Πριν λίγο καιρό και ψάχνοντας να ακούσω μια υπέροχη μελοποίηση του Θανάση Γκαιφύλλια πάνω σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ και μετάφραση του Γιάννη Ρίτσου , έπεσα πάνω στην συλλογή ERT OPEN – Μέχρι την νίκη, στην οποία και περιλαμβάνεται το συγκεκριμένο ακυκλοφόρητο έως τότε τραγούδι.

Ψάχνοντας περισσότερες λεπτομέρειες,  έμαθα πως η συλλογή αυτή υλοποιήθηκε και κυκλοφόρησε χάρη στο μεράκι και τον κόπο των (πρώην) απολυμένων της ΕΡΤ Ζακύνθου, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να μας παραδώσουν ένα άψογο δείγμα τέχνης μέσα από τον αγώνα τους για επιβίωση και αντίσταση, χρησιμοποιώντας αυτό που ξέραν καλύτερα από τον καθένα : Την δύναμη της μουσικής. Τιμώντας και στηρίζοντας με λόγια και πράξεις τον τίμιο αγώνα τους και τις απώλειες που υπέστησαν, υλικές αλλά και ανθρώπινες – γιατί είχαν και νεκρούς συντρόφους μέσα από αυτήν την δοκιμασία, σκέφτηκαν να κάνουν ένα βήμα παραπάνω και αντί να προβάλλουν τα αιτήματά τους αυτούσια, τα έντυσαν μέσα από τα λόγια και τις μουσικές των δημιουργών που τους τίμησαν (και τιμήθηκαν και οι ίδιοι) με την παρουσία τους στην αξιολογότατη αυτή έκδοση. Ουσιαστικά μέσα από την απόγνωσή τους και τον διαρκή αγώνα τους για δικαίωση, μας παρέδωσαν ένα υποδειγματικό κομμάτι τέχνης, υπόδειγμα για τις μελλούμενες γενιές πώς να παραδώσεις ένα ατόφιο κομψοτέχνημα δίνοντας παράλληλα δίκιο στον αγώνα σου. Η ιστορία φυσικά δικαίωσε τον αγώνα αυτό και ουσιαστικά ακύρωσε το ένα σκέλος της έκδοσης , την οικονομική ενίσχυση των απολυμένων, από την άλλη όμως μας έχει αφήσει παντοτινή κληρονομιά ένα ολοκληρωμένο έργο τέχνης, το οποίο αδικαιολόγητα δεν ακούστηκε και προβλήθηκε εκ των υστέρων, αν και παρόμοια μουσική συλλογή – πρόταση είχε πολλά χρόνια να κατατεθεί στο πολύπαθο ελληνικό τραγούδι και μάλλον θα κάνει και άλλα τόσα.

Μέσα από αυτήν την εξόφθαλμη σιωπή, θεωρούμε αυτονόητο χρέος να παρουσιάσουμε το «Μέχρι τη νίκη» για να έρθει εγγύτερα στο κοινό, έστω και μέσα από την ταπεινή μας πένα.

