Τα Ρόδα της Ερήμου είναι μια μπάντα η οποία μετράει 15 χρόνια ζωής.

Δημιουργήθηκαν το 1995 στην Πτολαιμαϊδα και απασχόλησαν ευχάριστα την Ελληνόφωνη ροκ σκηνή από τότε.

Κυκλοφόρησαν 2 δισκογραφικές δουλειές και πρόσφατα έβγαλαν δωρεάν την 3η τους δουλειά στο διαδίκτυο.

Με αφορμή τον νέο τους δίσκο “Η τώρα ή ποτέ” τους πασάραμε μερικές ερωτήσεις και αυτοί με χαρά μας απάντησαν.

–    Επειδή ζούμε 2 δεκαετίες σχεδόν μετά την δημιουργία σας κάποιοι ίσως να μην σας έχουν γνωρίσει… Πείτε μου μερικά λόγια για εσάς, πως έγιναν όλα και δημιουργηθήκατε;

Φτιάξαμε την  μπάντα το 1996.Παίζαμε  σε διάφορα σχήματα τα προηγούμενα  χρόνια. Κάναμε  ένα demo , το δώσαμε σε κάποιες εταιρείες και έτσι ξεκινήσαμε ( το 1997) δισκογραφία με την LAZY DOG REC. Σε συνεργασία με την  ROCK MANAGEMENT ξεκινήσαμε και live σε όλη την Ελλάδα, αφού τον πρώτο καιρό οι εμφανίσεις μας ήταν κυρίως στην  περιοχή της πόλης μας και στην Θεσσαλονίκη. Ο δεύτερος δίσκος έγινε το  1999 και κάπου εκεί το 2002 η μπάντα σταμάτησε τις δραστηριότητές της.

–    Ξεκινήσατε την δισκογραφία στα τέλη της δεκαετίας του ’90 , σε μια χρυσή εποχή για το ελληνόφωνο ροκ, που όλες οι δισκογραφικές το αγκαλιάσανε και το στηρίζανε με κάθε τρόπο. Πως είδατε εσείς αυτή την δεκαετία και γενικά όλη την σκηνή.

Ήταν μια ωραία εποχή και σίγουρα ευχάριστη όλη αυτή η αποδοχή από τα μέσα. Όμως αυτή η έκρηξη ξεφούσκωσε επώδυνα και όλοι συνειδητοποιήσαμε δύο πράγματα. Πρώτον  πως πολλά οφείλονταν στην ανταπόκριση που είχαν τα οι σπουδαίες  μπάντες  πριν  από  όλο  αυτό (ΤΡΥΠΕΣ, ΣΠΑΘΙΑ) και δεύτερον πως έπρεπε πια να ξαναγυρίσουμε  σε  πιο ουσιώδη ζητούμενα όπως τα τραγούδια. Ή αλλιώς στην underground πλευρά της  μουσικής και  όχι στις εταιρείες και στην προβολή από τα μέσα.

–    Ποια τα όνειρά σας στο ξεκίνημα και ποια τα όνειρά σας τώρα;

Στην αρχή ήταν όλα όσα εμπεριέχονται στο rock’n’roll όνειρο,  που έχει μία μπάντα όταν ξεκινά να γίνεται γνωστή. Σήμερα θέλουμε απλώς να βρίσκουν κάποιοι στην  μουσική μας ένα κομμάτι να αγαπήσουν. Δεν τίθεται θέμα καριέρας πια, υπάρχουν  νεότερα σχήματα που θα το κάνουν.

–    Πόσο δύσκολο είναι μια εναλλακτική μπάντα η οποία μένει στην επαρχία, να κρατηθεί στα πόδια της και να είναι ενεργή συνεχώς;

Τίποτα δεν είναι δύσκολο όσο υπάρχει το ολοκληρωτικό δόσιμο στην μουσική. Στην επαρχία όμως δεν υπάρχει επαγγελματικά εύρος εργασίας που σου επιτρέψει να  βιοποριστείς. Έτσι μοιραία ο χρόνος σου τρέχει για κάτι άλλο και δε σου επιτρέπει να  ασχολείσαι με όλα αυτά που χρειάζεται μία rock μπάντα. Τα ΡΟΔΑ για όσο διάστημα  ήταν «μάχιμα» ξόδευαν όλη την δυνατή ενέργεια από τα μέλη τους.

