Ο Johnny στα 21 του, επιστρέφει μόνημα στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω μία Αμερική απομακρυσμένη από το “American dream”. Στην χώρα μας επικρατεί μεταπολιτευτικό κλίμα, με τις νεολαίες να πολιτικοποιούνται και στα μουσικά δρώμενα να κυριαρχούν οι Socrates.

Ο Johnny συμμετέχει σε μικρά τοπικά συγκροτήματα, παίζοντας μπάσο, τραγουδώντας και συνθέτοντας. Ξεχωριστή του προτίμηση αποτελούν οι μπαλλάντες, «έχουν περισσότερο συναίσθημα», τονίζει.

Το 1976 μαζί με τον Γιάννη Δρόλαπα, σχηματίζουν την Vavoura Band (το παλαιότερο ενεργό συγκρότημα, μετά τους Socrates) και το 1977 δίνουν την πρώτη συναυλία τους στο Σινέ Ανεμώνη (εκείνη την εποχή οι περισσότερες συναυλίες γινόντουσαν τα Κυριακάτικα πρωϊνά στα σινεμά).

Το 1977 πρωταγωνιστούν στο μουσικό τοπίο οι Socrates, Vavoura Band, Σπυριδούλα Παύλος Σιδηρόπουλος, Δημήτρης Πουλικάκος, Resus.

Η Vavoura Band ξεκίνησε τις  εμφανίσεις της τον Ιανουάριο του 1977, αρχικά στο Bedlam και στην συνέχεια σε γνωστά clubs της Πλάκας, στο Κύτταρο και σε άπειρα live.

Το 1978 ο Johnny πηγαίνει στην Αγγλία, απ’ όπου και προμηθεύεται μηχανήματα και εξοπλισμό συναυλιών (ενισχυτές, κονσόλες και ηχεία) τα οποία κατορθώνει με κόπο και ταλαιπωρία να φέρει στην Ελλάδα.

Η Vavoura Band ήταν το πρώτο Ελληνικό συγκρότημα που έπαιζε με τα δικά της μηχανήματα και όργανα.

Το 1979 ανέλαβε ολόκληρη την τεχνική δομή – υποστήριξη της συναυλίας του Δ. Πουλικάκου στο “Live” άλμπουμ του, στου Ζωγράφου, ενώ έχει επίσης επιμεληθεί την παραγωγή και ηχοληψία στους PLJ (Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Τερμίτες), Σπυριδούλα – Π. Σιδηρόπουλος “Live” και στο demo των Apocalypsis. ΄Εχει εμφανιστεί σαν support των Socrates, στο Κύτταρο, με τον Γιάννη Δρόλαπα, και τον Θάνο Παπαποστόλου.

Το 1979, χωρίς να έχει καν κυκλοφορήσει δίσκο, η Vavoura Band εμφανίζεται στο Sporting, γεμίζοντας το ασφυκτικά με 3.500 οπαδούς, μετά από αφισσοκόληση που έκαναν τα ίδια τα μέλη της και με την συμπαράσταση του Τάσου Κυριαζή, ενός ανθρώπου που βοήθησε σημαντικά την Ελληνική Rock σκηνή, στηρίζοντας την με τα studios και την ηχητική του υποδομή. Τον ίδιο χρόνο περιοδεύει σ’ όλη την Ελλάδα κι έναν χρόνο αργότερα εμφανίζεται σαν support στην συναυλία του Tom Robinson στην Αθήνα. Την ίδια περίοδο το συγκρότημα συνθέτει και μουσική για soundtracks ταινιών (Σαντορίνη, Αθώος ή ένοχος, Θράκη, Παράπλους).

Το 1980 η Vavoura Band κυκλοφορεί το πρώτο της single, στην εταιρεία του Δημήτρη Κερασιώτη, Happening, που περιελάμβανε 3 τραγούδια, τα “All alone”, “Vana G. Vanna” και “The junkie”. Την ίδια περίοδο ο Johnny αναλαμβάνει την διεύθυνση τεχνικής παραγωγής στις συναυλίες των Ian Gillan, Rory Gallagher, Wishbone Ash, Eric Clapton, UFO, ενώ με τον Νίκο Σαχπασίδη της Half Note Productions, είχε μία αρμονική συνεργασία, την περίοδο 1983 – 1988, υπεύθυνος ηχοληψίας σε συναυλίες –  παραγωγές, για καλλιτέχνες – συγκροτήματα όπως Keith Jarrett, Dionne Warwick, Oregon, Pink Floyd, Bruce Springsteen, Chick Corea, John Mc Laughlin, B.B. King, Motorhead, Iron Maiden, Police, Sting, Peter Gabriel, James Brown, Peter Hammill, Joe Cocker, Luther Alisson και για το Praxes Jazz Festival.

