Ο Sigmataf πρόσφατα κυκλοφόρησε την πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Ξύπνα. Ώρα για ύπνο“. Δεν είναι νέος στον χώρο, μας έχει απασχολήσει μέσα από άλλα συγκροτήματα στο παρελθόν… ας τον γνωρίσουμε! Συνέντευξη στον Νίκο Γραμμάτο

–    Μίλησε μας για την νέα σου δουλειά.

Το «Ξύπνα.ώρα για ύπνο» Ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2009 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του ‘10. Κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη,  από την ομάδα ανεξάρτητων παραγωγών Stepa. Έχει 12 κομμάτια στο σύνολό του.  Τις μουσικές έχουν επιμεληθεί οι: Αλέκος Σώρρος (Ρόδες-sorry guys) Ραμσής και Αδριανός Παπαμάρκου. Εγώ βρίσκομαι στον στίχο, στην ερμηνεία και γενικά στην σκηνοθεσία του υλικού. Είναι μια δουλειά που την είχα χρόνια μέσα στο κεφάλι μου, απλά δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος, παλιότερα, για να βγει. Μουσικά, φλερτάρει με αρκετά είδη και η κοινή συνισταμένη είναι η μουντάδα, η ατμόσφαιρα κι ο ηλεκτρισμός.

–    Ξεκίνησες πατώντας πάνω σε hip-hop (low bap) μονοπάτια, σε μια αγνή και δημιουργική εποχή για αυτή την σκηνή. Πως ήταν εκείνες οι εποχές και τι αναμνήσεις έχεις;

Το 1997 στα 17 μου γνώρισα τον Mιχάλη (Active member) προσωπικά. Δεν άκουγα πολλά Ελληνόφωνα σχήματα πέρα απο Τρυπες, Παύλο και Νικόλα. Πάντοτε όμως, έδινα βάση στο στίχο και η στιχουργική προσέγγιση του Μιχάλη μου έκανε κλικ. Άρχισα να έχω συχνές επαφές με τα παιδιά από το Πέραμα και να τους ακολουθώ σε όλη την Ελλάδα. Το ‘98 μου πρότειναν να μπω στους prohja και έπειτα στους Βαβυλώνα και οκ! Πολλές συναυλίες ανά την Ελλάδα, ηχογραφήσεις, πολιτιστικές παρεμβάσεις και μουσικός ακτιβισμός συνέθεταν το τοπίο. Ήταν πρωτόγνωρα όλα αυτά για μένα και τα γούσταρα πολύ. Ήταν όντως μια δημιουργική περίοδος για όλη την ελληνόφωνη σκηνή, όχι μόνο του hip hop, αλλά και γενικότερα.

–    Το hip-hop στην Ελλάδα πιστεύεις ότι περνάει κρίση; Τι έχεις να πεις για το εκπόρνευμα του με το σκυλάδικο;

Κάθε μουσικό είδος  που μπλέκει με πίστα περνάει κρίση ταυτότητας. Τα μεγαλοστελέχη των εταιριών πάντοτε ψάχναν να βρούνε τι καινούριο ανθίζει στην μουσική συνείδηση του κόσμου, και αφού πρώτα το άφηναν να ξεκαθαρίσει μόνο του στο underground έπειτα το αγοράζαν, το αποστειρώναν και το μεταπουλούσαν στα ακροατήρια. Το ίδιο έγινε κι εδώ. Έτσι ακριβώς!  Αν όμως ανατρέξουμε στην εγχώρια σκηνή στα μέσα του ’90,  θα καταλάβουμε, πως από την αρχή φαινόταν ποιοι το πάνε για πίστα και ποιοι για ψυχική ισορροπία, έκφραση, ακόμα και αφύπνιση.  Δεν είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις σε ένα παρτέρι τα λουλούδια απ’ τα σκατά! Για να μην γίνω όμως γραφικός και παρελθοντολόγος, υπάρχουν ακόμη παιδιά που καίγονται και βρίσκουν μέσα στην μουσική, την ισορροπία τους, γράφοντας στα αρχίδια τους τις πίστες και τις δηθενιές.

