Χειμώνας 1996, Θεσσαλονίκη:
Ιδρύεται το συγκρότημα Στρογγυλό Κίτρινο από τους Ακη Πελτέκη (κιθάρα, φωνή), Γιώργο Μπρατάνη (πιάνο, hammond, synthesizer), Λεωνίδα Μπειλή (μπάσο) και Κώστα Τυριτίδη (τύμπανα).

Η πρώτη δισκογραφική δουλειά του συγκροτήματος έρχεται τον χειμώνα του 1997 με το ομώνυμο ep, το οποίο παρουσιάζεται ζωντανά σε μια ανεπίσημη εμφάνιση του συγκροτήματος μαζί με τον Μανώλη Φάμελλο & Ποδηλάτες.
Αμέσως μετά την κυκλοφορία του ep ξεχωρίζει το “Βαλς της νύχτας” που κάνει το Στρογγυλό Κίτρινο ευρύτερα γνωστούς.

Τον ίδιο χρόνο δίνουν αρκετές ζωντανές εμφανίσεις εκ των οποίων η πιο σημαντική μαζί με τους Αμερικάνους 16 Horsepower.

Καλοκαίρι 1999:
Κυκλοφορεί ο “Ξένος”, ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος του συγκροτήματος και ξεχωρίζει ανάμεσα στις κυκλοφορίες του ίδιου χρόνου, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις πως η δουλειά αυτή θα ήταν απλά μια συνέχεια του ep.
Στον δίσκο αυτόν συμμετέχουν και άλλοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες όπως:
Κώστας Τσούγκρας (Μάλαμας, Παπάζογλου) στο ακορντεόν, Γιώργος Μπαντούκ Αποστολάκης (Blues Wire) στην κιθάρα, ο Φώτης Σιώτας (Φάμελλος, Ευοί Ευάν) στο βιολί κ.α.
Τη στιγμή της κυκλοφορίας του “Ξένου” το συγκρότημα ήταν στην Ιταλία προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην ετήσια συνεύρεση νέων καλλιτεχνών Biennale που έγινε στην Ρώμη.

Επιστρέφοντας και με φρέσκες τις εντυπώσεις από τις εμφανίσεις στην Ιταλία το συγκρότημα αρχίζει τις ζωντανές παρουσιάσεις του δίσκου έχοντας στο μπάσο τον Γιάννη Γούντα και τον Βασίλη Στεργίου (Drums & Stories) στην ακουστική κιθάρα και στα κρουστά. Στις τελευταίες εμφανίσεις και μετά την οριστική αποχώρηση του Κώστα Τυριτίδη ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Βασίλη Στεργίου, στα κρουστά κάθεται η Ντόλλυ Λιανά.
Για πολλούς το Στρογγυλό Κίτρινο θεωρείται σαν ένα συγκρότημα που τους χαρακτηρίζει η απλότητα, η αμεσότητα και η συνειδητή τους αποχή από τον πόλεμο της “διαφήμισης”…