Οι Cameres είναι μια ροκ μπάντα απ τη Καβάλα και αποτελείται από τον Νίκο Γραμμάτο και τον Γιάννη Βογιατζή. Μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει δύο δίσκους, έναν το 2013, έναν φέτος και δύο singles. Ας τους γνωρίσουμε καλύτερα..

Συνέντευξη στην Ελένη Ρούκη

 

– Αρχικά, από πού προέκυψε το όνομα και τι πρεσβεύει;

Αυτές τις μέρες έγινε μια προσπάθεια ώστε να βρεθεί το βίντεο από το οποίο εμπνεύστηκε ο Νίκος το όνομα της μπάντας. Τον χειμώνα του 2008 σε ένα καθιερωμένο σερφάρισμα τότε στο myspace, το facebook της τότε εποχής (το οποίο ήταν πιο ωραίο και πιο μουσικό), τα μάτια κόλλησαν σε ένα ποστ που έκανε ο φίλος Γιώργος Μ. από τους Κωμωδία Θανάτου. Το βίντεο αυτό έδειχνε την κοσμική μας καθημερινότητα, την οποία παρακολουθούσαν διάφορες κάμερες. Τότε ήρθε το όνομα στο μυαλό και την ίδια στιγμή έγινε register το όνομα στην πλατφόρμα και φτιάχτηκε το προφιλ της «μπάντας». Αυτό αρχικά προοριζόταν για τα προσωπικά project του Νίκου, μέχρι την στιγμή που ο Γιάννης του λέει ότι είναι πιο ωραίο όνομα και να το κρατήσουμε για την μπάντα που ήδη είχαμε.

Δυστυχώς για την ιστορία δεν καταφέραμε ακόμα να βρούμε το βίντεο αυτό, το οποίο δεν έχουμε ξαναδει από τότε.

Οι κάμερες λοιπόν λειτουργούν σαν τα ανθρώπινα μάτια, βλέπουν και καταγράφουν. Έτσι κι εμείς οι άνθρωποι καταγράφουμε τις στιγμές μας μέσω των ματιών, τις φιλιτράρουμε και δημιουργούνται αναμνήσεις. Από την ζύμωση αυτή φτιάχνονται οι στίχοι και τα τραγούδια μας. Είμαστε οι Cameres.

 

– Πότε ανακαλύψατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε με αυτόν το χώρο και πόσο καιρό είστε ενεργοί στη μουσική σκηνή;

Από μικρά παιδιά είχαμε και οι δυο δείξει την αγάπη μας προς την μουσική. Ο Νίκος από μωρό καθόταν με τις ώρες και παρακολουθούσε βίντεο κλιπ στο MTV (όπως διηγείται η μητέρα του) και ο Γιάννης από μικρή εξίσου ηλικία άρχισε να χτυπάει τα πλήκτρα στο αρμόνιο. Στην εφηβεία μας και οι δυο ασχοληθήκαμε και ενταχτήκατε σε μπάντες. Ο Γιάννης είχε και μια όμορφη πορεία με το συγκρότημα Β.Μ.Σ.. Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο 2008 όπου έγινε και η μπάντα. Από τότε είμαστε συνέχεια ενεργοί, με συναυλίες, ηχογραφήσεις, δισκογραφία στο βιογραφικό μας, κάποια signles και συμμετοχές σε συλλογές.

cc354

– Έχετε 2 δίσκους στο ενεργητικό σας. Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Υπάρχουν συγκροτήματα ή καλλιτέχνες που σας επηρεάζουν σ αυτόν τον τομέα;

Η έμπνευση αντλείται από μια περίεργη σύνδεση της ψυχής με το σύμπαν, σε συνεργασία με το μυαλό και τα ανθρώπινα βιώματα μας. Νιώθουμε ευλογημένοι που δεν έχουμε νιώσει ποτέ ότι χάσαμε έστω και για λίγο αυτό το υπέροχο πράγμα που μας συμβαίνει. Αντλούμε έμπνευση από την καθημερινότητα και τα βιώματά μας, από μια λέξη ή φράση, μια ταινία, έναν έρωτα, έναν πόνο, ένα χαμόγελο, ένα όμορφο τοπίο.

Πλέον έχουμε φτάσει σε μια ηλικία που δεν επηρεαζόμαστε από άλλα συγκροτήματα, αλλά δημιουργούμε την δική μας τέχνη. Όλες οι επιρροές μας ήταν στα εφηβικά μας χρόνια.

