Ένας καλλιτέχνης που κρατάει το λάβαρο του ελληνικού ροκ με πάθος, είναι ο Νίκος Γκέκας που έπεσε πρόσφατα μπροστά μου. Ας γνωρίσουμε τους ήχους και τους στίχους που γράφει και ας μάθουμε μερικά πράγματα παραπάνω για εκείνον.

Συνέντευξη στον Νίκο Γραμμάτο

– Νίκο, σε καλώς ορίζουμε στο Rockap. Αρχικά πες μας μερικά λόγια για εσένα και για τη μουσική σου πορεία μέχρι σήμερα.

Eυχαριστώ κι εγώ για την φιλοξενία. Είμαι γεννημένος τον Ιούνιο του `81.Τόπος καταγωγής μου και κύριος τόπος διαμονής μου είναι τα Ψαχνά Ευβοίας μια κωμόπολη με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά λίγο έξω απ` την Χαλκίδα. Στην εφηβική μου ηλικία πολύ σύντομα γοητεύτηκα απ `την ροκ κουλτούρα και τους μύθους που την εξέφρασαν, βρίσκοντας κατ` αυτόν τον τρόπο και διέξοδο στην επαναστατικότητά μου. Στα χρόνια του λυκείου μαθαίνω αυτοδίδακτα να παίζω κιθάρα. Όντας πια φοιτητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σκαρώνω τους πρώτους στίχους και μελωδίες μου. Σταδιακά αποκτώ κι ευρύτερη μουσική παιδεία. Οι καλλιτεχνικές μου αναζητήσεις με κερδίζουν ολοένα και περισσότερο και τελικά αποφασίζω να παρατήσω το Πανεπιστήμιο για να ασχοληθώ με τη μουσική. Ώσπου το 2008 κάνω τα πρώτα μου βήματα στη δισκογραφία με την κυκλοφορία του πρώτου μου δίσκου με τον τίτλο “Σκοτεινή Ηχώ”. Ένας δίσκος στον οποίο υπογράφω τους στίχους την μουσική αλλά και την ερμηνεία των τραγουδιών. Λίγο αργότερα φτιάχνω συγκρότημα με το οποίο πραγματοποιώ live εμφανίσεις και παρουσιάζω τα τραγούδια μου. Όλο αυτό το διάστημα παραμένω ιδιαίτερα δημιουργικός και συγκεντρώνω νέο υλικό. Κάποια στιγμή αποφασίζω να μπω στη διαδικασία της επεξεργασίας και της καταγραφής των νέων αυτών ιδεών ώσπου πρόσφατα το Νοέμβριο του 2018 κυκλοφορώ και το δεύτερο προσωπικό μου άλμπουμ επίσης σε δικούς μου στίχους, μουσική και ερμηνεία, με τον τίτλο “Toυ ονείρου η φυγή”.

– Τι μουσική ακούει κατά κύριο λόγο ο Νίκος Γκέκας; Ποιες είναι οι επιρροές σου; Πες μας αν θέλεις μερικά συγκροτήματα που έχεις αγαπήσει.

Τα μουσικά ακούσματα που έχω όπως και οι επιρροές ,τυχαίνει να είναι ποικίλα και ετερόκλητα. Σίγουρα έχω ακούσει και μ` έχει επηρεάσει όλη η παρακαταθήκη που έχει αφήσει το ελληνικό ροκ, απ` τους πρωτεργάτες του που μπορώ να ξεχωρίσω τον «πρίγκηπα» Παύλο Σιδηρόπουλο και τον αντισυμβατικό Νικόλα Άσιμο, συγκροτήματα της άνθησης του ελληνικού ροκ όπως οι Τρύπες του Γιάννη Αγγελάκα και τα Διάφανα Κρίνα του Θάνου Ανεστόπουλου αλλά και η underground punk-rock σκηνή του `90. Απ`την ξένη σκηνή μπορώ να πω ότι μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον η ψυχεδελική ροκ σκηνή του `70 και συγκροτήματα όπως οι Doors με την ποίηση του Jim Morrison, οι Pink Floyd και οι Eloy, η new wave-punk-gothic σκηνή του `80 και συγκροτήματα όπως οι Joy Division οι Sex Pistols ,οι Sisters of Mercy, όπως επίσης και metal συγκροτήματα σκοτεινής ατμόσφαιρας όπως οι Anathema και οι Paradise Lost.Όλες αυτές οι διαφορετικές μουσικές επιρροές θεωρώ ότι συντέλεσαν στο να αποκτήσω το δικό μου καθαρά προσωπικό ύφος και την δική μου μουσική ταυτότητα.

