Οι De Facto είναι μια μπάντα που κρατάει για περισσότερα από 20 χρόνια και μόνο αυτό είναι άξιο επαίνων, σε εποχές όπου οι συμβιβασμοί στις μπάντες, αλλά και γενικά, είναι δύσκολοι και μας το έχουν αποδείξει οι πάμπολλες διαλύσεις συγκροτημάτων με μεγάλη πορεία στον χώρο της Ελληνικής σκηνής.

Τέλη του 2011 λοιπόν και κρατάω στα χέρια μου την 5η δισκογραφική δουλειά (δεν μετράω την συλλογή που είχαν κυκλοφορήσει το 2004) του τρίο από την Θεσσαλονίκη, η οποία έχει τίτλο «Η αυλή των θαυμάτων».

Η όλη δουλειά του δίσκου περνάει εξολοκλήρου από τα χέρια των De Facto η οποία ηχογραφήθηκε στο στούντιο του Νικόδημου Τριαρίδη (Sonic Ark Studio) στην Θεσσαλονίκη και κυκλοφορεί από την δισκογραφική που ίδρυσαν οι ίδιοι (Friday Records).

Στο ρεζουμέ της υπόθεσης…
Έχουμε 14 τραγούδια στα οποία βλέπουμε το συγκρότημα να είναι πιο ώριμο από κάθε άλλη φορά, σαν να πέρασε κατά κάποιο τρόπο η εφηβική περίοδος και να μπήκαν σε διαφορετικά μονοπάτια, μονοπάτια αναζήτησης, περιπλάνησης, χωρίς βέβαια να λείπουν τα παλιά «old school» στοιχεία τους σε κάποια τραγούδια. Αξιόλογο επίσης ότι δεν μασάνε να τα χώσουν με τον τρόπο τους στα Lifestyle «νούμερα», στους δημοσιογράφους και τα πουλημένα κανάλια (άκουσε τα «Η μυστική συνωμοσία των μετρίων» , «Οι κλέφτες»), πράγμα που χρειάζεται και λείπει από το ροκ σήμερα. Γιατί όπως έχω ξαναπεί σε προηγούμενο άρθρο μου, αν δεν φωνάξει το ροκ ενάντια σε αυτά που βλέπουμε καθημερινά, ποιος θα το κάνει;;

Μουσικά τους βρίσκω καλύτερους και πιο ψαγμένους στις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών, για παράδειγμα θα σας προτείνω να ξεκινήσετε την ακρόαση του δίσκου με το τελευταίο ορχηστρικό τραγούδι το οποίο έχει τίτλο «Η αυλή των θαυμάτων ΙΙ». Αυτό είναι ψυχεδέλεια μάγκες, είναι ανατριχίλα, 4λεπτά και 38δεύτερα σε ένα μοναδικό ταξίδι … μου θυμίζει ήχους και στιγμές από άλλες μπάντες, και ελληνικές και ξένες, όμως δεν θα αναφερθώ γιατί πρώτον στην μουσική δεν υπάρχουν μέτρα σύγκρισης και δεύτερον ο καθένας μπορεί να εκλάβει την μουσική διαφορετικά ή να κάνει άλλους συνειρμούς. Βάλτε το όσο πιο δυνατά μπορείτε και αφεθείτε!

Σας προτείνω να αγοράσετε τον εν λόγο δίσκο και να τον προσέξετε ολόκληρο, να μην πέσετε στο τρυπάκι της εποχής μας που θέλει να ακούμε 1-2 τραγούδια από κάθε μπάντα και αυτά στο youtube, είναι κρίμα κάτι τέτοιο και για την μουσική και για την μπάντα που δίνει χρόνο, χρήμα και ψυχή για αυτό το πράγμα. Στηρίξτε την προσπάθεια, βάλτε το δισκάκι σε ένα Discman, αν έχει απομείνει κάτι τέτοιο σπίτι σας, και κάντε ένα μουσικό διάλλειμα… ανοίξτε το βιβλιαράκι, μυρίστε το φρέσκο χαρτί, διαβάστε τους στίχους και αφεθείτε στο ταξίδι όπως προανέφερα.

Μπράβο στους De Facto που αντέχουν και το αγαπάνε ακόμα, να στε καλά παιδιά!

Κείμενο: Νίκος Γραμμάτος