Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα απέδειξε ότι τα torrents όχι μόνο δε βλάπτουν αλλά αντιθέτως ενισχύουν τις πωλήσεις των παράνομα κατεβασμένων μουσικών albums. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η πειρατεία κάνει καλό στις συνολικές μουσικές πωλήσεις.
Με επικεφαλής τον καθηγητή Robert Hammond, η έρευνα ανέλυσε τις συνέπειες της online πειρατείας στις πωλήσεις συνολικά 1.095 μουσικών albums, όλα εκ των οποίων είχαν διατεθεί στο Διαδίκτυο πριν από την επίσημη εμπορική τους κυκλοφορία. Επιπλέον, οι ερευνητές εξέτασαν το παράνομο κατέβασμα ολόκληρων albums και όχι μεμονωμένων κομματιών, καθώς εκτιμάται ότι τα τελευταία δε βλάπτουν σε μεγάλο βαθμό τη μουσική βιομηχανία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν άκρως ανατρεπτικά: Τα παράνομα κατεβασμένα μουσικά albums σημείωναν μια μικρή αύξηση των πωλήσεων ύψους περίπου 60 μονάδων. Σύμφωνα με τον καθηγητή Robert Hammond:

“Απομονώσαμε την επίδραση του file sharing στις πωλήσεις ενός μουσικού album, αξιοποιώντας εξωγενείς διαφοροποιήσεις στο πόσο ευρέως διαθέσιμο ήταν πριν από την επίσημη εμπορική του κυκλοφορία. Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι τα torrents ενισχύουν της πωλήσεις των albums, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποδηλώνουν το αντίθετο.”

Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι όλα τα albums που εξετάστηκαν ήταν αρκετά δημοφιλή, κάτι το οποίο διαδραμάτισε πιθανότατα καθοριστικό ρόλο στα αποτελέσματα της έρευνας.

Θυμίζουμε ότι ανάλογη μελέτη στο παρελθόν απέδειξε ότι το file-sharing επηρεάζει ελάχιστα ή και καθόλου το αμερικανικό Box Office, ενώ τον περασμένο μήνα περισσότεροι από 5.000 καλλιτέχνες επέλεξαν να διαφημιστούν μέσα από το Pirate Bay.

Πηγή