Οι DE FACTO είναι ένα συγκρότημα που μετράει συνολικά περισσότερα από 20 χρόνια ζωής και 13 χρόνια δισκογραφικής παρουσίας στην ελληνική ποπ/ροκ σκηνή, που συνεχίζει να συνθέτει, να ηχογραφεί και να δίνει συναυλίες σε όλη τη χώρα, έως και σήμερα.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, στην Έδεσσα, οι τέσσερις παιδικοί φίλοι και συμμαθητές Πέτρος Παρασκευάς (κιθάρα/τραγούδι), Δημήτρης Πουλιάκης (τύμπανα), Χρήστος Τρεσίντσης (πιάνο/πλήκτρα/φωνητικά) και Πέτρος Μίσκος (μπάσο/φωνητικά), με όχημα το γυμνασιακό αγγλόφωνο συγκρότημα “Jailbreak” και με καύσιμο την αγάπη τους για την καλή ποπ/ροκ μουσική, ξεκινούν να παίζουν ζωντανά στην Έδεσσα και στις γύρω πόλεις, ως επί το πλείστον διασκευές, αλλά και δικές τους συνθέσεις.

Η αυγή της επόμενης δεκαετίας, βρίσκει τους τέσσερις φίλους στη Θεσσαλονίκη, όπου και αποφασίζουν τη στροφή στον ελληνικό στίχο, με σκοπό την ουσιαστικότερη έκφραση και αμεσότερη επικοινωνία με το κοινό. Ταυτόχρονα, αλλάζουν το όνομα του συγκροτήματος σε DE FACTO σηματοδοτώντας μία ουσιαστική αλλαγή της μουσικής τους πορείας και δηλώνοντας την πρόθεσή τους για πιο ευρεία προσέγγιση των μουσικών και στιχουργικών τους θεμάτων.

Στις αρχές του 1996 – και έπειτα από το “υποχρεωτικό διάλειμμα” για την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων – οι DE FACTO αρχίζουν να συνθέτουν και να ηχογραφούν demo στα στούντιο της Θεσσαλονίκης, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονται συχνά σε όποιον χώρο της πόλης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, προσφέρεται για συναυλίες.

Πολύ σύντομα, καταφέρνουν να γίνουν ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης, με δικό του αφιερωμένο κοινό, γεγονός που τράβηξε τα βλέμματα των δισκογραφικών εταιριών. Υπογράφουν το πρώτο τους συμβόλαιο με την Legend Records και τον Δεκέμβριο του 1998 κυκλοφορούν τον πρώτο, και ομώνυμο, δίσκο τους («De Facto»), που ηχογραφήθηκε στο Run Devil Run studio της Θεσσαλονίκης.

Στο δίσκο, που σημείωσε υψηλό αριθμό πωλήσεων για πρωτοεμφανιζόμενο ελληνικό ποπ/ροκ συγκρότημα και έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό αλλά και κριτικούς, υπάρχουν τα τραγούδια “Σιδερένια καρδιά”, «Απορώ» και “Όλης της γης τα μυστικά”, συνθέσεις που αναγνωρίζουν εύκολα ακόμη και οι νεότεροι φίλοι του συγκροτήματος, αλλά και μια διασκευή του γνωστού δημοτικού τραγουδιού “Γιάννη μου, το μαντήλι σου”. Τα τραγούδια αυτά προϊδεάζουν την πορεία που επιλέγει να ακολουθήσει το συγκρότημα. Μία πορεία χωρίς μουσικές παρωπίδες και στιχουργικά ταμπού, που ξεκινά από λιτές ποπ φόρμες, αγγίζει με σεβασμό ελληνότροπους ήχους, περνάει με την ίδια ευκολία και αυθορμητισμό από δυναμικές ροκ κατευθύνσεις και καταλήγει στον χαρακτηριστικό, μοναδικό ήχο, τον οποίο οι DE FACTO υπηρετούν με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια.

Το Νοέμβριο του 2000, κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, από την ίδια εταιρία, με τίτλο “Μακρύς καιρός κοντεύει”, ο οποίος με το έως και σήμερα αγαπημένο του κοινού “Δεν είναι έτσι η αγάπη”, αλλά και τραγούδια όπως το “Δεκατρία” και το ομότιτλο του δίσκου, ξεπερνάει σε πωλήσεις τον αριθμό των 15.000 αντιτύπων.

