Ο Άγγελος Μουρβάτης & οι Ψυχή είναι από τις αγαπημένες μου μπάντες στο χώρο της ελληνόφωνης ροκ σκηνής που τόσο πολύ αγάπησα στα εφηβικά μου χρόνια και συνεχίζω να αγαπώ μέχρι σήμερα. Η μεγάλη αυτή αγάπη με τα τραγούδια του Άγγελου ξεκίνησε κυρίως από την 2η δισκογραφική του δουλειά την οποία έμελλε να λιώσω στο air play της τότε ραδιοφωνικής μου εκπομπής αλλά και όλα τα υπόλοιπα χρόνια που ασχολήθηκα ραδιοφωνικά. Στα 5 τελευταία χρόνια που γνωριζόμαστε δεν έτυχε μέχρι σήμερα να μιλήσουμε είτε ραδιοφωνικά, είτε εδώ στο Rockap… ήρθε όμως η ώρα.

Κυρίες και κύριοι, με μεγάλη μου χαρά σας παρουσιάζω τον Άγγελο Μουρβάτη ο οποίος απάντησε στα ερωτήματά μου.

Συνέντευξη στον Νίκο Γραμμάτο

– Ξεκίνησες στα τέλη της δεκαετίας του 90, μιας χρυσής δεκαετίας για το ελληνόφωνο ροκ. Θεωρείς ότι αυτό το ξέσπασμα μουσικής ήταν λόγο δισκογραφικών, λόγο οικονομικής ευημερίας, μήπως ήταν παγκόσμιο φαινόμενο ή κάτι άλλο;

Θεωρώ ότι ήταν μια εποχή που οι εταιρίες μυρίστηκαν χρήμα στο ελληνικό ροκ κ δυστυχώς μόλις αυτό άρχισε να μην ισχύει το παρατήσανε στην τύχη του. Φυσικά κατά την γνώμη μου το ελληνικό ροκ γύρισε πάλι στην ανεξάρτητη μορφή του όπως ακριβώς το γνώρισα. Δηλαδή με μικρές παραγωγές με ζεστά και μικρά λάιβ και κόσμο συσπειρωμένο γύρω από αυτό.

– Πιστεύεις ότι το ραδιόφωνο λειτουργούσε σαν το σημερινό ιντερνέτ μέχρι το 2000 για την εξάπλωση της μουσικής και ήταν καταλυτικό εργαλείο στα 90s; Ποια η γνώμη σου για το ραδιόφωνο εν έτη 2012;

Τότε ναι το Ραδιόφωνο ήταν ο μόνος τρόπος να σε ακούσει κάποιος μαζί φυσικά με τις συναυλίες όπου ήταν πάρα πολλές. Λατρεύω το ραδιόφωνο και με λυπεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον η ανεξαρτησία στους παραγωγούς που υπήρχε τότε. Φυσικά και σήμερα υπάρχουν ραδιόφωνα που προτείνουν πολύ καλή μουσική.

– Γνωρίζω ότι στα εφηβικά σου χρόνια έκανες αθλητισμό και μάλιστα αρκετά πετυχημένα. Πως έγινε η στροφή στην μουσική και πως ξεκίνησαν όλα;

Ο αθλητισμός είναι ακόμη μια μεγάλη αγάπη, ούτως η άλλος αυτό σπούδασα, και πάντα υπήρχε παράλληλα στη ζωή μου. Ωστόσο για την μουσική άφησα τον ανταγωνιστικό αθλητισμό γιατί έπρεπε να διαλέξω την εποχή που έφυγα για σπουδές. Εκεί αφιέρωσα και όλο μου τον χρόνο στην μουσική.

– Είσαι αυτοδίδακτος κιθαρίστας ή έχεις ακολουθήσει σπουδές σε ωδεία για να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο; 

Τα έχω και τα δυο αφού πέρασα και από ωδεία αλλά η σημαντικότερη δουλειά για μένα έγινε στα φοιτητικά μου χρόνια όπου μελετούσα πάρα πολύ και είχα ήδη αρχίσει να γράφω τραγούδια τόσο για την κιθάρα όσο και φωνές .

– Πιστεύεις ότι έγινες ευρέως γνωστός στον κοινό από τον δίσκο «Το Παραμύθι της Χαράς και της Λύπης»;

Δε θεωρώ ποτέ ότι έγινα ή θα γίνω ευρέως, κατά την κοινή έννοια, γνωστός γιατί απλά μένω επαρχία και όπως ξέρεις αυτές οι “δουλειές” γίνονται στο κέντρο. Εγώ επέλεξα την επαρχία για μια πιο όμορφη ζωή και φυσικά αυτό είναι το τίμημα της, το οποίο όμως έπαψε να με απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια.
Δεν ξέρω αλλά νομίζω ότι το πρώτο μου τραγούδι που είχε ραδιοφωνικό αέρα ήταν το “εικόνες νεκρές” αλλά σίγουρα το “ταξίδι στο φως” από τον δίσκο που ανέφερες είχε μπει σε πολλά ραδιόφωνα που τότε παίζανε αυτού του είδους την μουσική.