[ytp_video source=”X6eRSaRNwB4″]

– Ο νέος σου δίσκος έχει τίτλο «Του ονείρου η φυγή». Μίλησε μας για αυτή την δουλειά.

O νέος μου δίσκος όπως είπα και πριν κυκλοφόρησε σε CD τον Νοέμβριο του 2018. Πρόκειται για ανεξάρτητη παραγωγή. Αποτελείται από 13 τραγούδια στα οποία έχω γράψει αποκλειστικά τους στίχους και την μουσική, έχοντας αναλάβει την ερμηνεία τους στη φωνή τις κιθάρες και το μπάσο όπως επίσης και την επιμέλεια της παραγωγής. Η σύνθεση των τυμπάνων έγινε απ` τον Φοίβο Ανδριόπουλο που είναι και μουσικός συνεργάτης μου. Χαρακτηριστικό του δίσκου αυτού αποτελεί το ροκ στοιχείο το οποίο υπάρχει διάχυτο στα τραγούδια, η underground αισθητική, ενώ βασίζεται πολύ και στο στίχο. Συγκεκριμένα ο στίχος έχει μια ποιητική προέκταση μέσω της οποίας αποδίδονται συναισθήματα και σκέψεις σκοτεινής υφής, δίχως όμως να αναιρείται και το στοιχείο της ελπίδας και του φωτός. Επίσης ο στίχος πολλές φορές από ποιητικός μετατρέπεται σε έντονα κοινωνικό και καυστικό καυτηριάζοντας κατ` αυτόν τον τρόπο το σύστημα και τις κατευθυνόμενες μάζες. Όσον αφορά το μουσικό ύφος θεωρώ ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς με κοινό παρονομαστή το ροκ μπορείς να συναντήσεις από metal riffs και punk ξεσπάσματα μέχρι ρυθμούς από bossa nova ως και λαικότροπους.

– Έχεις κάνει δυο μελοποιήσεις ποιημάτων σε Κατερίνα Γώγου και Θάνο Ανεστόπουλο που έχουν κεντρίσει ήδη το ενδιαφέρον του κόσμου. Μίλησε μας για αυτές.

Ναι στο νέο μου δίσκο υπάρχουν και δύο μελοποιήσεις ποιημάτων, συγκεκριμένα του ποιήματος “Νανούρισμα” της Κατερίνας Γώγου και του ποιήματος “Αφέθηκε στα χέρια μου η λύπη της” του Θάνου Ανεστόπουλου. Η ποίηση και η λογοτεχνία είναι ο δεύτερος άξονας μετά την μουσική που έχουν διαμορφώσει τη σκέψη και την συνείδηση μου. Μάλιστα έχω εκδώσει και μια ποιητική συλλογή το 2011 με τον τίτλο “Μελαγχολία” με επιρροές απ` τους «καταραμένους» ποιητές Έντγκαρ Άλλαν Πόε, Σαρλς Μπωντλαίρ, Αρτύρ Ρεμπώ, Κώστα Καρυωτάκη κ.α. Όσον αφορά την Κατερίνα Γώγου, η ελεύθερη ανένταχτη σκέψη της, ο ασυμβίβαστος λόγος της όπως και το τραγικό της τέλος με έκαναν να ασχοληθώ με το σπουδαίο έργο της που ως γνωστόν είχε και φοβερή απήχηση παρόλο που ήταν και εκτός συστήματος. Έτσι μελοποίησα και το ποίημά της “Νανούρισμα”, απ` την ποιητική της συλλογή “ Tρία κλικ αριστερά”. Όσον αφορά τον Θάνο Ανεστόπουλο απ` τα Διάφανα Κρίνα , όπως ξέρουμε έφυγε πρόσφατα απ` την ζωή γεγονός που με λύπησε ιδιαίτερα καθώς είχα την τύχη να τον γνωρίσω και προσωπικά. Έτσι για να τονίσω το μέγεθος της απώλειάς του αλλά και για να τιμήσω και την γνωριμία μας μελοποίησα το ποίημα “ Aφέθηκε στα χέρια μου η λύπη της” απ` την ποιητική του συλλογή “ Aρχίζω με το σ` αγαπώ”.

