Του Αντώνη Δριβελόπουλου

Η ανάπτυξη του internet στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, εκτός του ότι βοηθάει πολύ κόσμο να βρίσκει πληροφορίες πάσης φύσεως, είναι και ένας τρόπος που πολλοί καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα μπορούν να εκθέσουν τις δουλειές τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντα το είχαν όσοι βρίσκονταν μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων από τον χώρο της ροκ, γενικά δεν συναντάμε συχνά σχήματα από πόλεις  της επαρχίας. Το διαδίκτυο λοιπόν βοήθησε όλους αυτούς να κυνηγήσουν το όνειρό τους κάτι που δεν ήταν εφικτό τα προηγούμενα χρόνια.

Οι Sugar of Lead είναι ένα σχήμα, που δημιουργήθηκε πειραματικά, τον Οκτώβριο του 2006 στη πόλη της Ζαχάρως, από τον Μίλτο Αρτουμά, σε συνεργασία με νέους μουσικούς της περιοχής και όχι μόνο, παίζουν Blues-rock, με Ελληνικούς αλλά και Αγγλικούς στίχους. Μέσω της σελίδας τους στο διαδίκτυο, (www.myspace.com/sugaroflead), κατόρθωσαν  να παίζονται κομμάτια τους σε διαδικτυακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς (ellinikosfm.com) και να έχουν φίλους στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό.

·         Γεια σου Μίλτο. Για αρχή θα ήθελα να μας εξηγήσεις τι σημαίνει το όνομα του συγκροτήματος.

·         ΑΠ: Νομίζω ότι το όνομα είναι ίσως και η μεγαλύτερη μέχρι τώρα επιτυχία, διότι δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο κάποιο συγκρότημα με αυτό το όνομα. Ειδικά για το όνομα έχουμε δεχτεί πολλά θετικά σχόλια από ξένους κυρίως στην ιστοσελίδα μας. Αν ψάξεις σε κάποιο λεξικό, η ακριβής μετάφραση είναι: ‘δηλητηριώδες διάλυμα άλατος μολύβδου’. Με την ευκαιρία της ερώτησής σου Αντώνη θέλω να επισημάνω ότι ένα ξένο όνομα στα Ελληνικά συγκροτήματα τα κάνει πιο γνωστά στο εξωτερικό, κυρίως μέσω του διαδικτύου. Υπάρχουν πάρα πολλές αξιόλογες Ελληνικές μπάντες που όμως με Ελληνικό όνομα, δύσκολα μπορούν να ξεπεράσουν τα Ελληνικά σύνορα. Κάποτε πρέπει να αρχίσουμε να κοιτάμε και πέρα από τα στενά Ελληνικά σύνορα, όχι μόνο στη μουσική, αλλά και σε πολλούς άλλους  τομείς.

·         Η επαρχία νοσεί, σε ότι αφορά την μουσική. Λόγω έλλειψης πληροφόρησης δεν ασχολούνται ιδιαίτερα, και όσοι ασχολούνται δεν έχουν τρόπο να συνεχίσουν. Το internet τελικά βοηθάει την προβολή επαρχιακών συγκροτημάτων?

ΑΠ: Σίγουρα το internet βοηθάει πάρα πολύ, όχι μόνο να γίνουν γνωστά σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά να αποκτήσουν φιλικές σχέσεις με άλλα συγκροτήματα, να γίνουν συνεργασίες σε live, να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στη μουσική, να διοργανώσουν από κοινού μουσικές εκδηλώσεις.

·         Ασχολείσαι πολλά χρόνια με την μουσική, ποιες ήταν οι βασικές σου επιρροές, έτσι ώστε να στραφείς προς αυτό το είδος που παίζετε με τους Sugar of Lead?

ΑΠ: Οι βασικές επιρροές μας είναι τα Ελληνικά και διεθνή συγκροτήματα των δεκαετιών του ’60, ’70, 80 και’90. Ενδεικτικά θα αναφέρω τους Socrates, Σπυριδούλα και Παύλο Σιδηρόπουλο καθώς και Deep Purple, Led Zeppelin, Scorpions και πάρα πολλούς άλλους με τη μουσική των οποίων μεγαλώσαμε και νομίζω δύσκολα θα ξαναβγούν συγκροτήματα όπως αυτά που προανέφερα.

Οι Sugar of Lead δεν παίζουν κάποιο συγκεκριμένο είδος. Τα έως τώρα κομμάτια μας ποικίλλουν, πάντα όμως στο ευρύ πλαίσιο της Rock  μουσικής. Γενικά πιστεύω ότι στη μουσική δεν πρέπει να βάζουμε ταμπέλες και περιορισμούς. Παίζουμε ότι ηχεί καλά στα αυτιά μας και αρέσει πρώτα σε εμάς.

·         Εσείς έχετε βρει αρκετά μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου μέσω της σελίδας σας, ποια είναι τα σχέδιά σας τώρα? Έχετε στο πρόγραμμά σας, κάποια ηχογράφηση, κάποιες ζωντανές εμφανίσεις?

ΑΠ: Πράγματι όταν ξεκινούσαμε αυτήν την προσπάθεια, δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, Ελληνες και ξένους!

Φυσικά κάποια στιγμή πρέπει να κάνουμε κάποιο demo σε επαγγελματικό studio, αφού ήδη έχουμε αρκετά δικά μας κομμάτια. Σε ότι αφορά τις ζωντανές εμφανίσεις, θα πρέπει πρώτα να οριστικοποιήσουμε τα μέλη μας. Ήδη υπάρχει συνεργασία σε στίχο και φωνητικά με το νέο μέλος μας, την Anca από τον Καναδά, που γνωρίζει πολύ καλά τη γλώσσα και την Ελληνική κουλτούρα, διότι έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Κύπρο.

·         Τέλος, θα ήθελα να μας πεις, αν στην επαρχία, υπάρχουν αυτά τα ερεθίσματα, η ενέργεια, που χρειάζεται για την δημιουργία? Εσύ σαν κύριος συνθέτης-στιχουργός του συγκροτήματος ποιες είναι οι κύριες πηγές έμπνευσής σου?

ΑΠ: Σίγουρα υπάρχουν τα ερεθίσματα στην επαρχία και η ενέργεια για να δημιουργήσει και να εμπνευστεί κάποιος, εκείνο που λείπει από τις μικρές κυρίως επαρχιακές πόλεις είναι η εύρεση ατόμων να πλαισιώσουν μια προσπάθεια. Όσοι παίζουν μουσική στην επαρχία είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό αυτοδίδακτοι, αφού δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι δάσκαλοι να μάθουν έστω τις βασικές γνώσεις στη μουσική στους νέους, που θέλουν να ακολουθήσουν ερασιτεχνικά, ή  επαγγελματικά αυτό το δρόμο.

Επειδή γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, είχα τη δυνατότητα να αποκτήσω μουσικές γνώσεις στο πιάνο, πράγμα που για τις μικρές επαρχιακές πόλεις αυτό είναι σχεδόν αδύνατο.

Τα μέχρι τώρα τραγούδια μας βασίζονται περισσότερο στη μουσική παρά στο στίχο. Σε ότι αφορά τις πηγές έμπνευσής μου, θα πω ότι με εμπνέει η στήριξη και η αγάπη του κόσμου, που με τα πολύ θετικά τους σχόλια μας ωθούν στη συνέχιση της ύπαρξής μας.