζούσαν οι γονείς του.

Από την πλευρά του, ο Μουλατσίωτης απάντησε στις υπόνοιες των πρώην μελών για τη διαχείριση της φήμης και των οικονομικών της μπάντας λέγοντας: “Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι αφήνουν το μοναχικό τους ένδυμα. Ο Ιούδας ήταν ο πρώτος που εγκατέλειψε τον Χριστό, προδίδοντας τον. Επίσης, ο Απόστολος Παύλος αναφέρει ότι ο μαθητής του, Δημάς, τον εγκατέλειψε για την κοσμική ζωή. Και από το Άγιον Όρος μέχρι άλλα Μοναστήρια, έχουμε πολλά παρόμοια περιστατικά μέσα στους αιώνες. Τι παράξενο έχει λοιπόν που συνέβη και στο δικό μας Μοναστήρι πριν από περισσότερο από μια δεκαετία; Το 2005 έφυγαν τρεις, αλλά από τότε έχουν έρθει άλλοι 18”.

Πώς προσαρμόστηκε ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης, που το 2001 είχε εκφράσει την ανησυχία του για τις παγίδες του διαδικτύου με τα λόγια:

“Σε φάγανε τα internet και οι πληροφορίες,
απ’ τα αρχεία μου περνούν χιλιάδες ανομίες.
Υπόσχομαι ασφάλεια, την δήθεν άνεσή σου
μαζί με την Ελευθερία σου θα χάσεις την Ψυχή σου.”

Απομονώθηκε από τις σύγχρονες τεχνολογίες, ακολουθώντας μια πορεία απομάκρυνσης από την κοινωνία, όπως ο Unabomber, εξαιτίας του G5 και της νέας τεχνολογικής εποχής; Όχι ακριβώς. Ο Αρχιμανδρίτης έλαβε την απόφαση “αν δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις, εντάξου σε αυτό” και δημιούργησε προφίλ σε Instagram, YouTube, Facebook, TikTok, ενσωματώνοντας τον εαυτό του στον κόσμο των social media περισσότερο από έναν εθισμένο 20χρονο influencer.

Και για να είμαστε δίκαιοι, όπως ο Λένιν είχε πει κάποτε ότι “οι καπιταλιστές θα μας πουλήσουν το σχοινί με το οποίο θα τους κρεμάσουμε”, έτσι και ο Μουλατσιώτης χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ως εργαλείο για να καταπολεμήσει τη Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Δείτε το βίντεο: