44721_1Ο JAMOAN, κατά κόσμων Άκης Θεοτοκάτος εμφανίστηκε αρχικά σαν κιθαρίστας στους Active Member, καθώς επίσης και μέλος του πρότζεκτ «La Bruja Muerta». Η πρώτη του δισκογραφική απόπειρα έχει τίτλο «Απείθεια» και κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2015.

Ο δίσκος περιέχει 10 συνθέσεις άρτια δουλεμένες και με καλή ενορχήστρωση και παραγωγή (να δώσω τα εύσημα στον Jamoan και τους συντελεστές για το πολύ όμορφο μουσικό αποτέλεσμα που έχουν γράψει). Μουσικές που βγάζουν μια γλυκιά θλίψη και καταφέρνουν μέσα από ambient και hip-hop ηχοχρώματα να σε ταξιδέψουν. Η μεγάλη διάρκεια κάποιων τραγουδιών είναι όμως δίκοπο μαχαίρι, γιατί μπορεί να κουράσουν τον ακροατή.

Οι στίχοι έχουν κοινωνικό-πολιτικό χαρακτήρα αλλά και βιωματικές στιγμές.

Πάμε τώρα στα φωνητικά. Βαριά και επιβλητικά τα φωνητικά του Jamoan, χωρίς τρελές δεύτερες και τρίτες φωνές, αλλά με ξεσπάσματα που συμπληρώνουν, τα οποία θυμίζουν low bap και κυρίως τον B.D.Foxmoor, τόσο στον τρόπο ερμηνείας, όσο και στο ηχόχρωμα της φωνής, πράγμα που μπορεί να το γουστάρει ένας fan των Active Member ή και όχι. Προσωπικά θα προτιμούσα να ψάξει να βρει το δικό του στιλ και να γεμίσει ερμηνευτικά με άλλο τρόπο τα τραγούδια. Στα τραγούδια που έχουν πιο έντονο και επιθετικό ραπ, είναι καλύτερα τα πράγματα, αλλά πάλι έχει πολλές στιγμές που νομίζεις ότι ακούς τον Μιχάλη. Αυτό είναι κατ’ εμέ το μόνο αρνητικό, που ενώ γουστάρω Active Member, δεν ήχησε καλά αυτή η ομοιότητα στα αυτιά μου. Περί ορέξεως λένε βέβαια…!!!

Νίκος Γραμμάτος

 

Τα τραγούδια:

1) Απείθεια
2) Θα μείνω απ’ έξω
3) Πάλι από την αρχή
4) Απάγγειο
5) Τι περιμένεις
6) Δυο ζωές
7) Γράφω το τέλος
8) Πόσο ακόμα
9) Σαν να’ ναι η πρώτη φορά
10) Ελεάνα (φτωχά όσα γράφω)