Η Αναϊς (Θεριανή) Βάθη γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ιωάννινα. Από μικρή ηλικία συμμετείχε σε ποικίλους μουσικούς διαγωνισμούς όπου και διακρίθηκε για το ταλέντο της στο τραγούδι, όπως στους Πανηπειρωτικούς μουσικούς αγώνες όπου για δύο συνεχόμενες χρονιές κατέλαβε την Δεύτερη και πρώτη θέση αντίστοιχα. Σε ηλικία 15 ετών πραγματοποιεί την πρώτη της συναυλία με σκοπό τη συλλογή χρημάτων για την ανέγερση σχολείου σε ένα πολύ φτωχό χωριό της Ρουάντα στην Αφρική. Σε ηλικία 18 ετών αποχωρεί από τα Ιωάννινα για την Αθήνα για να σπουδάσει διαχείριση πολιτισμικής κληρονομιάς και παράλληλα συμμετέχει σε διάφορες ροκ μπάντες. Ο σπουδαίος ηθοποιός Σπύρος Φωκάς την παίρνει από το χέρι ανεβάζοντας την στη σκηνή του Καφέ Ελληνικών για να τραγουδήσει το γνωστό τραγούδι της Χάρης Αλεξίου… Όλα σε θυμίζουν. Η συγκίνηση είναι μεγάλη και εκεί σημειώνεται η έναρξη για πολλά δημιουργικά πράγματα που προκύπτουν στη συνέχεια.

Πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες της Ροκ και έντεχνης μουσικής της Αθήνας την εμπιστεύονται και η ίδια στέκεται επάξια σε σκηνές που έχουν σηματοδοτήσει την ελληνική ροκ, όπως αυτή του Σταυρό του Νότου, Αρχιτεκτονική, White Noise και πολλά άλλα. Σε ηλικία 20 ετών γράφει το πρώτο της τραγούδι με τίτλο “Σε ψάχνω ακόμα” σε στίχους της ίδιας.

Το τραγούδι τυγχάνει αναγνώρισης από το κοινό χωρίς καν να έχει διαφημιστεί ή να αποτελεί μέρος κάποιας δισκογραφικής εταιρίας. Λίγο αργότερα ξεκινά η συνεργασία της με τον Άγι Αγγελομάτη όπου μαζί κάνουν δύο διασκευές ιστορικών τραγουδιών όπως «Το πρωινό τσιγάρο» και «Αμνησία» της θρυλικής μπάντας Τρύπες, σε κιθάρα Γιώργου Κουτσούκη. Σε ηλικία 22 ετών οι φημισμένοι ράπερ των Εξαρχείων  TBMC και Viral (που τυγχάνουν πανελλαδικής αναγνώρισης) την καλούν σε μία ξεχωριστεί μουσική συνύπαρξη συμμετέχοντας στο Άλμπουμ με τίτλο «Μεταξύ μας» και το τραγούδι «Έλα βρε μάγκα μου».

Λίγο αργότερα πραγματοποιεί το πρώτο ξενόγλωσσο single της με τίτλο I miss your smile σε παραγωγή των Heerc Deeman και Alexandro για την Καναδική δισκογραφική Demars Records. Επιπλέον ένα χρόνο μετά συμμετάσχει στον μουσικό διαγωνισμό X Factor Greece όπου και φθάνει μεταξύ στους 25καλύτερους ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές σε Ελλάδα και Κύπρο. Λίγο αργότερα εγκαταλείπει την Ελλάδα για τη Γαλλία. Σπουδάζει Επικοινωνία και παράλληλα μιούζικαλ. Φέτος τραγουδά για την δημοφιλή γαλλική μπάντα Astrophonie σε πιο ποπ ελέκτρο ρυθμούς με εμφανίσεις σε Λιλ, Παρίσι και Βέλγιο.



Ο Γάλλος μουσικός παραγωγός Julien Sens την πίστευψε από την πρώτη στιγμή και η συνεργασία τους θα κάνει ενεργά την έναρξη της στη μεγάλη σκηνή του Πανεπιστημίου Τεχνών της Λιλ Lille 3 στις 22 Φεβρουαρίου καθώς ανακηρύχτηκε από το πολιτισμικό κέντρο του Πανεπιστημίου ως ανερχόμενο ταλέντο. Παράλληλα συνεργάζεται με το διάσημο Έλληνα πιανίστα Νίκο Αβατάγγελο όπου μετρά συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ελληνικά ονόματα όπως Μίκυς θεοδωράκης, Γιάννης Σπανός, Στέφανος Κορκολής, Ντέμης Ρούσσος και άλλοι, πραγματοποιώντας μουσικές παραστάσεις στην Ευρώπη εκπροσωπώντας τους Έλληνες συνθέτες και αναδεικνύοντας τον ελληνικό πολιτισμό.

Η Αναις απαντάει στις ερωτήσεις του Νίκου Γραμάτου…

Πως αισθάνεσαι όντας πλέον μακριά από την Ελλάδα;

Η Ελλάδα θα είναι πάντα μέσα μου. Είναι η χώρα μου, είναι το αίμα μου, είναι εγώ. Δυστυχώς οι συνθήκες με ανάγκασαν να την εγκαταλείψω για τη Γαλλία προκειμένου να κυνηγήσω ένα άλλο είδος μουσικής όπου στην Ελλάδα είναι δύσκολο να επιβιώσει. Καλώς ή κακώς οι ανατολίτικες επιρροές μας, μας έχουν καθηλώσει σε μία πολύ συγκεκριμένη διασκέδαση όπου για τα δικά μου πρότυπα και γούστα ήταν ασύμβατη. Έτσι λοιπόν προκειμένου να μην χρειαστεί να κάνω εκπτώσεις στην τέχνη που θέλω να υπηρετήσω πήρα την απόφαση να συνεχίσω την πορεία μου στη Γαλλία. Με πονάει γιατί είχα πραγματικά πολλά όνειρα για τη χώρα μου. Αλλά λίγο η ασυνέπεια των επιχειρηματιών, λίγο το ότι η νυχτερινή διασκέδαση επιβάλλει τα δικά της πρέπει , μου έδωσαν τη χαριστική βολή για να εγκαταλείψω ότι περισσότερο αγάπησα. Την Ελλάδα μας!

