Ένας από τους ανθρώπους που δεν είχα την χαρά και την τύχη να συναντήσω και να γνωρίσω από κοντά, είναι ο Γιώργος Καρράς.

Ένας άνθρωπος που μέσα από τους ήχους του μπάσου του και τις μουσικές του, κατάφερε να μας ταξιδέψει στα πιο όμορφα μονοπάτια. Μονοπάτια που βαδίσαμε παρέα με το συγκρότημα ΤΡΥΠΕΣ.
Τα χρόνια πέρασαν, εμείς μεγαλώσαμε, ζήσαμε αρκετές συναυλίες τους, τόσο σε Καβάλα, αλλά και στην Θεσσαλονίκη. Ακούσαμε το Υπέροχο Τίποτα και ψάχναμε σαν τρελοί να βρούμε το cd και να το αγοράσουμε, αφού τότε λέγανε ότι ήταν σπάνιο. Είδαμε την μπάντα να διαλύεται και τον κάθε ένα να παίρνει διαφορετικά μονοπάτια. Ο Γιώργος έμεινε εκεί μόνος να κοιτάζει το τρένο που έφυγε, ψάχνοντας μέσα του απαντήσεις σε αναπάντητα ερωτήματα, αφού δεν μπορούμε να είμαστε στο μυαλό του άλλου, ακόμα κι αν αυτός είναι ένας από τους καλύτερους φίλους μας.
Φτάσαμε όμως στο πλήρωμα του χρόνου και έστω και σε αυτή την χρονικά στιγμή, άφησε πίσω του όλες τις όμορφες και τις άσχημες αναμνήσεις, έπιασε την κιθάρα και το μπάσο του και είπε «Είμαι εδώ, ακόμα ζωντανός και δημιουργικός».
Κυρίες και κύριοι… ο Γιώργος Καρράς.

Συνέντευξη στον Νίκο Γραμμάτο

 

 • Γιώργο σε ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνεις να απαντήσεις στα ερωτήματα του μυαλού μου και πραγματικά χαίρομαι που έφτασε αυτή η στιγμή. Αρχικά πες μου: Τι οδήγησε τον εαυτό σου σε αυτόν τον «αποκλεισμό» της μουσικής, και κυρίως της μαζικής έκθεσης στον κόσμο της χώρας; Γιατί ξέρω ότι έφτιαχνες μουσική αλλά για άλλες καταστάσεις (θέατρο κτλ).

Αυτό που με κράτησε μακριά από την μουσική στην αρχή ήταν η απογοήτευση από την διάλυση της μπάντας και μετά η μοναξιά. Ήταν δύσκολο να βρω ανθρώπους για να κάνω μουσική όσο και να φαίνεται παράξενο. Αργότερα όταν απέκτησα  έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή μπόρεσα να κάνω μουσική μόνος μου.

Ευτυχώς μετά από τον δίσκο που έκανα τις «Ασκήσεις Απλότητας» έχω πλέον δύο φίλους μουσικούς που παίζουμε μαζί και με την βοήθειά τους έχω ετοιμάσει έναν δίσκο με τραγούδια που δεν κυκλοφόρησε ακόμη.

 • Τι σημαίνει για εσένα η μουσική και γενικότερα η τέχνη σε όλες τις διαστάσεις;

Για να εξηγήσω  πόσο σημαντική είναι η μουσική για τον άνθρωπο θα δανειστώ αυτό που είπε ο Νίτσε ότι «χωρίς την μουσική αυτός ο κόσμος θα ήταν ένα λάθος» . Η μουσική για τους δημιουργούς είναι το μέσο που εκφράζονται έτσι και για μένα η μουσική είναι το μέσο που διοχετεύω την δημιουργικότητά μου για να εκφραστώ αλλά είναι και η ισορροπία μου και το οξυγόνο μου. Χωρίς οξυγόνο δεν ζει κανείς.

 • Αν έπρεπε να πάρεις μαζί σου 10 τραγούδια που έχεις γράψει, ποια θα ήταν αυτά;Δεν θα διάλεγα δικά μου τραγούδια θα διάλεγα τραγούδια άλλων αλλά κι αυτά θα ήταν για την συγκεκριμένη στιγμή που τα διάλεξα κάποια άλλη στιγμή ίσως διάλεγα άλλα. Σίγουρα θα διάλεγα τραγούδια από Beatles – Rolling Stones – P.Smith  του Παύλου Σιδηρόπουλου και πολλών άλλων μεταγενέστερων από Clash – Stranglers – Cure – Talking Heads — Wipers –  P.J.Harvey  και πολλά ακόμα που έχω ακούσει και με συντροφέψαν κατά καιρούς.

Φωτογραφία: Alexandra Masmanidi

 • Κι αν έπρεπε να διαλέξεις 3 συναυλίες που σου έρχονται πρώτες στο μυαλό με τις Τρύπες, ποιες θα ήταν αυτές;

Μια συναυλία που θυμάμαι ήταν η πρώτη συναυλία που κάναμε στον Λυκαβηττό γύρω στα 90 και κάτι που εκτός του ότι ήταν γεμάτο το θέατρο κρεμόντουσαν και από τα βράχια γύρω γύρω άνθρωποι και ήταν σoκαριστικό να βλέπω πρώτη φορά τόσο κόσμο . Άλλη στο Αν στα Εξάρχεια που δεν μπορούσαμε να πάρουμε ανάσα από τον πολύ κόσμο και τον καπνό. Και μία στο Θέατρο Δάσους στην Θεσσαλονίκη που όταν έπαιζα και γύριζα προς τα πίσω έβλεπα ένα τεράστιο φεγγάρι από πάνω μας.