– Πραγματοποιείς live εμφανίσεις;

Nαι πραγματοποιώ live εμφανίσεις τόσο με σχήμα ηλεκτρικής μορφής όσο και ακουστικά. Συγκεκριμένα οι ηλεκτρικές εμφανίσεις γίνονται με το συγκρότημά μου τα Ασυμβίβαστα Κύματα που μάλιστα πρόσφατα ανοίξαμε και το live του ιστορικού συγκροτήματος “Ενδελέχεια” του Δημήτρη Μητσοτάκη και του Παναγιώτη Κατσιμάνη. Όσον αφορά τις ακουστικές εμφανίσεις, πρόκειται για προσωπικές σόλο εμφανίσεις με την κιθάρα μου. Και στις δυο εκδοχές παρουσιάζω τραγούδια απ` την δισκογραφία μου, εμπλουτισμένα με ορισμένες ενδιαφέρουσες εκτελέσεις αγαπημένων τραγουδιών απ` την εναλλακτική σκηνή.

[ytp_video source=”ROYO7URSamo”]

– Πως βλέπεις γενικότερα την ροκ σκηνή στην χώρα μας;

Σίγουρα η εποχή που διανύουμε είναι τελείως διαφορετική απ` την εποχή άνθησης του ελληνικού ροκ όπως αυτή σημειώθηκε την δεκαετία του `90. Ωστόσο δεν ασπάζομαι σε καμία περίπτωση και την άποψη ότι το ελληνικό ροκ έχει πεθάνει. Αντίθετα πιστεύω ότι η σκηνή παραμένει ζωντανή και μάλιστα έχει και πολλά να δώσει στο σημερινό ακροατή. Υπάρχουν θεωρώ αρκετοί νέοι καλλιτέχνες και συγκροτήματα απ` τον χώρο, αντίστοιχης αξίας με το ένδοξο παρελθόν, που αποτυπώνουν το έργο τους και πραγματοποιούν συναυλίες. Μάλιστα η αίσθησή μου είναι ότι υπάρχει μια σημαντική μερίδα κόσμου που δείχνει να έχει την διάθεση να πειραματιστεί και να ανακαλύψει νέα πράγματα πέρα απ` τα καθιερωμένα. Ωστόσο είναι δύσκολο κάτι νέο απ` τον χώρο όσο καλό και να είναι, να αποκτήσει μαζική απήχηση ίδιας εμβέλειας με το παρελθόν. Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο είδος δεν προωθείται καθόλου απ` τα μέσα που προάγουν άλλα είδη βλέπε «έντεχνο», σκυλάδικο κ.α, γεγονός που ως γνωστόν εξυπηρετεί και το σύστημα.

– Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Πες μας ένα όνειρο που θα ήθελες να πραγματοποιήσεις.

Μιας και ήδη υπάρχουν προσχέδια αρκετών νέων τραγουδιών, μελλοντικό σχέδιο θα έλεγα ότι αποτελεί η μουσική επένδυσή και η καταγραφή τους, ώστε στο προσεχές μέλλον να μιλάμε για μια τρίτη δισκογραφική δουλειά. Τώρα όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σου δε θεωρώ ότι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο όνειρο που θα ήθελα να πραγματοποιηθεί μιας και είμαι ικανοποιημένος με την μέχρι τώρα έκβαση της μουσικής μου πορείας. Αυτό που θα ήταν επιθυμία μου είναι να συνεχίσω να είμαι δημιουργικός και να περνάω μηνύματα στα τραγούδια μου κόντρα στις όποιες επιταγές των καιρών, όπως επίσης και να εξακολουθήσω να επικοινωνώ το έργο μου με τον κόσμο βάζοντας κι εγώ έτσι ένα λιθαράκι στο να επεκταθούν οι ελεύθερες συνειδήσεις, στοιχείο απαραίτητο για την κοινωνία μας σήμερα στις μέρες που ζούμε.

Βρείτε τον Νίκο Γκέκα στο YouTube εδώ: https://www.youtube.com/channel/UCA30v6-dEbVmdCs_q6rt9Ow

[ytp_video source=”E8E6BpzDefM”]