Πως προέκυψε η συνεργασία σου με τον Νίκο Αβατάγγελο;

Μία μέρα είδα ένα μήνυμα στο κινητό μου που έλεγε « Καλημέρα, έχω ακούσει πολλές φωνές έως σήμερα αλλά η δική σου μου βγάζει ένα μοναδικό συναίσθημα». Κάπως έτσι τον αγάπησα, μου έδωσε απλόχερα το χέρι για να πετάξω και νιώθω ιδιαίτερη τιμή που ένας τόσο σπουδαίος πιανίστας βρίσκεται συνεχώς στο πλάι μου στο πολύχρωμο αυτό ταξίδι της μουσικής.

Τι σημαίνει για σένα μουσική;

H μουσική είναι συναίσθημα, είναι ο έρωτας, είναι η χαρά, είναι η λύπη, η απογοήτευση, είναι ο θάνατος και η γέννηση. Αν δεν μπορείς να βιώσεις αυτό για το οποίο τραγουδάς όσο σωστός τραγουδιστής και να είσαι η μουσική που παράγεις θα είναι άψυχη. Η μουσική δεν υπολογίζει αριθμούς και ταμεία, δεν ξεπουλιέται για λίγα λεπτά δημοσιότητας, δεν ξεγυμνώνεται… Κάποια λένε πως κάνουν μουσική εγώ επιμένω πως κάνουν κατανάλωση… Ίσως γίνομαι εριστική σε ορισμένα σημεία αλλά είναι μια μεγάλη αλήθεια της εποχής μας και κυρίως αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα. Κάποιοι μπερδεύουν την τέχνη με την Show Biz .

Τι είναι οι Astrophonie και πως προέκυψε η συνεργασία σου με τον μουσικό παραγωγό Julien Sens;

Η όλη γνωριμία μας ήταν καρμική θα έλεγα. Όλα ξεκίνησαν όταν ο ίδιος έψαχνε μία γυναικεία φωνή για να κάνει τις ακουστικές βερσιόν των τραγουδιών του. Έτσι λοιπόν μια γκρίζα μέρα στη Λίλη της Γαλλίας δώσαμε τα χέρια έπειτα από ένα δοκιμαστικό που κάναμε στο πιάνο. Με πίστεψε από την πρώτη στιγμή και εγώ νιώθω πανευτυχής που συνεργάζομαι μαζί του. Η μουσική του αποπνέει φρέσκο αέρα, θετική διάθεση, σε ξεσηκώνει. Σύντομα όλο το Παρίσι θα χορεύει στους ρυθμούς του Shiver ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια της μπάντας Astrophonie. Το νέο album Super Nova προβλέπεται πολύ ανεβαστικό και ο ίδιος ο Julien από τα Decks δίνει πάντα τον ρυθμό ξεσηκώνοντας το κοινό του σε κάθε live. Τον θαυμάζω και τον ευχαριστώ για όλα. Ελπίζω και η Ελλάδα να χορεύει σύντομα στους ρυθμούς των Astrophonie!!



 Πότε είναι η επόμενη εμφάνισή σου;

Η πιο σημαντική εμφάνιση μου θα είναι αυτή της 22 Φεβρουαρίου στο Kino του Πανεπιστημίου τεχνών και λογοτεχνίας της Λιλης στη Γαλλία. Το πανεπιστήμιο με στηρίζει σαν ανερχόμενο ταλέντο και μαζί με την μπάντα Astrophonie ετοιμάζουμε μία μοναδική παράσταση για 3 χιλιάδες φοιτητές. Επιπλέον μαζί με τον πιανίστα μου και αγαπημένο συνεργάτη Νίκο Αβατάγγελο ετοιμάζουμε εμφανίσεις σε Βέλγιο Γαλλία και Γερμανία αναδεικνύοντας την ελληνική κουλτούρα και τους Έλληνες συνθέτες.

https://www.facebook.com/astrophoniemusic

Τι έχεις να πεις στους νέους που κυνηγούν το όνειρό τους στη μουσική;

Μην κάνετε εκπτώσεις, μην δουλεύετe χωρίς να αμείβεστε, επενδύστε στον εαυτό σας κάνοντας σωστές επιλογές. Μην κοιτάτε την εφήμερη αναγνώριση γιατί είναι μία φούσκα που σκάει γρήγορα. Να κάνετε τον κόσμο να σας σέβεται για την τέχνη σας και όχι για την προσωπική σας ζωή. Να αγαπάτε και να δημιουργείτε, και μην αφήσετε κανέναν να σας κλέψει την ελπίδα! Η μουσική είναι μέσα σας, απλά πιστέψτε το και θα γίνει! Άλλωστε τι νόημα θα είχε η ζωή χωρίς λίγο τραγούδι;

https://www.facebook.com/vathitherianimaria

https://www.youtube.com/channel/UCiWdzULUAsuXYmp0x4J7T7g

[ytp_video source=”Wn8b6GbzPrU”]

 

ASTROPHONIE – SHIVER ANAIS VATHI COVER from Astrophonie on Vimeo.