 

– Με ποιους καλλιτέχνες έχετε συνεργαστεί και με με ποιους θα θέλατε να συνεργαστείτε στο μέλλον

Έχουμε συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες, τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο δίσκο μας. Στον πρώτο δίσκο τύμπανα έπαιξαν οι Αντώνης Κοπανούδης και Λάζαρος Σιμιτσής σε 2 κομμάτια, μπάσο ο Θάνος Κουτσογιάννης και Τάσος Καραπαπάζογλου, κιθάρες ο Άγγελος Μουρβάτης,ο Κώστας Παρασκευάς σε 1 κομμάτι και ο George Marios σε άλλο ένα, πλήκτρα ο Γιώργος Σεχλίδης και σαξόφωνο ο Κώστας Κιρκιτζώτης. Στον δεύτερο δίσκο είχαμε στα τύμπανα τον Μάριος Μαλαμίδη, στο μπάσο τον Τάσο Καραπαπάζογλου και σε 2 κομμάτια πλήκτρα, στις κιθάρες συνεργαστήκαμε με τον Ασκληπιό Ζαμπέτα, τον Αλέξη Χαραλάμπους, τον Ηλία Κούρτη,τον Αλέξη Τουφεξή και τον Κώστα Παρασκευά, πιάνο-πλήκτρα ο Παναγιώτης Μπερλής. Ελπίζουμε να μην ξεχάσαμε κάποιον. Όσο για το με ποιους θα θέλαμε να συνεργαστούμε, θα θέλαμε να συνεργαστούμε με τον Θοδωρή Βλαχάκη από τους Magic De Spell ο οποίος ήταν να γράψει μαζί μας στον δεύτερο δίσκο μας αλλά οι συνθήκες και κάποια απρόβλεπτα δεν μας το επέτρεψαν, οπότε γιατί όχι να το δοκιμάσουμε στον 3ο δίσκο. Το ίδιο και με τον Γιάννη Αγγελάκα που θα ήταν πολύ όμορφο να δοκιμάζαμε κάτι. Είναι άνθρωποι με πολλά χιλιόμετρα στην σκηνή, οπότε θα ήταν πολύ όμορφο αν προέκυπτε μια συνεργασία. Υπάρχουν πολλά ονόματα που θα μας άρεσε να συνεργαστούμε αλλά καλύτερα να αφήσουμε τον χρόνο να μας τα αποκαλύψει.

10547636_614998061951753_7643845794671911012_n

– Ποια είναι η γνώμη σας για τη σημερινή ελληνική ροκ μουσική και υπάρχει κάτι που θα θέλατε να αλλάξετε όσον αφορά την αντιμετώπισή της τόσο απ αυτούς που βρίσκονται έξω απ τον χώρο όσο και απ αυτούς που τη δημιουργούν;

Είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και υπάρχουν πάρα πολλές αξιόλογες μπάντες και καλλιτέχνες. Το ευχάριστο είναι ότι πλέον ο ένας στηρίζει τον άλλο και δεν υπάρχουν κομπλεξισμοί και βεντέτες. Αυτοί που νιώθουν έτσι βρίσκονται ήδη στο περιθώριο και σκηνή τους έχει ξεράσει, και δυστυχώς αυτά τα άτομα έχουν ταλέντο αλλά το υπερεγώ τους δεν τους αφήνει να προχωρήσουν όσο θα τους άξιζε. Στήριξη, αγάπη και καλή θέληση χρειάζεται.

 

– Πως τα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα επηρεάζουν εσάς και κατ επέκταση την εγχώρια μουσική σκηνή;

Μας επηρεάζουν γιατί έχουν φτιάξει μια οικονομική κρίση και μια κατάσταση που έχει σοβαρό αρνητικό αντίκρισμα στην μουσική και τους μουσικούς. Όταν φτάσαμε να παίρνουμε τρίχες από την εργασία μας ,αλλά και από τις εμφανίσεις και δεν μας δίνεται η δυνατότητα να ζήσουμε καν, τότε αυτομάτως η τέχνη έχει γίνει ένα σπορ για μεγάλες τσέπες, όπως ήταν και παλιά. Τουλάχιστον για αυτούς που θέλουν να παρουσιάσουν κάτι αξιόλογο και όχι κάτι φθηνό που θα φτιαχτεί σε έναν υπολογιστή. Το μόνο καλό είναι ότι όλα αυτά είναι άλλη μια αφορμή για έμπνευση και για δημιουργία, αν και εμείς δεν είχαμε ποτέ προβλήματα τέτοια.

