Ένας τρελός κόσμος σημαίνει στα Ισπανικά το όνομα των Locomondo … Πράγματι ο κόσμος που έχει καταφέρει να δημιουργήσει αυτή η παρέα μέσα από τη μουσική της είναι τρελός. Αληθινά τρελός, γήινος, κεφάτος, χαρούμενος, εξωστρεφής και σίγουρα μουσικά πολυποίκιλος .

Κάνοντας την εμφάνιση τους στο προσκήνιο πριν από μερικά χρόνια οι Locomondo έχουν χαράξει το δικό τους δρόμο στην ελληνική –και όχι μόνο- μουσική πραγματικότητα. Ξεκινώντας την όμορφη και ξέφρενη πορεία τους κατευθείαν με έναν υπέροχο δίσκο που φέρει την ονομασία του γκρουπ στα ελληνικά, ξεχώρισαν από την πρώτη κιόλας στιγμή. Δεν είναι άλλωστε και πολύ μακρινές οι εποχές που τα ραδιόφωνα είχαν συμπεριλάβει στα airplay τους σε σχεδόν μόνιμη βάση τραγούδια όπως το «trendy Λίτσα» και το «100 αφρό».

Από τότε κύλησε λίγο νερό στο αυλάκι, πολύ μουσική και  οι Locomondo κυκλοφόρησαν εξαιρετικές δουλειές. Από το αριστουργηματικό  «12 μέρες στη Jamaica» του 2005 και τον δίσκο  -που είναι μια πραγματικά μουσική  γιορτή-   «me wanna dance» του 2007  -που άφησε και αυτό ραδιοφωνικές επιτυχίες-  στο soundract της ταινίας «γαμήλιο πάρτι» (σκηνοθεσία :  Κριστίν Κρόκος) ένα χρόνο αργότερα.

Έτσι είπαν να μαζέψουν ξανά το υλικό τους και να μας το παρουσιάσουν ζωντανά ηχογραφώντας ένα διπλό cd που περιέχει όλες τις επιτυχίες τους αλλά και τα αγαπημένα τους τραγούδια. Από την εκπληκτική εκδοχή  της  «Φραγκοσυριανής» του Μάρκου Βαμβακάρη, μια  αναπάντεχη διασκευή που έκανε αρκετούς να κοιτάξουν το ρεμπέτικο με μια άλλη ματιά –ή να και να το ψάξουν ακόμα…-  έως το ακυκλοφόρητο «pro» που μέχρι τότε δεν το είχαν εντάξει σε κάποιο δίσκο τους. Η «Φραγκοσυριανή πάντως συμπεριλήφθηκε και στο soundtrack της ταινίας του τούρκο-γερμανού σκηνοθέτη Fatih Akin  «Soul Kitchen». Όσον αφορά το «pro»  το είχαν συμπεριλάβει στις ζωντανές εμφανίσεις τους εδώ και αρκετό καιρό.

Ζωντανές εμφανίσεις είπαμε ; Μα είναι τόσες πολλές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό καθιστώντας τους Locomondo ένα πολύ ενεργητικό συγκρότημα και σε επίπεδο συναυλιών … ανεβάζοντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά μέρα με τη μέρα, το γκρουπ από την Ελλάδα που κάποτε  βάδισε στα χνάρια των Scraptown και που έπαιξε  ως support group με σπουδαία ονόματα όπως οι Skatalites, οι Chumbawamba, Ska Cubano, Manu Chao κ.α , συνεχίζει να μας εκπλήσσει διαρκώς. Θετικά εννοείται, άλλωστε «ανάγκασαν»  ακόμα και τον τρομπονίστα των  θρυλικών Skatalites, Vin Gordon ( ή επί το καλλιτεχνικότερον “Don Drummond Jr.”)  να τους στείλει πρόσκληση το 2005 για να γράψουν στη Τζαμάικα τον  -τότε-  καινούργιο τους δίσκο…

Μάρκος Κούμαρης – φωνή, κιθάρα
Γιάννης Βαρνάβας – φωνή, κιθάρα
Σταμάτης Γούλας – πλήκτρα, sampler
Σπύρος Μπεσδέκης- μπάσο
Σούντρης Στράτος-τύμπανα
Μιχάλης Μουρτζής – κρουστά

Link
www.locomondo.gr
www.myspace.com/locomondo

Αλέξανδρος Γερασίμου