Το καλοκαίρι του 2002, βρισκόμενοι σε μία περίοδο ενδοσκόπησης και αυτοκριτικής, οι DE FACTO ξαναμπαίνουν στο στούντιο και ξεκινούν τις ηχογραφήσεις του τρίτου τους δίσκου, ο οποίος κυκλοφορεί στα τέλη του ίδιου χρόνου, τιτλοφορείται «De Facto ΙΙΙ», και περιέχει τα “Θεσσαλονίκη”, “Δρόμος”, αλλά και το “Ένα παλικάρι”, άλλη μία διασκευή δημοτικού τραγουδιού. Μετά την κυκλοφορία του δίσκου αυτού, τερματίζεται η συνεργασία του συγκροτήματος με την Legend Records (η οποία το 2004 κυκλοφορεί ένα “Best Of” με τον τίτλο “Μπαλάντες”), ενώ διάφορες εξελίξεις κρατούν τους DE FACTO εκτός ηχογραφήσεων, για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο, όμως, συνεχίζουν να παίζουν ζωντανά.

Το 2006, με τη συνδρομή φίλων τους (Κώστα Κετογλίδη, Δημήτρη Κοκκονίδη κ.ά.), οι DE FACTO ηχογραφούν τον τέταρτο δίσκο τους, με τίτλο “Ως του κόσμου την άκρη”, ο οποίος και κυκλοφορεί από την δική τους, ανεξάρτητη, εταιρία FRIDAY RECORDS. Από τον δίσκο ξεχωρίζουν τα “Άλλη μια μέρα ζωντανός/φοβάμαι τους ανθρώπους”, “Ιστός Αράχνης”, “Μείνε μαζί μου” και “Παλιές γειτονιές”, τραγούδια με τον χαρακτηριστικό ήχο του συγκροτήματος, που, όμως, οδηγούν τη μουσική κατεύθυνση της μπάντας σε πιο δυναμικά μονοπάτια. Το ίδιο έτος, αποχωρούν από το συγκρότημα, σε φιλικό κλίμα, οι Δημήτρης Πουλιάκης και Χρήστος Τρεσίντσης.

Το 2007, προσχωρεί στο συγκρότημα ο Αλέξανδρος Αποστολάκης, σημαντικότατος και καθιερωμένος ντράμερ, που, στην πολύχρονη παρουσία του στα δρώμενα της ελληνικής μουσικής σκηνής, έχει να επιδείξει συνεργασίες με καταξιωμένα ονόματα (Blues Wire, Θ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Σαββόπουλος κ.ά.), ο οποίος, με το ιδιαίτερο στυλ παιξίματος και την δυναμική του σκηνική παρουσία, “έδεσε” απόλυτα με τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος.

Όλα αυτά τα χρόνια, οι DE FACTO έδιναν το παρών στην ποπ/ροκ σκηνή της χώρας, όχι μόνο ηχογραφώντας και κυκλοφορώντας δίσκους που έκαναν αίσθηση στο κοινό του είδους, αλλά και με τις συνεχείς, δυναμικές, εμφανίσεις τους σε όλη την Ελλάδα, δείχνοντας έτσι έμπρακτα την αγάπη τους για την μουσική. Αποτελούμενοι πια από τους Πέτρο Παρασκευά (κιθάρα/τραγούδι), Πέτρο Μίσκο (μπάσο/φωνητικά) και Αλέξανδρο Αποστολάκη (τύμπανα/φωνητικά), είναι πλέον ένα δεμένο, μεστό και δυναμικό μουσικό τρίο, που απολαμβάνει την αγάπη του κοινού σε κάθε του εμφάνιση και την ανταποδίδει με τον μοναδικό τρόπο που γνωρίζει καλά : γράφοντας τραγούδια και αποδίδοντάς τα με πάθος ζωντανά μπροστά στους παλιούς – και πιστούς – αλλά και στους νέους – και ενθουσιώδεις – φίλους του.

Τέλη του 2011 οι De Facto κυκλοφορούν την πέμπτη δισκογραφική δουλειά τους με τίτλι “Η αυλή των θαυμάτων”

http://defactoband.com