–    Η τελευταία σας δισκογραφική δουλειά ήταν το 1999, πλέον εν έτη 2010 χτυπάτε την πόρτα μας με μια δουλειά που κυκλοφορεί αδέσποτη στο διαδίκτυο. Τι σκεφτήκατε όταν είπατε ότι θα την δώσετε δωρεάν; Νιώθατε μέσα σας ότι υπάρχουν τραγούδια που θέλετε να μοιραστείτε;

Δύο σκέψεις υπήρξαν για αυτό το θέμα( γιατί εταιρεία υπήρχε να κυκλοφορήσει το  άλμπουμ και μάλιστα μεγάλη). Το ότι η μπάντα είναι δύο άτομα και είναι τρομερά  δύσκολο να παίξει live. Kαι το ότι με τα σημερινά δεδομένα μάλλον μια επίσημη  κυκλοφορία δεν είχε να προσφέρει κάτι πέρα από δεσμεύσεις, συμβόλαια, ποσοστά  και λοιπά. Τα είδαμε και από πρώτο χέρι παλιότερα όλα αυτά. Αλλού επικεντρώσαμε  το ενδιαφέρον μας και είμαστε χαρούμενοι που το κάναμε. Πιστεύουμε πως και φίλοι μας νιώθουν το ίδιο. Φυσικά ελπίζουμε αυτό να συμβαίνει όχι μόνο για το ελεύθερο  downloading αλλά και για τα τραγούδια μας.

–    Μια ερώτηση που υπάρχει πολύ σε συνεντεύξεις …. Η άποψή σας για το downloading ; Σκότωσε αυτό την μουσική; Την σκότωσαν οι δισκογραφικές; Τι γνώμη έχετε;

Σίγουρα χάθηκε η μαγεία του «ψαξίματος». Όλα πλέον είναι τόσο εύκολα να τα βρεις που κάπου απομυθοποιείται η πραγματική αξία της μουσικής και της εξερεύνησής της. Από την άλλη οι δυνατότητες που παρέχονται από το internet είναι τεράστιες και απεγκλωβίζουν τους μουσικούς από το «σώνει και καλά» πρέπει να βρω εταιρεία.

–    Θα ξαναδούμε τα Ρόδα σε live εμφανίσεις ;

Φαντάζει ανέφικτο, ( Βέβαια ποτέ δεν ξέρεις).

–    Να περιμένουμε κι άλλα τραγούδια και δίσκους στο μέλλον; Τι σκέψεις και στόχους έχετε;

Εμείς πιστέψαμε στο υλικό του «Ή ΤΩΡΑ Ή ΠΟΤΕ» και για αυτό τo κυκλοφορήσαμε, δεν  φτάνει μόνο να γράφεις τραγούδια. Αν αυτό συμβεί και με καινούργια πράγματα  που  θα φτιάξουμε σίγουρα θα το ξανακάνουμε.

–    Με τι άλλες δραστηριότητες ασχολείστε εκτός της μουσική; Υπάρχει κάτι που να σας γεμίζει ανάλογα;

Ο  ένας  από  εμάς  (ο Σταύρος), ευτυχώς  ασχολείται  με  την  μουσική επαγγελματικά  έχοντας  το  «LIVE STUDIO 3» στην  Πτολεμαίδα. Τώρα  για  όσους  καταλαβαίνουν  η  μουσική  είναι  άλλη  ιστορία  και  σίγουρα  δεν  μπορείς  να  αντιπαραθέσεις  την  ενασχόληση  μαζί  της  με  κάτι  άλλο.

–    Ένας κόσμος …. τι κόσμος ;;; Πως βλέπετε τον κόσμο μας;

Με  την  πλάτη  στον  τοίχο συνεχώς!

–    Παρακολουθείτε την εγχώρια σκηνή; Ακούτε νέα πράγματα; Βρίσκετε τις νέες μπάντες εξελιγμένες και περισσότερο «διαβασμένες» σε σχέση με 20 χρόνια πριν ;

Είναι  τόσα  πολλά  που  δεν  τα  προλαβαίνεις, (αν  γράφεις και κανένα τραγούδι ακόμη  λιγότερο). Όμως σαφώς οι μπάντες είναι καλύτερες και σε άποψη και μουσικά. Πλέον  ακούς καλές παραγωγές που βγάζουν τον ήχο που θέλει ο δημιουργός και φυσικά  υπάρχει όλη η γκάμα των μουσικών στυλ, στην εγχώρια σκηνή, όπως και στο  εξωτερικό.

–    Μερικά λόγια για τον επίλογο της συνέντευξης; Τι θέλετε να πείτε στους θαυμαστές σας και γενικά στο αναγνωστικό μας κοινό;

«Αν εκεί που περπατάς τύχει να σκεφτείς. πως έφτασα ως εδώ;
Αν ο δρόμος που οδηγείς δε βγάζει πουθενά. Πάρε ανάποδες.
Και ναι. η τώρα η ποτέ. πρέπει να αγωνιστείς.
για ένα αύριο καλύτερο απ’ το χθες.
Και ναι. η τώρα η ποτέ, πρέπει να αντισταθείς.
κι  απ’ τις  στάχτες  σου  να  ξαναγεννηθείς»