coverΟι Magic De Spell αντέχουν στον χρόνο, αντέχουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τέχνη, που τόσο όμως οι καιροί ανάγκη την τέχνη έχουν. Έχουν περάσει 30 και βάλε χρόνια από την ημέρα που μπήκαν στην δισκογραφία, πράγμα που τους καθιστά από τα ελάχιστα ελληνικά συγκροτήματα που έχουν αντέξει στον χρόνο, ασχέτως αν έχουν φύγει κι’ έρθει διάφοροι μουσικοί στην σύνθεση τους, γιατί η ουσία είναι ότι το όνομα «MAGIC DE SPELL» είναι ζωντανό και έχει αφήσει μια τεράστια κληρονομιά σε αυτό που αποκαλούμε ελληνόφωνο ροκ ή όπως αλλιώς θέλετε χαρακτηρίστε το.

Η νέα τους δισκογραφική κατάθεση έχει τίτλο «Πρόγονε πίθηκε εσύ τι λες;» και έχουμε να κάνουμε με ένα concept άλμπουμ, με 14 τραγούδια που συνδέονται μεταξύ τους ακολουθώντας τη ροή της αφήγησης μιας ιστορίας. Όπως μας λένε και οι ίδιοι, ένα άλμπουμ όπως παλιά, έργο με θεματικό άξονα και έξω από τις επιταγές του σύγχρονου lifestyle. Σε αυτόν τον δίσκο βλέπουμε το όνομα του Γιάννη Παλαμίδα (Apocalypsis, Λένα Πλάτωνος), ο οποίος συνεργάζεται για πρώτη φορά μετά από χρόνια, με γκρουπ. Η αρχή έγινε όταν του ζητήθηκε να συμμετέχει στην διασκευή του τραγουδιού «Σαμποτάζ» των Λένας Πλάτωνος – Μαριανίνας Κριεζή. Η συνεργασία έγινε και το ένα τραγούδι διαδέχθηκε το άλλο.

Η ποίηση είναι κάτι που ποτέ δεν τους άφηνε αδιάφορους. Έτσι και σε αυτή την δουλειά θα βρούμε 5 μελοποιημένα ποιήματα (Πάμπου Φιλίππου, Roque Dalton, Γιώργου Χρονά και δυο του Δημήτρη Πόντικα). Στιχουργικά βλέπουμε επίσης τις καταθέσεις της Ντέπης Χατζηκαμπάνη, του Γάλλου ράπερ LE SALE GOSSE, του Δημήτρη pixel και του Θοδωρή Βλαχάκη. Αν δώσετε βάση στους στίχους αυτούς, θα δείτε ότι δεν διαφέρουν από τα ποιήματα, αν τους διαβάσετε θα καταλάβετε ότι είναι και αυτοί ποιήματα που αξίζουν την προσοχή σας και ζητάνε επανειλημμένες αναγνώσεις ή ακροάσεις αν θέλετε. Γι αυτό διαφέρει το ροκ από τα άλλα μουσικά είδη, γιατί μπορεί να είναι άμεσο και ταυτόχρονα τόσο μα τόσο ποιητικό. Αυτή είναι η στάση των Magic De Spell όλα αυτά τα χρόνια και αποτελούν αδιαμφισβήτητα σχολή στο είδος τους.

Ο ήχος αυτού του δίσκου είναι αποτέλεσμα συνύπαρξης στο στούντιο, δεκατεσσάρων μουσικών, αποδεικνύοντας ότι η μουσική μπορεί να ενώσει και να φτιάξει όμορφα πράγματα χωρίς παρωπίδες. Ο Γιώργος Αρχοντάκης (Motivo 4), ο Γιώργος Σκαρλάτος (ιδρυτικό μέλος των M.D.S.), η Φωτεινή Καλλιανού, ο Φάνης Μαργαρώνης (Kollektiva), ο Γιάννης Κισκίνης (Grain) και ο Βαγγέλης Θεοδωράκης είναι οι άνθρωποι που ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους Magic De Spell, με όλους επίσης τους προαναφερθέντες.

Ηχητικά θα πω ότι το όλο αποτέλεσμα μου αφήνει μια αίγλη βγαλμένη από τα 90s, όπως γνωρίσαμε την μπάντα ηχητικά και συνθετικά στον δίσκο «Διακοπές στο Sarajevo», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ηχητικό αποτέλεσμα χάνει ή είναι κακό, αντιθέτως, έχουμε ένα άρωμα από τα παλιά εξελιγμένο με την τεχνογνωσία του σήμερα. Παραγωγή, μίξη, συνθέσεις, όλα άψογα, όπως εξάλλου μας έχουν συνηθίσει.

Συνολικά έχουμε να κάνουμε με έναν καταπληκτικό δίσκο από όποια πλευρά κι αν το δεις. Δίσκος που ακούγεται ασταμάτητα, χωρίς να κουράζει ή να σε αφήνει αδιάφορο και σε ωθεί στο να πατήσεις ξανά και ξανά το play,  στοιχείο που δείχνει ότι η κατάθεση αυτή θα αντέξει στον χρόνο και σίγουρα θα έχει περίοπτη θέση στην δισκοθήκη μας. Πολλά μπράβο σε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την δουλειά και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Magic De Spell που αντέχουν ζωντανοί και ροκάρουν στους δύσκολους και σκοτεινούς αυτούς καιρούς που ζούμε. Η πορεία και η τέχνη σας παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους νεότερους καλλιτέχνες.

Νίκος Γραμμάτος

Τα τραγούδια:

1) ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 1933
2) ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΚΕΙΝΩΝ (κατηγορητήριο)
3) ΠΡΟΓΟΝΕ ΠΙΘΗΚΕ ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ ;
4) ΣΑΜΠΟΤΑΖ
5) Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ
6) ΔΕ ΜΠΑΙΝΩ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ
7) ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ
8) ΑΛΑΦΡΟΪΣΚΙΩΤΟΣ
9) ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ  (blues revolution mix)
10) ΜΟΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ
11) ΚΟΙΤΑ ΨΗΛΑ
12) ΚΑΡΑΒΙ ΧΑΡΤΙΝΟ  (A la derive)
13) ΜΙΛΩ
14) ΤΟ “ΤΟΞΟ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ”

 

Links:

https://www.facebook.com/pages/MAGIC-DE-SPELL-OFFICIAL/106518669392740

https://www.facebook.com/pages/Magic-De-Spell/46876208566

YouTube: https://www.youtube.com/user/OFFICIALMAGICDESPELL

Email: info@magicdespell.net

Web: www.magicdespell.net