Η συλλογή ξεκινάει με την εκτέλεση του πασίγνωστου  «Τσοπανάκου» από το μουσικό σύνολο της ΕΡΤ και συνεχίζει με το εξαιρετικό ακουστικό  «Για τα χέρια σας και την ψευτιά» με τον Θανάση Γκαιφύλλια , σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ, απόδοση Γιάννη Ρίτσου και μελοποίηση δική του. Τρίτο τραγούδι συναντάμε το έντεχνο «Μαύροι κύκλοι» με τον Ανδρέα Μήλα, σε στίχους και μουσική του τραγουδοποιού Διονύση Γιατρά και ακολουθεί η ηλεκτρική μπαλάντα « Η ζωή μου δεν μου πάει ( Γεράκος)» σε απόδοση, στίχους και μουσική του τραγουδοποιού Απόστολου Σακαλή. Έπεται το  ακουστικό «Τώρα» του Νίκου Σταμούλου, σε μουσική δική του και στίχους εξ’ ημισείας με την Δήμητρα Ζιώγα και έκτο τραγούδι το funky –ραπ « «Έχουμε πάρτυ εδώ» σε μουσική και στίχους, ερμηνεία από τον Σταύρο Δημόπουλο και ραπάρισμα από τον Χρήστο Ρενιέρη. Αμέσως μετά το  αιθέριο αγγλόφωνο  “Sudden Winter” από τους καταξιωμένους πιονέρους του progressive ήχου Verbal Delirium  και όγδοο την πειστική όσο και υποδόρια ηλεκτρισμένη απόδοση του Σωκράτη Μάλαμα στο «Χαρταετοί οι φόβοι», του Ζακυνθινού Διονύση Γιατρά. Ένατο τραγούδι η κλασσικότροπη   «Έχιδνα γκαστρωμένη», σε ερμηνεία , στίχους ,μουσική του Βασίλη Φλώρου και ακολουθεί η υποβλητική  «Μια σιωπή» του Αντώνη Βάμβουκα , σε δική του μουσική και στίχους Στέλιου Καλογεράκη. Ο Λάκης Παπαδόπουλος καταθέτει το rock’n’roll « Ό,τι πράξεις θα εισπράξεις» μουσική δική του και στίχους του Παντελή Αμπαζή , ενώ το έτερο αγγλόφωνο του δίσκου, το “Cursed by the skies above” το αποδίδει εξαίσια ο Γιάννης Γεωργάνος ( Veandok) σε δική του μουσική και στίχους.  Προς το τέλος συναντάμε «Τα κορίτσια από την επαρχία (ΒΑΚΧΕΣ)»,  σε μουσική και στίχους του βετεράνου Άγγελου Σφακιανάκη, ερμηνεία Χρήστου Θηβαίου και προτελευταίο το «Κάτι Ελλάδες»  της Δάφνης Λέμπερου, σε στίχους του έμπειρου Νίκου Μωραίτη και μουσική Νίκου Μερτζάνου. Η συλλογή θα κλείσει με μια συγκλονιστική και ηλεκτρισμένη από ένταση απόδοση του «Θα σημάνουν οι καμπάνες» από το Μουσικό σύνολο της ελεύθερης ΕΡΤ, αποκρυσταλλώνοντας με τον καλύτερο δυνατό δρόμο αυτό που μας έδειξαν με την έκδοση, πως η μουσική εκτός από αυτοσκοπός μπορεί να είναι και το μέσο για την διεκδίκηση, παράγοντας πολιτισμού (και μάλιστα υψηλού επιπέδου) εν μέσω αγωνιστικών διεκδικήσεων.

Θα πρέπει πριν κλείσουμε να αναφέρουμε πως η έκδοση συνοδεύεται από το πρωτότυπο όσο και ταιριαστό εικαστικό έργο του Διονύση Κωνσταντόπουλου, ντύνοντας όμορφα το cd . Συγχαρητήρια και πάλι στους εργαζόμενους της ΕΡΤ OPEN Ζακύνθου για την πρωτοβουλία και την προσφορά τους στην ελληνική μουσική, ειδικά εάν αναλογιστούμε υπό ποιές συνθήκες υλοποιήθηκε.

Βασιλειάδης Δημήτρης

 

Κυκλοφορία: Δεκέμβρης 2014
Αlbum
Είδος: Ρόκ –Έντεχνο
Αυτοέκδοση

Tracklist:

  • Τσοπανάκος- Μουσικό σύνολο ελεύθερης ΕΡΤ
  • Για τα χέρια σας και την ψευτιά- Θανάσης Γκαιφύλλιας
  • Μαύροι Κύκλοι – Ανδρέας Μήλας
  • Η ζωή μου δεν μου πάει (Γεράκος )- Απόστολος Σακαλής
  • Τώρα – Νίκος Σταμούλος
  • Έχουμε πάρτυ εδώ- Σταύρος Δημόπουλος / Χρήστος Ρενιέρης
  • Sudden winter –  Verbal Delirium
  • Χαρταετοί οι φόβοι- Σωκράτης Μάλαμας
  • Έχιδνα γκαστρωμένη – Βασίλης Φλώρος
  • Μια σιωπή – Αντώνης Βάμβουκας
  • Ό,τι πράξεις θα εισπράξεις – Λάκης Παπαδόπουλος
  • Cursed by the skies above – Γιάννης Γεωργάνος (Veandok)
  • Τα κορίτσια από τν επαρχία (ΒΑΚΧΕΣ) – Χρήστος Θηβαίος
  • Κάτι Ελλάδες – Δάφνη Λέμπερου
  • Θα σημάνουν οι καμπάνες – Μουσικό σύνολο ελεύθερης ΕΡΤ