Ονειροπαγίδα & Μέντα Live @ Gagarin 205 – 20/03/09

Κείμενο: Παναγιώτης Σταθόπουλος

Φωτογραφίες & Βίντεο : Αντρέας Σεϊντής

Οι Ονειροπαγίδα ύστερα από την 8-χρονη απουσία τους είπαν να ανέβουν επιτέλους στο stage της οδού Λιοσίων, την Παρασκευή, 20/03/09 και να μας ταξιδέψουν ακόμα μία φορά στην πολιτεία της ποπ.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Λίγο μετά τις 9 το βράδυ οι πόρτες του Gagarin άνοιξαν και υποδέχτηκαν κόσμο και κοσμάκι. Μάλιστα οι πρώτοι 350 που δρασκέλισαν το κατώφλι του μαγαζιού έλαβαν για δωράκι το single των Ονειροπαγίδα, με 2 νέα τραγούδια, “Θέλω να ξέρω” και “Ο μεγάλος θυμός”.

Τα πάντα ήταν έτοιμα. Σηκώθηκαν οι κουρτίνες της αυλαίας, μύρισε το ξύλινο πάλκο, ενώ τα όργανα είχαν πάρει τη θέση τους και οι δύο ντραμς τη δική τους, στοιχείο που μας επιβεβαίωσε την εμφάνιση support μπάντας. Ποιοι ήταν λοιπόν οι τυχεροί; Όχι άλλοι από τους Μέντα!

Λίγο μετά τις 10 οι Μέντα φάνηκαν στην σκηνή. Με τις πρώτες νότες ξεχύθηκε κέφι, χορός, χειροκρότημα, αφού οι Αθηναίοι μας φόρεσαν τα γυαλιά με την μουσική τους. Ο ποπ ήχος σε συνδυασμό με τις funky ενορχηστρώσεις και τη χρήση της τρομπέτας και του σαξόφωνου κράτησε σχεδόν μισή ώρα και μας πήρε και μας σήκωσε.

Τα κομμάτια τους “Μελωδία” και “Ιστρουμέντα”, απ’ το τελευταίο τους άλμπουμ Ινστρουμέντα, έτυχαν φυσικά την μερίδα του λέοντος, δικαίως όμως αφού το ενδιαφέρον του κοινού σφραγιζόταν στα μάτια και στα χείλη με χαμόγελα ευχαρίστησης. Τί άλλο να θέλαμε; Είχαμε μπροστά μας ένα συγκρότημα που δικαίωσε στο 100% την επιλογή του από τους headliners. Η μόνη μας επιθυμία να αντέξουν λίγο εκόμα επί σκηνής, μ’ ένα μικρό encore που δεν ήρθε.

Η συνέχεια επιφύλασσε ιαχές, χοροπηδηχτά, σφυρίγματα. Ονειροπαγίδα επί σκηνής σε εξαιτερική φόρμα! Η αρχή παρέδωσε το εκτυφλωτικό alternative rock διαμαντάκι “Έτσι Απλά”, μέσα απ’το ντεμπούτο τους, με τις 3 κιθάρες, παρακαλώ, να γκαζώνουν απ’την αρχή μέχρι το τέλος. Το “Όταν Σου Τραγουδώ” πήρε τη σκυτάλη και εξασφάλισε χώρο στην Παυλίνα Μιχαηλίδη για να ξεδιπλώσει τις ικανοτητές της στην φωνητική, ενώ μας γύρισε πίσω στον ποπ χρονοδιακόπτη του συγκροτήματος.

Οι στίχοι τους παρ’ ότι απλοί, μα καθόλου απλοϊκοί, ανέδυαν συναίσθημα και καλούσαν τον κόσμο στα σκαλιά τους. “Στιγμή”, ω ναι Μελόντικα! Και η δυναμική των Ονειροπαγίδα εκτοξεύτηκε στα ουράνια, αφού μας πασπάλισε με μία ευχή πρώτα, “Μη σταματάς”. Αχ αυτές οι μελωδίες. Άλλωστε έχουν προ πολλού κερδίσει με την αξία τους τον τίτλο “μαστόρες” στο είδος.

Οι μνήμες της dream pop εποχής ξεδιπλώθηκαν με το “Αρπέτζιο” και έχτισαν ένα πλέγμα αστερόσκονης γύρω τους, που μας ακούμπησε στον “Παράδεισο”. Τέτοιες στιγμές θα τις θυμώμαστε για πάντα, με τους Χρήστο Λαϊνά και  Στέλιο Γούλα στις κιθάρες να αποδεικνύουν την ουσία της έννοιας “κιθαρίστας”. Σοφά τα όποια τεχνάσματα!

Οι “Καλύτερες Μέρες” δεν άργησαν να φανούν, ενώ το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με το post punk “Πες Μου Κάτι” για να μας αποτελειώσει. Τα “Θυμάμαι Κάθε Εποχή” και “Κάπου Αλλού”, που συγκαταλέγονται στα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια τους, βρήκαν τον κόσμο να κουνιέται ρυθμικά, δεξιά κι αριστερά. Εμ, οι αδυναμίες δεν κρύβονται. Φυσικά από το playlist δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα δύο τραγούδια από τον επερχόμενο δίσκο, κάτι που μας έκανε να αναφωνήσουμε “ακούμε τους Ονειροπαγίδα”.

Ένα encore λοιπόν ήταν αναγκαίο, αλλά δεν ξέρω αν ήταν και αρκετό, πάντως κατέφθασε “Με Την Άκρη Του Ματιού Mου”. Η υπερδιέγερση όμως και η έκσταση του κόσμου, ο οποίος προς ευχάριστη έκπληξη γέμισε το Gagarin, συγκλόνισε το μέρος στο άκουσμα του “Bossa Nova”, το οποίο παρεπιπτώντος σίγουρα αντέγραψαν οι Interpol στο κομμάτι τους “Pioneer To The Falls”. Ατμόσφαιρα delirium και ρίγη συγκίνησης σκόρπισαν μέσα στα σώματά μας, ενώ οι Ονειροπαγίδα απέδειξαν τη σημασία της πορείας τους, που έδωσε πνοή στο ελληνικό ροκ που έχει ταλαιπωρηθεί από απαρχιωμένες τάσεις και από αρτηριοσκληρωτικές απόψεις.

Υ.Γ: Τα όποια τεχνικά προβλήματα παρουσιάστηκαν δεν επηρέασαν την γενικότερη καλή εμφάνιση των Ονειροπαγίδα. Συμβαίνουν. Συμβαίνουν. Συμβαίνουν.



Setlist

1. Έτσι Απλά
2. Όταν Σου Τραγουδώ
3. Φωτογραφία
4. Νέο Προϊόν
5. Στιγμή
6. Μην Σταματάς
7. Κοιτάζουμε Στο Ίδιο Σημείο
8. Αρπέτζιο
9. Κάθε Πρωί
10. Παράδεισος
11. Στα Όνειρα Σου
12. Οι Καλύτερες Μέρες
13. Θυμάμαι Την Μέρα
14. Μικρό Μυστικό
15. Πες Μου κάτι
16. Ασημένια
17. Δωμάτιο
18. Θυμάμαι Κάθε Εποχή
19. Ο Μεγάλος Θυμός
20. Δεκαεννιά
21. Κάπου Αλλού
22. Ξέρεις
——————————————–
Encore
23.Με Την Άκρη Του Ματιού Μου
24.Bossa Nova