1601170_519453018172925_1214822861_n

– Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Αρχικά θέλουμε να είμαστε καλά στην υγεία μας, από εκεί ξεκινάνε όλα. Μετά από αυτό, κοιτάμε πως θα προωθήσουμε τον δίσκο μας και να βοηθήσουμε τα τραγούδια να ταξιδέψουν περισσότερο. Θέλουμε από την νέα χρονιά να ξεκινήσουμε και τις live εμφανίσεις ώστε να ζήσουμε παρέα με τον κόσμο την μουσική μας και να γεμίσουμε κι άλλο την φαρέτρα των αναμνήσεων μας. Επίσης ήδη αρχίσαμε να σκαρώνουμε πρόχειρα μερικά νέα τραγούδια. Αρχές του χρόνου θα κυκλοφορήσουμε και ένα νέο single. Αυτά.

 

– Έχετε προγραμματίσει κάποια συναυλία ή περιοδεία στο κοντινό μέλλον;

Είμαστε ανενεργοί εδώ και 3 χρόνια στο θέμα συναυλίες. Περιοδεία δεν έχουμε βγει ποτέ και θα το θέλαμε, αλλά οι καιροί δεν είναι μαζί μας για κάτι τέτοιο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μπάντα θα ξεκινήσει πρόβες από το νέο έτος και θα ξεκινήσουμε live εμφανίσεις, που τόσο πολύ μας έλειψαν. Έχουμε πλέον 2 δίσκους στις αποσκευές μας, θα φτιάξουμε ένα ωραίο πρόγραμμα και θα προσπαθήσουμε να ταξιδέψουμε όσο περισσότερο γίνεται. Ελπίζουμε να βρεθούμε κάποια στιγμή ζωντανά και να γνωριστούμε όλοι μας, παρέα με την μουσική μας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Τι αποτέλεσε κομβικό σημείο στη μέχρι τώρα πορεία σας;

Κομβικό σημείο ήταν η ρήξη που ήρθε στην μπάντα, όταν ήμασταν πενταμελές συγκρότημα. Εκεί χάσαμε τρία μέλη από το σώμα μας, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ στο ταξίδι αυτό, αλλά ταυτόχρονα μας πείσμωσαν και είδαμε τον άλλο δρόμο, αυτό της συνεργασίας. Οι συνεργασίες αυτές που κάναμε τόσο στον πρώτο δίσκο όσο και στον δεύτερο, ήταν επίσης κομβικής σημασίας στην εξέλιξη του ήχου και της μουσικής μας, πράγμα που μας γέμισε πολύτιμες εμπειρίες.

 

– Τι θα ήταν πρόκληση για τις Cameres;

Πρόκληση θα ήταν να φτιάξουμε τραγούδια σε διαφορετικά νερά από τα δικά μας και να δούμε τι απήχηση θα είχαν στον κόσμο. Κάθε τραγούδι βέβαια που φτιάχνουμε είναι μια πρόκληση, με τον εαυτό μας και με το τι ζητάει το κάθε τραγούδι. Επίσης πρόκληση θα ήταν να μας ζητήσουν να γράψουμε μουσική για μια ταινία ή για μια θεατρική παράσταση. Θα θέλαμε να πειραματιστούμε και σε αυτά.

 

– Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να πείτε στους νέους που κάνουν τώρα τα πρώτα τους βήματα στη μουσική σκηνή;

Δηλαδή εμείς πλέον θεωρούμαστε παλιοί ε; Πως περνάνε έτσι τα χρόνια;!! Αφού πλέον λοιπόν δεν είμαστε πρωτοεμφανιζόμενοι, να πούμε στους νέους ότι να αγαπάνε πολύ αυτό που κάνουν και να μην το κάνουν για την δόξα ή την καριέρα. Αν νιώθουν ότι δεν τους γεμίζει κάτι, να το αφήνουν και να πηγαίνουν παρακάτω. Από την άλλη αν έχεις πείσμα, θα γίνεις καλύτερος από όλες τις απόψεις. Χρειάζεται δουλειά, πρόβες, αφοσίωση και να καλλιεργείς το όποιο ταλέντο έχεις. Μετά όλα έρχονται σιγά σιγά και σταθερά, αλλά έρχονται!

 

https://www.facebook.com/cameres/

https://www.youtube.com/user/Cameresband

https://cameres.bandcamp.com/

http://www.cameresband.gr/