Ο Johnny έχει επιμεληθεί ανάλογες παραγωγές και Ελλήνων δημιουργών, όπως Λουκιανός Κελαηδόνης, Βαγγέλης Γερμανός, Μίκης Θεοδωράκης (στην συναυλία του στο Albert Hall), Μάνος Χατζηδάκης (στο Ηρώδειο, το 1993, με την Ορχήστρα χρωμάτων σε μουσική Nino Rota). Από το 1984 μέχρι το 1989 περιοδεύει δίπλα στους Θεοδωράκη, Χατζηδάκη, Μαρία Φαραντούρη, ΄Ελλη Πασπαλά και Δημήτρη Μητροπάνο στην από κοινού περιοδεία τους σ’ ολόκληρο τον κόσμο, σαν υπεύθυνος ηχοληψίας και road manager, μία περιοδεία που ολοκληρώθηκε στην Ελλάδα με συναυλίες σε αρχαία θέατρα.

Ο Johnny και η Vavoura Band, το 1980, συνεργάζονται με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Αρβανίτη, στην ταινία – μουσικό ντοκυμαντέρ «Σαντορίνη», στην οποία το συγκρότημα έχει συνθέσει και εκτελέσει την μουσική, αποσπώντας δύο βραβεία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με τον Κυριάκο Σφέτσα να τους συγχαίρει δηλώνοντας στενοχωρημένος από την έλλειψη βραβείου στην «Κατηγορία της μουσικής για μικρού μήκους ταινία.»

Το 1981 συμμετέχει στην ταινία του Νίκου Ζερβού «Σουβλίστε τους» – με τον Δημήτρη Πουλικάκο – , αξιοποιώντας το υποκριτικό του ταλέντο σαν ηθοποϊός σε 12 συνολικά μέχρι σήμερα ταινίες μεγάλου μήκους (Ο Δράκουλας των Εξαρχείων – του Νίκου Ζερβού, παραγωγής 1982 με τους Κων / νο Τζούμα, Τζίμη Πανούση, Δημήτρη Πουλικάκο, Βλάση Μπονάτσο – , Ντελίριο – του Ν. Ζερβού, παραγωγής 1983 με τους ΄Αλκη Παναγιωτίδη, Ιωάννα Μαυράκη – , Το ζιγκολό της Αθήνας – παραγωγής 1983, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λαζαρίδη , με τον Νίκο Γαλανό -, Τηλεκανίβαλοι – παραγωγής 1985, του Ν. Ζερβού, με τους Δ. Πουλικάκο, Β. Μπονάτσο και Σοφία Αλιμπέρτη -, Θηλυκό θηριοτροφείο – παραγωγής 1985, του Ν. Ζερβού, με Αλιμπέρτη, Μαυράκη και ΄Αννα Μαντζουράνη -, Θηριοτροφείο αρρένων εναντίον θηλέων, παραγωγής 1986, του Ν. Ζερβού με τους Τάκη Χρυσικάκο και, στην πρώτη της εμφάνιση σε ηλικία 15 χρόνων, Βαλέρια Χριστοδουλίδου, που ο Johnny έφερε σ’ επαφή με τον Ζερβό -,  Πατρίς Ληστεία Οικογένεια – παραγωγής 1987, του Ν. Ζερβού με τους Χρήστο Βαλαβανίδη, Βλάση Μπονάτσο, Πάνο Χατζηκουτσέλη -, Γυναίκες δηλητήριο – με τον Σπύρο Παπαδόπουλο, Στην σκιά του Λέμι Κόσιον, ταινία του Νίκου Ζερβού, παραγωγής 2002, με τους Λάκη Κομνηνό, Σπύρο Φωκά, ΄Ελενα Ναθαναήλ, Two for the job – αστυνομική ταινία παραγωγής 1993, του Δ. Αρβανίτη με τους Robin Grear (Falcon Crest), Martin Balsam), 15 μικρού μήκους (ανάμεσα στις οποίες και η διεθνής παραγωγή «Ο ταξιδιώτης» – με πρωταγωνιστή τον Sam Shepard – του Γερμανού Folgert Slendorf, σκηνοθέτη της ταινίας «Ταμπούρλο») και 15 τηλεοπτικές ταινίες (Ασυνήθεις ύποπτοι – 1997, με την Τζέση Παπουτσή, Εκείνες κι εγώ – με τον Γιάννη Μπέζο, Κουφώματα – του Νίκου Ζερβού, με τον Γιάννη Ζουγανέλη, Μπελάδες για δύο – με τους Γιώργο Νινιό, Αλεξάνδρα Παυλίδου , Ο Βαγιάννης ξαναχτυπά – με τον Κώστα Καρρά, Κωνσταντίνου και Ελένης – 2000 με τον Χάρη Ρώμα και την Ελένη Ράντου, Τσα – 2000 με τον Γιάννη Ζουγανέλη.)