 

 • Θέλω να μου πεις τα όνειρα που κάνεις από την στιγμή που έπιασες τον νέο σου δίσκο στα χέρια, και πως φαντάζεσαι ότι ταξιδεύει σήμερα η μουσική σου;

Η επιθυμία του κάθε καλλιτέχνη είναι να φτάσει η μουσική του και γενικότερα το έργο του στον κόσμο και δεν λειτουργεί σαν όνειρο αλλά σαν προσδοκία σαν ευχή. Δεν φαντάζομαι πως ταξιδεύει  η μουσική μου και δεν κάνω τέτοιες σκέψεις αλλά εύχομαι και  ελπίζω όσοι ακούσουν να ταξιδέψουν μ αυτήν.

 

 • Αν έβλεπες μπροστά σου έναν φίλο από τα παλιά, που χαθήκατε για πολλά χρόνια, αλλά η σχέση σας είχε διακοπεί απότομα, θα του έκανες μια μεγάλη αγκαλιά ή θα σε κέρδιζαν άλλα συναισθήματα; Τι θα του έλεγες;

Δεν ξέρω πως θα αντιδράσω, ανάλογα με ποιόν θα είχα μπροστά μου και τι είδους σχέση είχα μαζί του πριν διακοπεί. Η ερώτηση δεν έχει μία απάντηση έχει πολλές και ανάλογα με το παρελθόν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σχέσης.

Ο Γιώργος Τόλιος (ΤΡΥΠΕΣ)

 • Πως θέλεις να θυμάσαι τον Γιώργο Τόλιο;

Ο Γιώργος ήταν ένας ευαίσθητος άνθρωπος αγαπητός χωρίς έπαρση ακούραστος στο να ψάχνει για να βρει τι χρειάζεται να παίξει σε κάθε κομμάτι χωρίς να επαναπαύεται σε εύκολες λύσεις  και  που δεν θυμάμαι ποτέ να μάλωσα ή να μάλωσε με κανένα μας. Σαν μπασίστας είχα μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του. Θυμάμαι πολλές φορές που ενώ παίζαμε αλλάζαμε πράγματα στα κομμάτια χωρίς προηγούμενη συνεννόηση απλά μόνο με μια ματιά. Είχαμε αποκτήσει μεγάλο δέσιμο σαν μουσικοί και πολλές φορές  δεν χρειαζόταν να μιλήσουμε αρκούσε μόνο ένα νεύμα. Θα τον θυμάμαι και θα τον θυμόμαστε όλοι μας όχι απλά σαν έναν  φίλο μας καλό ντράμερ και μουσικό αλλά σαν ένα κομμάτι της ιστορίας μας.

 • Ποια είναι τα σχέδια σου από εδώ και πέρα;

Θέλω να εκδώσω την νέα μου δισκογραφική δουλειά που είναι τραγούδια και να τα παίξω  με την μπάντα μου σε συναυλίες.

 

 • Τι θα συμβούλευες έναν νέο που θέλει να ξεκινήσει σήμερα να μπλεχτεί στον κόσμο της μουσικής;

Δεν θα δώσω συμβουλές άλλωστε δεν μ αρέσει να το κάνω αλλά αν την αγαπάει πολύ την μουσική θα βρει μόνος του και θα αποφασίσει τι θα κάνει.

 • Ακούς την μουσική που ακούνε οι 20άρηδες σήμερα;

Πραγματικά δεν ξέρω τι ακούν οι 20άρηδες σήμερα για να ξέρω αν το ακούω κι εγώ. Υπάρχουν πράγματα που ακούω και δεν μ αρέσουν αλλά και άλλα πολύ ενδιαφέροντα δεν μπορώ να πω ότι ενημερώνομε διεξοδικά. Ότι πέσει όμως στα χέρια  μου το ακούω.

 

 • Πως βλέπεις την κατάσταση στην χώρα μας; Κυρίως όμως με ενδιαφέρει να μάθω πως βλέπεις την κατάσταση στον πλανήτη γη.

Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος και δεν είναι μόνο για την χώρα μας αλλά και για τον κόσμο όλο. Η φτωχοποίηση στρέφει τους ανθρώπους  προς τα άκρα και την βία και αυτό δεν είναι νέο το ξαναείδαμε να συμβαίνει τον προηγούμενο αιώνα και είδαμε αυτή η  κατάσταση  τι  αποτελέσματα είχε. Έχω την εντύπωση ότι ο κόσμος δεν νοιάζεται πια. Όχι όλος αλλά ο περισσότερος. Μπορεί να κάνω λάθος αλλά δεν βλέπω  ν αλλάζει τίποτε προς το καλύτερο το αντίθετο μάλλον.

 

 • Σε ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σου και σου εύχομαι τα καλύτερα μέσα από την καρδιά μου. Ο επίλογος δικό σου. Άφησε ένα μήνυμα σε όλους αυτούς που θα διαβάσουν τα λόγια σου. Να σαι πάντα καλά!

« ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΑΝΤΑΜΩΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ »

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Facebook

Σχόλιο Ν.Γ.: Ας γεμίσουμε με likes την σελίδα του Γιώργου και ας βρει η νεολαία, αυτά τα νέα πρότυπα που άδοξα ψάχνει όλα αυτά τα χρόνια. Βουρ μάγκες και μαγκίτισες!

Ακούστε τον δίσκο “Ασκήσεις απλότητας” παρακάτω:

 

ngΟ Νίκος Γραμμάτος είναι ο ιδρυτής και αρχισυντάκτης του Rockap.gr, ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο από το 1998 μέχρι το 2012. Είναι ηλεκτρονικός εκδότης και ο τραγουδιστής – τραγουδοποιός του συγκροτήματος CAMERES.