Από τον Αντρέα Σεϊντή

Μέσα από τις στάχτες των “Masturbation” κάπου στο 2000 γεννήθηκαν οι σκαρίμπας! Η γνωριμία σταθμός τους με την “Ομάδα του δρόμου” το 2003 βάζει καινούρια στοιχεία στο εγχείρημά τους. Ένα πολυμελές πλέον σχήμα που συνδυάζει Ska, Punk, Hip Hop και Reggae προσφέροντας μας ηχητικές πανδαισίες και υπέροχες μουσικές παραστάσεις. Υποστηρικτές του «do it yourself» μας έχουν προσφέρει έναν ανεξάρτητο δίσκο με τίτλο «αντιτουριστικό». Εν όψη της ηχογράφησης της καινούριας τους δουλειάς ,σε παραγωγή του Ασκληπιού Ζαμπέτα (Τρύπες) τους βρήκαμε και αυτοί μας είπαν…

Α.Σ. – Το όνομα σας “Σκαρίμπας” έχει να κάνει με τον ποιητή Ιωάννη Σκαρίμπα
η δημιουργήθηκε τυχαία;

– Το όνομα παραπέμπει στον γνωστό λογοτέχνη, θεατρικό συγγραφέα, ποιητή και πολλά άλλα Ιωάννη Σκαρίμπα. Η εκτίμηση προς το πρόσωπό του δεδομένη, η έμπνευση από τα κείμενα του δεδομένη κ αυτή! Από κει και πέρα εκμεταλλευόμαστε κάθε καλή ευκαιρία για λογοπαίγνιο (αυτό κ αν είναι δεδομένο!) με τη λέξη σκα, ενώ δεν παύει να είναι και μια εύηχη λέξη με σκα (που δεν παίζουμε εμείς – παίζουμε και σκα) και aribaaaaaaaaa!!!

Α.Σ. – Ένα πολυμελές σχήμα με 10 άτομα πώς καταφέρνει και συνυπάρχει αρμονικά;
Λογικά θα υπάρχουν πολλά διαφορετικά ακούσματα και επιρροές σε κάθε άτομο που αυτό ίσως δημιουργεί κάποια προβλήματα..
Υπάρχουν δυνατότητες;

– Προβλήματα;;
Έχουμε προβλήματα, όλοι! Αλλά αν σκεφτείς ότι η δημιουργία της μπάντας βασίστηκε στην καταστροφή…., καταλαβαίνεις ότι όλα ξεπερνιούνται.
Επίσης τα διαφορετικά γούστα και ακούσματά μας, διαμορφώνουν το μουσικοθεατρικό αποτέλεσμα που βγαίνει στην σκηνή. Δηλαδή κατά κάποιο τρόπο τα “μπινελίκια” που πέφτουν κατά καιρούς έχουν δημιουργική κατάληξη! Και βέβαια υπάρχουν δυνατότητες!

Α.Σ. – Το 2006 κυκλοφορήσατε μια ανεξάρτητη δουλειά  με τίτλο “αντιτουριστικό”.
Τι γνώμη έχετε για το d.i.y. (do it yourself);

–  Η τεχνολογία βοηθάει να κυκλοφορεί ο καθένας τη δουλειά του χωρίς το χαράτσι από διάφορες πειναλέες δισκογραφικές. Το “κάντο μόνος σου” είναι εφικτό αλλά χρειάζεται πολλές θυσίες και κόπο γιατί επιλέγεις να τρέχεις για όλα εσύ. Στην περίπτωση μιας μπάντας και βέβαια σε μας, χρειάζεται υπομονή και συνεργασία ανάμεσα στα μέλη και εννοείται πως κάποιος πρέπει να παίρνει περισσότερες πρωτοβουλίες (και τηλέφωνα) και να συντονίζει.

Α.Σ. – Υπάρχει κάποια πηγή έμπνευσης των στίχων των Σκαρίμπας; Αλήθεια σε ποιον χώρο θεωρείτε ότι ανήκετε; Έχετε πει ότι χαρακτηρίζετε τη μουσική σας με τον τίτλο «σύγχρονο υδραυλικό punk»!

– Για την ακρίβεια (όχι των καιρών!) «σύγχρονο πολυπολιτισμικό υδραυλικό πανκ»! Και μάλιστα συνεχώς διαμορφώνεται και εξελίσσεται. Το αποτέλεσμα τελικά καταλήγει να είναι μια μίξη στοιχείων από διαφορετικές μουσικές κουλτούρες που συνδυάζονται αρμονικά και μη, και πλάθουν τον ήχο των σκαρίμπας. Για να μη σου πω για τις σειρα’ι’κές τεχνικές που χρησιμοποιούμε στη σύνθεση των κομματιών (γέλια). Όσο για τους στίχους είναι και αυτοί πολυπολιτισμικοί. Βασικά ελληνικά και εγγλέζικα (γέλια πάλι)! Όλοι γράφουμε στίχους αλλά λίγοι τους καταλαβαίνουμε (ξανά γέλια  «ο Τσο φεύγει έξω, δεν αντέχει» ). Προσφάτως και σουηδικούς «στίχοι» (να ναι καλά ο Μάριος – vocals from the dead). Έμπνευση αποτελεί η αδικία, ο ρατσισμός, η πολιτική και οι πολιτικοί , το περιβάλλον, το ζωικό βασίλειο και οι σχέσεις των ανθρώπων, συνήθως με σατυρική-χιουμοριστική διάθεση.