Ο Johnny εξακολουθεί να συμμετέχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές, κοινωνικής και ποικίλλης ύλης, φιλοξενούμενος από τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο μέχρι τον Γιώργο Παπαδάκη…

Το 1984 η Vavoura Band ήταν το πρώτο Ελληνικό rock συγκρότημα που γύρισε video clip για το τραγούδι «Ο χορός της Αφροδίτης», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αρβανίτη.

Το 1989 ο Johnny μαζί με τον Γιάννη Δρόλαπα συνθέτουν την μουσική για την ταινία Αθώος ή ένοχος του Δημήτρη Αρβανίτη, που πήρε μέρος και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Το 1996 η Vavoura Band συνθέτει και εκτελεί την μουσική για δύο ντοκυμαντέρ – οδοιπορικά στην Β. Ελλάδα, του Δημήτρη Αρβανίτη, για την ΕΤ – 3, την «Θράκη» και τον «Παράπλου», τα οποία (μαζί την «Σαντορίνη») αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται και σύντομα θα κυκλοφορήσουν σε βινύλιο – cd.

Σε όλη την διάρκεια της δεκαετίας του 1980 η Vavoura Band εμφανίστηκε με μεγάλη επιτυχία σε συναυλίες σ’ όλη την Ελλάδα, είτε μόνη της, είτε δίπλα στους Π. Σιδηρόπουλο, Δ. Πουλικάκο, Apocalypsis, ενώ στην Αθήνα ειδικότερα έχει εμφανιστεί στα Tiffany’s, Skylab, Λύδρα, Σοφίτα, Ροντέο, Κύτταρο, Club 22 (πρώην Apollon) κι έχει πάρει μέρος σε πολλές συναυλίες, beach parties, happenings κλπ που έχουν διοργανώσει όλα τα πολιτικά κόμματα.

Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1990 ο Johnny ασχολήθηκε εντατικά με τις συναυλίες – παραστάσεις των The Cadillacs, ενός ακόμη σχήματός του και με πολλές τηλεοπτικές παραγωγές.

Το 2000 η Vavoura Band εμφανίστηκε στο Camel club με τον Steve Harley και τους Cockney Rebel, ενώ την ίδια χρονιά ο Johnny ανέλαβε τον τομέα διεύθυνσης παραγωγής για την EXPO, ενός πολυθεάματος που πραγματοποιήθηκε στο Ανόβερο με την συμμετοχή των Μηνά Αλεξιάδη, Μαρία Φαραντούρη και Θανάση Πολυκανδριώτη.

Ο Johnny έχει ιδρύσει πέντε studios ηχογραφήσεων και από το 1999 διατηρεί, για προσωπική του χρήση και αυτή των φίλων και γνωστών του, το studio “Cosa Mostra”, ένα χώρο για ηχογραφήσεις και πρόβες που τον χρησιμοποιεί και σαν κινητή μονάδα ηχογραφήσεων συναυλιών.

Εκτός όμως από την Vavoura Band, o Johnny διατηρεί δύο ακόμη σχήματα, ένα με Ethnic προσανατολισμούς, την Ethnic Vavoura Band και τους Cadillacs.

Οι Vavoura Band είναι:
Johnny Vavouras : Μπάσο, Φωνητικά
Γιάννης Δρόλαπας : Κιθάρα
Θωμας Ανδρεου-Τυμπανα

Δισκογραφία
:
“Live – The early days”
Ethnic – Soundtracks For Films
Vavoura Band – Single
Happening ’82 – LP συλλογή

www.myspace.com/vavouraband
www.vavouras.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