– Το 2003 έβγαλες έναν καταπληκτικό επίσης δίσκο, το «Καλημέρα» το οποίο χαντακώθηκε κατά κάποιον τρόπο. Ακόμα κι εγώ δεν γνώριζα την ύπαρξη του για μερικά χρόνια. Γιατί νομίζεις πως έγινε αυτό; Φταίει η εταιρία ή μήπως γενικά η κατάσταση που επικρατούσε στην δισκογραφία και το ελληνόφωνο ροκ;

Αυτός ο δίσκος που εγώ τον λατρεύω έπεσε πάνω στην περίοδο που είπαμε παραπάνω. Δηλαδή σχεδόν όλες οι ανεξάρτητες δισκογραφικές σταμάτησαν να υπάρχουν. Όμως αυτού του τύπου οι δουλειές δεν έχουν ημερομηνία λήξης οπότε πλέον μπορεί ο καθένας μέσω διαδικτύου να τα βρει. Φυσικά ίσως κάποια στιγμή αποφασίσω να μαζέψω παλιά τραγούδια και να τα ξαναεκδωσω με την εταιρία που είμαι τώρα.

– Περιέγραψε μου το πώς έγινε η αρχή για να βγάλεις το πρώτο σου δίσκο παρέα με τους ψυχή. Έστειλες κάποιο demo στην εταιρία; Σε βοήθησε κάποιος;

Ναι είχα στείλει στην lazy dog ένα demo και έτσι συνεργαστήκαμε. Όμως με βοήθησε πολύ το Πα.Κε.Θρα. Ξάνθης όπου χρηματοδότησε την παραγωγή και ιδιαίτερα ο πρόεδρος του ο Ηλίας Βασιλούδης. Κάπου εκεί ξεκίνησε αυτή η ιστορία με τους δίσκους .

– Το 2005 κυκλοφορείς το ορχηστρικό «Never Break a Window In the Winter», το οποίο επίσης έχω την εντύπωση ότι δεν περπάτησε πολύ, παρόλο που είναι μια καταπληκτική δουλειά. Ποια η άποψη σου και τι feedback πήρες για αυτήν την δουλειά;

Λοιπόν εδώ κάνεις ένα λάθος!! Ο δίσκος αυτός περπάτησε όσο τίποτα άλλο γιατί απλά ήταν δίσκος με ορχηστική μουσική με βάση την κιθάρα και μου έδωσε καταπληκτικές συνεργασίες όπως με τους Deep purple , Gilby Clarke απο Guns and Roses , Alan Parsons κλπ. Έζησα απίστευτες μέρες με αυτή την δουλειά που ούτως η άλλος ήταν ένα παιδικό όνειρο για μένα. Το δισκάκι αυτό κυκλοφόρησε και στο εξωτερικό και ακόμα και σήμερα μου μιλάνε για αυτό παρόλο που δεν έχω κάνει την συνέχεια του.

– Το 2007 σαν Cosmicray κυκλοφορείτε το «Love is» το οποίο ακούστηκε αρκετά με το ομώνυμο τραγούδι αλλά μέχρι εκεί. Κόλλησε κάπου όλο αυτό ή φταίει ότι το παρατήσατε;

Κόλλησε η συνεργασία με τον τραγουδιστή λόγω υποχρεώσεων όμως ακριβώς επειδή ήταν ένα project δικό μου και το έκανα με πολύ αγάπη και κόπο σίγουρα θα το συνεχίσω μόλις έρθει ο καιρός. Ωστόσο ήταν ένα υπέροχο άλμπουμ και το love is ακόμα και σήμερα συνεχίζει να παίζει σε ραδιόφωνα.

– Φτάνουμε αισίως στο 2012 με το «Παραμύθι στη Χώρα των Ψεμάτων», όπου το δουλεύεις με μαθητές σου στον ρόλο των «ψυχή» αλλά και με ένα μέλος όπου είναι όντως κομμάτι της ψυχής σου, τον γιό σου. Μίλησε μου για αυτόν τον δίσκο και πες μου τι απήχηση έχει πάρει ήδη μέχρι τώρα.