Α.Σ. – Πρόσφατα έμαθα ότι θα κυκλοφορήσετε ένα dvd με συναυλιακό υλικό.
Θα είναι από μια συγκεκριμένη συναυλία η από live που έχετε δώσει κατά καιρούς; Θα κυκλοφορήσει ανεξάρτητα μέσω εσάς η από κάποια εταιρία διανομής;

– Το dvd των σκαρίμπας KUNG FU LIVE είναι γεγονός! Πρόκειται για τη συναυλία που έγινε στο πάρκο των σκύλων στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του αντιρατσιστικού φεστιβάλ που γίνεται κάθε τόσο. Μονταρισμένη από πολλές κάμερες και με αρκετά πολύ καλό ήχο. Εννοείται ότι θα κυκλοφορήσει από μας αν και δύσκολα θα καλύψουμε το κόστος παραγωγής…(η προσπάθεια δεν βλάπτει, εξού και τα 10 euros τα οποία εξυπηρετούν αυτόν το σκοπό). Θα το βρείτε στις συναυλ(εί)ες μας, με «ει» γιατί θα είναι πολλές (γέλια) και σε συγκεκριμένα μέρη που θα αναρτηθούν στη σελίδα μας στο myspace ( http://www.myspace.com/skaribasband ) εν καιρώ!
Επίσης θα θέλαμε να παρακαλέσουμε απαιτώντας, όσους προμηθευτούν το dvd με τον έναν η τον άλλο τρόπο, να έρχονται σε επικοινωνία μαζί μας για οποιαδήποτε δημόσια αναπαραγωγή του. Α! και ΠΟΥΘΕΝΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΕΥΡΩ!

Α.Σ. – Οι πληροφορίες μου λένε ότι υπάρχει καινούριο υλικό και μάλιστα ότι είναι στο στάδιο της ηχογράφησης σε παραγωγή του γνώριμου μας από τις “Τρύπες” Ασκληπιού Ζαμπέτα. Αληθεύει κάτι τέτοιο και αν ναι πότε σκέφτεστε να το κυκλοφορήσετε και αν υπάρχει κάποια δισκογραφική πίσω από αυτό.

– Το καινούριο μας cd είναι σχεδόν έτοιμο και αληθεύει ότι ανακατεύεται και ο Ασκληπιός! Θα περιλαμβάνει παλιά γνωστά κομμάτια, κάποια απ’ αυτά με καινούριες ενορχηστρώσεις, αλλά και νέα τραγούδια (φρέσκα)! Ελπίζουμε να είναι έτοιμο πριν το καλοκαίρι οπότε και θα γίνει κάποιο live παρουσίασης στον κόσμο. Όσο για δισκογραφική…η μονή δισκογραφική που έχει να κάνει με τους σκαρίμπας είναι η απέχθεια

Α.Σ. – Έχω δει αρκετά βιντεάκια στο youtube από live εμφανίσεις σας (μιας και δεν σας έχω απολαύσει ιδίοις όμμασι!) και γενικά από ότι ακούω ο κόσμος που σας έχει δει έχει κατά ευχαριστηθεί!
Πολλοί όμως που δεν σας ήξεραν ανυπομονούν να σας δουν live. Έχετε σκοπό  κάποια καλοκαιρινή περιοδεία η άμεση συναυλία;

– ΟΧΙ συναυλίες, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ!

Έχουμε εμφανιστεί σε πολλά μέρη της Ελλάδας, τις περισσότερες φορές αφιλοκερδώς. Έχουμε παίξει σε αντιρατσιστικά φεστιβάλ, καταλήψεις, σχολές, πάρκα αλλά και σε συναυλιακούς χώρους (Μύλος, principal theatre, Υδρόγειος, Κεραμεικός, an club, κ.α.).Ήταν μεγάλη τιμή και χαρά που βρεθήκαμε στην ίδια σκηνή με τους ojos de brujo sound system, τον neville staple ( the specials) τους los de abajo και τόσα αξιόλογα ελληνικά συγκροτήματα.
Προσοχή!! Τα live μας διαθέτουν κέφι και αντικαταθλιπτικό ιδρώτα.
Ο κόσμος δείχνει αγάπη και ενθουσιασμό με αποτέλεσμα να αντανακλά κέφι και πάνω στη σκηνή. Ένα καλό μότο είναι ότι με τα τραγούδια μας προσπαθούμε να φτιάχνουμε παρέες. Όποιος καταλαβαίνει τι λέμε, νιώθει που στοχεύει και τι εξυπηρετεί αυτό που λέμε και γίνεται αυτομάτως ένας από μας. Σε όλες τις εμφανίσεις μας το κοινό αλληλεπιδρά μαζί μας και έτσι ο σαματάς που γίνεται στο κοινό και πάνω στη σκηνή έχει αμφίδρομη κατεύθυνση.
Όσο για το καλοκαίρι ως συνήθως θα κυνηγήσουμε μια σειρά από συναυλίες σε διάφορα μέρη έχοντας στα χέρια μας και το καινούριο cd! Πληροφορίες εντός της σελίδας στο myspace.

Α.Σ. – Ευχαριστώ πολύ και καλή συνέχεια από το rock αποδράσεις!

– Ευχαριστούμε και εμείς πολύ.
«Όρεξη για μουσική δημιουργία, κοινώς πείνα…!»