1000Mods – “Liquid Sleep” Ep (7” colored vinyl)  (2009 Suisound)

Hiliomodian space fuzz!

Οι Χιλιομοδίτες space-ψυχεδελο-stoner-άδες «ξαναχτύπησαν στα τέλη του 2009 με ένα περιεκτικό επτάιντσο δισκάκι. Το “Liquid Sleep” είναι απόδειξη πως συνεχίζουν να ωριμάζουν μουσικά μετά την παρθενική τους προσπάθεια “Blank Reality” και κινούνται πλέον σε λιγότερο «μεταλλική κατεύθυνση», με διαθέσεις για ‘60s ψυχεδέλεια. Αυτό δεν επηρεάζει όμως τον «ογκωδέστατο»  ήχο της μπάντας, που έχει γίνει και σήμα κατατεθέν τους καθώς και τα νεότερα σημεία αναφοράς  τους. Είναι μια κίνηση που τους φέρνει κοντύτερα στις rock ‘n’ roll ρίζες μεν, αλλά τους «παγιώνει» και ηχητικά και τους κατατάσσει στα φερέλπιδα ελληνικά group τα οποία μπορούν να κάνουν «βήματα» και στο εξωτερικό.

Η πλευρά Α του βινυλίου περιέχει το  “Burnt Sleep”, κομμάτι που ξεκινάει με ένα riff ala Sleep στο μπάσο μέχρι το καταιγιστικό «χώσιμο» με τα «αγαπημένα» για τον Λάμπρο εξάηχα στα τύμπανα και τις βαριές και ασήκωτες , χαμηλοκουρδισμένες κιθάρες να ξεκινάνε το ρόλο τους στην έκβαση του κομματιού.

Τα φωνητικά είναι με μια λέξη γαμάτα. Πιο «νότια»  από ποτέ, σκονισμένα και δυνατά ,ο Δάνης, σε μια κατάσταση μεταξύ «υπνου-αει γαμησου και τσιγαριλικιου» βάζει τη σφραγίδα του έντονα και φωνάζει (η άλλοτε μουρμουρίζει) τις βαθύτερες του σκέψεις.

Τα έγχορδα για άλλη μια φορά κάνουν εξαιρετική δουλειά με Γιάννη και Γιώργο να προσφέρουν μεγάλη ποικιλία σε εφέ, αρμονικά συνεργαζόμενοι με τις καλοπαιγμένες «μπασσογραμμες» του Δάνη και το πραγματικά heavy παίξιμο του Λάμπρου στα drums. Για 6+ λεπτά ταξιδεύεις ευχάριστα στους «καπνούς» τους μέχρι….

Μέχρι να έρθει η ώρα της πλευράς Β! ”Liquid Sleep” ο τίτλος αυτή τη φορά.. Ήχοι από theremin σε ένα συνονθύλευμα απο echo και delay σε «καλωσορίζουν» στο εξήμισι λεπτών αργόσυρτο jam-άρισμα ,άνευ φωνητικών, που ουσιαστικά αποτελεί την τέλεια μύηση στον συναυλιακό ήχο των παιδιών. Ατέλειωτες ιδέες στο κιθαριστικό κομμάτι,η ανεξέλεγκτη live πλευρά Γιώργου και Γιάννη με οργιαστικό σολιδι και χαρακτηριστικά ρυθμικά σημεία.

Το rhythm section «θεοβαρο» με τον Δάνη να παίζει δυνατά και με sustain και τον Λάμπρο σχεδόν να σπάει το ride και να δίνει μαθήματα αυθεντικού και ειλικρινούς ήχου στους  «γλυκανάλατους» πρεσιζιονίστες drummers των ωδείων που ξέρουν μόνο τον Mike Portnoy! To “Liquid Sleep”,όπως όλα τα υγρά σε σύγκριση με τα αέρια, αργεί λίγο παραπάνω να «μεταβολιστεί» από τα αυτιά σου, όμως μόλις αυτό γίνει σε στέλνει ανεπίστρεπτη στο διάστημα!

Το όλο εγχείρημα των παιδιών, είναι έντιμο ειλικρινές και μερακλίδικο και το σημαντικό είναι πως δίνει στον ακροατή στοιχεία από τη live ερμηνεία τους. Εκεί είναι τα «κότσια». Όχι μόνο στον μετρονόμο και το «ρεκτιφιέ» του κάθε παραγωγού. Μακάρι να αποτελέσει οδηγό για μελλοντικό τους ολοκληρωμένο album. Επίσης σημειωτέον: το artwork είναι εξόχως ελκυστικό και λιτό.

Dani: Bass,Vox

Giannis: Guitar

George: Guitar

Lab: Drums

www.myspace.com/1000mods

Κείμενο : Θοδωρής Γκοτζαμάνης