Ναι πάντα συνεργαζόμουν με μαθητές μου. Μου αρέσει η τρέλα τους η απειρία τους τα όνειρα τους και τους “κλέβω” όρεξη και νιάτα!!! Πλέον συμμετέχει και ο γιος μου ο οποίος κάποτε στο βίντεο κλιπ του “εικόνες νεκρές” κρατούσε μια μικρή κιθάρα. Στο σχήμα όμως είναι μουσικός πρώτα και μετά γιος μου.
Ο δίσκος αυτός βγήκε από μεγάλη ανάγκη να γράψω τα τραγούδια που έγραψα. Με πολύ κόπο φυσικά αφού πλέον είναι δύσκολες εποχές. Ο κόσμος δείχνει να τον αγαπάει και αυτό με κάνει πολύ χαρούμενο γιατί είναι φτιαγμένες με απόλυτη ειλικρίνεια σε ότι λέει η περιγράφει.

– Πιστεύεις ότι η ελληνόφωνη σκηνή κρατάει ακόμα καλά και υπάρχουν διαμαντάκια; Κάποιοι πάντα πέθαιναν το ελληνικό ροκ και συνεχίζουν ακόμα με αυτό το «βιολί».

Πάντα είχε διαμάντια αλλά νομίζω ότι τα διαμάντια έρχονται από το παρελθόν παρά από το παρών. Δηλαδή υπάρχουν άλλα είδη μουσικής που παίζουν τα περισσότερα παιδιά. Αυτό δεν είναι κακό είναι λογικό η μουσική να κάνει κύκλους αρκεί αυτό να γίνεται για την μουσική και όχι για άλλους λόγους.

– Ο μόνος τρόπος προώθησης της μουσικής πιστεύεις ότι είναι σήμερα το youtube και το facebook; Είδαμε πριν χρόνια μια αρκετή φιλόδοξη προσπάθεια με το myspace όπου έπεισε κόσμο και δισκογραφικές ότι το μέλλον είναι στο διαδίκτυο. Ποια η άποψη σου;

Ίσως όχι ο μόνος αλλά ο πιο σημαντικός ειδικά για εμάς που δεν έχουμε την δυνατότητα για διαφορετικό πρόμο. Ωστόσο δε θα’ θελα να χαθεί η μαγεία του ραδιοφώνου όπου ακούς για πρώτη φορά ένα κομμάτι και αγωνιάς για να το βρεις και να το ακούσεις πάλι.

– Σαν πολίτης αυτής της χώρας τι έχεις να πεις για την κατάσταση που βιώνουμε; Πράγμα που έχεις κάνει ήδη στο τραγούδι σου «Το κλειδί του παραδείσου (Έλληνας)». Πιστεύεις ότι η χώρα μας είναι όντως ένας παράδεισος και την έχουν βάλει στο μάτι οι ξένοι για να πάρουν αυτό το κλειδί;

Είμαστε σε έναν παράδεισο αυτό είναι το μόνο σίγουρο!! Όσα για την συνέχεια της ερώτησης νομίζω την περιγράφω τελείως καθημερινά με λέξεις που πλέον είναι στα χείλη μας συνέχεια. Και ήδη πλέον φαίνεται πως μαζεύονται οι ξένοι πολιτικοί γύρω από μια χώρα για να επενδύσουν πάνω στις στάχτες της.. Φυσικά ευθυνόμαστε και εκεί πράγμα που το παραδέχομαι στην δεύτερη στροφή του τραγουδιού. Όπως επίσης και το ότι ψήφισα και αυτούς τους πολιτικούς που θεωρώ ότι μας προδώσανε σαν λαό, σαν ανθρώπους.

– Τι άλλο σε συναρπάζει πέρα από την μουσική; Αν σου μένει καθόλου χρόνος βέβαια γιατί απ’ όσο γνωρίζω η μουσική είναι η δουλειά η ζωή σου και γενικά τα πάντα.

Ασχολούμαι με πολλά στη ζωή μου και με συναρπάζουν απλά καθημερινά πράγματα.
Δεν ήθελα ποτέ η μουσική να είναι η μόνη μου ενασχόληση γιατί σαν άνθρωποι έχουμε πολλά να δούμε και να ζήσουμε. Φυσικά δε παύει να είναι μεγάλο μέρος της καθημερινής μου ζωής μαζί με την διδασκαλία της.

– Ευχαριστώ για τον χρόνο σου, ο επίλογος δικό σου σε περίπτωση που θέλεις να αφήσεις κάποιο μήνυμα στους αναγνώστες του Rockap.gr

Εγώ ευχαριστώ το rockap που είναι χρόνια δίπλα μας και δίνει μια πραγματικά μεγάλη πνοή στο ελληνικό ροκ και γενικότερα σε όλα τα παιδιά που προσπαθούν να κάνουν μουσική κάτω από αντίξοες συνθήκες σε αυτή την χώρα.

Ο Άγγελος Μουρβάτης & οι Ψυχή θα εμφανιστούν ζωντανά στον Μύλο Club στην Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσουν την νέα τους δισκογραφική δουλειά. Δείτε εδώ

https://www.facebook.com/mourvatis

http://www.mourvatis.gr/