Στον Νίκο Γραμμάτο

Ν.Γ. – Θυμάμαι τους Coin όταν πρωτο-ξεκινούσαν με πρόβες, διάθεση παρέας, τα πρώτα τραγούδια τους μου ήρθαν σε ένα δισκάκι ολόλευκο χωρίς να γράφει κάτι από έξω, τα πρώτα lives. Έχετε κυκλοφορήσει 2 δισκογραφικές δουλειές πλέον. Μιλήστε μας λίγο για την διαδρομή – το βιογραφικό σας.

Coin – το νόμισμα έχει υπάρξει από το ξημέρωμα του κόσμου και πρέπει να υπάρχει ως ότου το τελευταίο αστέρι πέσει από τον ουρανό. Είναι ένα μείγμα εμπειριών, εικόνων, αρχαίων και σύγχρονων πολιτισμών ψημένο σε ελαφριές πινελιές χρωμάτων και παραισθήσεων. Επηρεάζεται από το δυαδικό σύστημα, τα παραμύθια, τον πολιτισμό, την τέχνη, την (υπο)κουλτούρα, την ιδιοφυία, την βλακεία, το χάος, το τίποτα, το άσπρο, το κόκκινο, το μαύρο, το γκρίζο, σπανίως από τις σχέσεις των ανθρώπων, κυρίως από το ασυνείδητο καθώς και από την λίστα που τείνει προς το άπειρο, είτε αυτό είναι αρνητικό είτε θετικό. Στα σπλάχνα του κατοικεί μια τεράστια ποσότητα εξουσίας, η δύναμη της οποίας έχει βαπτιστεί κατά το πέρασμα των αιώνων, σε γραπτό ή προφορικό λόγο, από διάφορα ιερά τέρατα των ανάλογων ημερών του πολιτισμού. Ενδεικτικά ακολουθούν μερικά από τα ονόματα που του έχουν δώσει:

  1. θεός
  2. μοίρα
  3. τύχη
  4. δύναμη ή αδυναμία του ανθρώπου
  5. θέληση
  6. κατάκτηση
  7. ματαιότητα.

Το νόμισμα λοιπόν κουδουνίζει στην τσέπη σου από το ξημέρωμα του πολιτισμού προσφέροντας εξουσία. Είναι ο θεός που αναγκάζεσαι να λατρεύεις παντοτινά. Αναρωτήσου, τι θα ήθελες; Ένα λογικό κεφάλι ή το φανταστικό κόσμο των παραμυθιών, αστική αποχαύνωση ή αστική (υπο)κουλτούρα. Δες τον Θεό, εργάζεται σε ένα πανηγύρι!!!

N.Γ. – Λίγα λόγια για την τελευταία δουλειά σας «Urban Subculture». Έχετε πάρει καλές κριτικές από ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά.

Coin – Το ότι έχουμε πάρει καλές κριτικές από τον τύπο πίστεψε μας, δεν σημαίνει τίποτα. Αν θέλαμε να ικανοποιήσουμε την ματαιοδοξία μας -οι κριτικές που δεχτήκαμε για όλα όσα έχουμε κάνει, όσο καλές, καλοπροαίρετες ή κακές κατά την πάροδο των χρόνων και αν ήταν, δεν θα μπορούσε να επηρεάσει την δουλεία μας- υπάρχουν και άλλοι, καλύτεροι τρόποι. Αυτό που ενδιαφέρει εμάς είναι απλώς να βγάζουμε μουσική από μέρη που δεν τολμάνε πολλοί να φτάσουν, να βάζουμε το καινούργιο μας cd στο player, να ξεκινάει το party, έχοντας καλεσμένους όσους πραγματικά νιώθουμε φίλους και όσους γουστάρουν πραγματικά την μουσική μας. Come on let’s dance!
Τώρα η αστική υποκουλτούρα a.k.a  «Urban Subculture» είναι η δεύτερη ολοκληρωμένη δουλεία μας. Αποτελείται από 11 σκαλοπάτια που απαρτίζουν την ανεμόσκαλα  του σύγχρονου πολιτισμού. Γράφτηκε στο studio Q (Θεσσαλονίκη) από το Οκτώβριο 2006 – Ιανουάριο 2007 και στην θέση του παραγωγού ήταν ο Nikodimos T. & coin. Το artwork το ανέλαβε ο Elias Kalpakas.