– Ξαφνικά σε βρήκαμε στους Ερίσμα, σε ρόλο πολυμορφικό, εννοώ μουσικά. Μίλησε μας για αυτή την προσπάθεια και πες μας γιατί τελείωσε.

Παράλληλα με τους Βαβυλώνα το 2001 ήμουν και σε μία άλλη μπάντα που την είχαμε φτιάξει 5 παλιοί συμμαθητές από το σχολείο. Αρχικά λεγόμασταν «στέρηση αισθήσεων» και στην συνέχεια μετονομαστήκαμε σε «Ερίσμα». Μεγαλώναμε όλοι μαζί και μαζί μας το σχήμα. Όλοι μας είχαμε διαφορετικά ακούσματα (εξού και η πολυμορφικότητα) αλλά παρόμοιες αγωνίες  και ίδια καύλα. Την μουσική.  Ηχογραφήσαμε έναν δίσκο «Homo logos» το 2006 και κυκλοφόρησε από την archangel/ shift το 2008. Κάπου εκεί  χάσαμε, την επαφή στο μεταξύ μας. Μερικούς μήνες μετά, είπαμε να το αφήσουμε και να τραβήξει ο καθένας τον δρόμο του.
Έχει πλάκα πάντως, όταν νομίζεις ότι κάποια πράγματα θα κρατήσουν για πάντα, και ξαφνικά το τέλος, σου κάνει κωλοδάχτυλα γελώντας.

–    Πλέον σαν Sigmataf, ποιες είναι οι σκέψεις και τα όνειρά σου; Οι επόμενες κινήσεις;

Σκέφτομαι πόσο γαμάτος θα ήταν ο κόσμος αν δεν υπήρχε ανταγωνισμός και αν δεν ήμασταν, απλοί παρατηρητές της ζωής μας. Ονειρεύομαι περισσότερο ελεύθερο χρόνο με φίλους και συνεργάτες. Όσο για τις κινήσεις, βγήκαν τα μαύρα άλογα σε πρώτη φάση, τα πιόνια καλύπτουν και ετοιμάζεται να βγει ο μαύρος πύργος. Σκοπός είναι να πέσει ο λευκός βασιλιάς. Λευτεριά στα όστρακα!

– Συχνά σε βλέπω «μπλεγμένο» σε διάφορα project. Έχεις μέσα σου καλλιτεχνικές ανησυχίες που ζητάνε να εκραγούν;

Ναι!

– Συναυλίες κάνεις; Δραστηριοποιείσαι στην Αθήνα ή έχεις σκοπό να γυρίσεις την χώρα;

Το Live είνα καύλα! Δεν θα μπορούσα να μην κάνω live, για αυτόν τον λόγο όταν ολοκληρώθηκε το «Ξύπνα.Ώρα για ύπνο» είπαμε με τον Σώρρο, τον Ραμσή και τον Αδριανό να κάνουμε πρόβες και να το βγάλουμε ζωντανό. Κάτι το οποίο, πιστεύουμε πως πέτυχε αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις του κόσμου στην πρόσφατη εμφάνισή μας. Έδρα είναι η Αθήνα, αλλά  όπου μας καλούν να εμφανιστούμε και γουστάρουμε τον χώρο, είμαστε εκεί.

–    Με τι άλλο ασχολείσαι εκτός της μουσική;

Μου αρέσει να γράφω παραμύθια και μικρές ιστορίες για το www.sigmataf.blogspot.com
Επίσης γουστάρω πολύ την φωτογραφία και το βίντεο.

– Άφησε ένα μήνυμα στους αναγνώστες και τους ακροατές σου.

Προσοχή στα σκουλήκια. Σέρνονται στο χώμα και δεν φαίνονται οι φάτσες τους.