Ν.Γ. – Κάποιοι είπαν ότι αν αυτό το συγκρότημα ζούσε κάπου στην Αγγλία ή αλλού στην Ευρώπη θα είχε μεγαλύτερη επιτυχία. Η σημαία ενός συγκροτήματος ορίζει την πορεία του ή παίζουν άλλοι παράγοντες ρόλο; Μήπως σαν Έλληνες δεν έχουμε την δυνατότητα ή την διάθεση να ασχοληθούμε και να προωθήσουμε ένα γκρουπ;

Coin – Κάποιοι είπαν αυτό, κάποιοι είπαν κάτι άλλο και οι coin απαντάνε: we don’t care!!! Αν ήμασταν Αγγλία ή κάπου αλλού στην Ευρώπη ποιος μα εγγυάται ότι θα γράφαμε αυτά που γράφουμε και δεν θα βγάζαμε σαβούρες;  Ζούμε στο τώρα και δεν είμαστε μοιρολάτρες. Πιστεύουμε πως η πορεία ενός συγκροτήματος ορίζεται ΜΟΝΟ από το ίδιο το συγκρότημα, το πόσο δηλαδή πιστεύει αυτό που δημιουργεί και τι είναι διατεθειμένο να προσφέρει, όχι για κανένα άλλο λόγο, απλώς για την ικανοποίηση των μελών του.  Λογική και διασκέδαση. Πνευματικότητα και ρεαλισμός. Πρέπει να είσαι αληθινός απέναντι στον καθρέφτη, αλλιώς τα κομμάτια του θα χωθούν στο δέρμα σου, ω! ματαιότητα πόσο πολύ σε θαυμάζουμε!! χαχαχα! Οι «άλλοι παράγοντες» δεν μπορούν να επηρεάσουν την συνείδηση ή όλα αυτά που απαρτίζουν το εγώ σου. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να σε μετατρέψουν ( όπως τόσα άλλα όμορφα πράγματα του πολιτισμού μας) σε ένα απλό ανδρείκελο. Το ποια πορεία θα χαράξει λοιπόν είναι στην διακριτική ευχέρεια του κάθε  συγκροτήματος και των μελών του. Και τέλος αν ως Έλληνες δεν έχουμε την δυνατότητα ή την διάθεση να ασχοληθούμε και να προωθήσουμε ένα συγκρότημα τότε ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:  ΈΛΛΗΝΑΣ, τότε καλά να πάθουμε. Ισχύει ως ένα βαθμό, δεν θα πούμε το αντίθετο, το έχουμε ζήσει στο πετσί μας, όμως είμαστε σίγουροι ότι αυτοί που ασχολούνται με την μουσική ως τέχνη κατανοούν και γουστάρουν να δώσουν στον διπλανό τους ένα ΝΕΟ συγκρότημα να μελετήσει, που στην τελική αυτό είναι και όλη η ουσία σωστά; η μουσική είναι η τέχνη που θα μας θεοποιήσει!!! μετανοείτε!

Ν.Γ. – Ποια τα μελλοντικά σχέδια – όνειρα των Coin ;

Coin – Μελλοντικά σχέδια και όνειρα δεν υπάρχουν! Όπως αναφέραμε και πιο πάνω ζούμε στο τώρα. Αν θες να σου πούμε για το τώρα. Τώρα γράφουμε τον τρίτο δίσκο!

Ν.Γ. – Και τέλος. θέλετε να περάσετε κάποιο μήνυμα στους αναγνώστες μας ;

Coin – Όλα τα μηνύματα που θέλουμε να περάσουμε τα έχουμε μετατρέψει σε τραγούδια, το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να τα ακούσει. Αν του αρέσουν, αν του αλλάξουν την ζωή, αν τον κάνουν να αισθανθεί όμορφα ή χάλια καλώς. Αν όχι. ποιοι είμαστε εμείς που θα διαφωνήσουμε!

Επίσιμη σελίδα: www.myspace.com/coinn