Maria Latsinou COVER jpgΤην Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου κυκλοφορεί το νέο CD
«Μια Ανάσα Δρόμος» της  Μαρίας Λατσίνου
με τραγούδια του Χρήστου Αλεξόπουλου

Ροκ χωρίς κιθάρα (κι όμως γίνεται) jazz πινελιές, περιστασιακές αναφορές στην παράδοση και μια ενοποιητική αύρα θεατρικότητας. Η συνεργασία της Μαρίας Λατσίνου με τον συνθέτη Χρήστο Αλεξόπουλο αποτελεί πρόταση ανανέωσης  για το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι.

Το άλμπουμ ξεκινά με την υπόσχεση που δίνει το «Θα είμαι εκεί».  Το τραγούδι που το κοινό είχε ξεχωρίσει στις ζωντανές εμφανίσεις της Λατσίνου έχει όλα τα φόντα να κατακτήσει μόνιμη θέση στο ραδιόφωνο καθώς η μελωδία του βρίσκει το συντομότερο δρόμο για να φτάσει από τo αυτί στα χείλη. Ατμοσφαιρικό και ταυτόχρονα ρυθμικό αποτελεί ιδανική εισαγωγή και προδιαθέτει θετικά για τη συνέχεια του άλμπουμ.
Η διαδρομή που ακολουθεί είναι συναρπαστική και περιπετειώδης. Ενδιάμεσες στάσεις το groove του «(Αν δεν σ’αρέσει το) Κρασί», η θεατρικότητα και οι jazz αποχρώσεις του ρυθμικού «Ο Θίασος Κοιμάται», το στιχουργικό tour de force του πιάνο-τρίο «Χαμένη Γενιά», η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και δυναμική 2010s – ροκ  χροιά του «Ο χρόνος μου τελειώνει», το εκτενές ψυχεδελικό και λυτρωτικό outro του «Έκαψες το Μάρτη σου». Το Μια Ανάσα Δρόμος  τελειώνει με ακόμη μία υπόσχεση, το ατμοσφαιρικό «Τα λέμε κι αύριο» που σε κάνει να θες να ξεκινήσεις την ακρόαση από την αρχή.

Και πάνω από όλα… η φωνή της Μαρίας Λατσίνου.
Τραγουδάει όπως  ανασαίνει. Χωρίς προσπάθεια, χωρίς να σκέφτεται, χωρίς να χάνεται σε δαιδαλώδεις ερμηνευτικές αναζητήσεις. Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για την άνεση με την οποία κινείται στην περιοχή ανάμεσα στο rock attitude της Janis Joplin και τις τεχνικές που έγιναν ευρύτερα γνωστές από τη Σαββίνα Γιαννάτου, αλλά και πάλι θα έχει παραλείψει στοιχεία όπως την αισθαντικότητα της Luz Cazal ή  το naïve χαρακτήρα της Mèlanie Pain. Στοιχεία που δεν είχαν αναπτυχθεί όλα σ’ όλη την γκάμα τους από την συμμετοχή της στους Socos & The Live Project Band – ως μέλος των οποίων την γνωρίσαμε.

Πρόκειται για μία σπάνια φωνή από αυτές που δεν εμφανίζονται συχνά στην ελληνική δισκογραφία. Κι όταν εμφανίζονται αναγνωρίζεις ότι ήρθαν για να μείνουν. Φτιαγμένη από τη στόφα που συναρπάζει τον ακροατή ή/και τον οδηγεί σε μια μυσταγωγική εμπειρία.

Η πάγια επιθυμία συνεργασίας του Χρήστο και της Μαρίας ωρίμασε κι αποφάσισαν να φτιάξουν ένα άλμπουμ “με τον τρόπο που φτιάχνονταν τα άλμπουμ παλιά”.
Έτσι πρώτα φτιάχτηκε το σχήμα που αποτελείται από τους  Μαρία Λατσίνου (φωνή) Χρήστο Αλεξόπουλο (πιάνο), Αντώνη Σταύρου (ακορντεόν), Γιώργο Λιάπη (μπάσο) και Φοίβο Βαλαβάνη (ντραμς). Στη συνέχεια δοκιμάστηκαν πολλά τραγούδια (κάποια ήδη δισκογραφημένα κι άλλα αδισκογράφητα) σε συναυλίες και φεστιβάλ της Αθήνας. Κι αφού ολοκληρώθηκε ένας επιτυχημένος κύκλος εμφανίσεων ακολούθησε η τελική επιλογή για ηχογράφηση εκείνων των τραγουδιών που λειτουργούσαν καλύτερα τόσο για το συγκεκριμένο μουσικό σύνολο, όσο και για το κοινό. Κι έτσι το σχήμα μπήκε στο Artracks στούντιο όπου ηχογράφησε ζωντανά μέσα σε δύο μέρες όλο το άλμπουμ, εκτός από τις φωνές που προστέθηκαν αργότερα. Σε αυτή τη δεύτερη φάση της ηχογράφησης στο σχήμα προστέθηκε και ο Γιώργος Ανδρουλάκης (κρητική λύρα με συμπαθητικές χορδές) ο οποίος πλέον είναι μόνιμο μέλος της δημιουργικής αυτής ομάδας και θα συμμετέχει και στις μελλοντικές συναυλίες.

Το Μια Ανάσα Δρόμος φέρνει ένα νέο ήθος και προτείνει ένα νέο ήχο στο σύγχρονο τραγούδι, με στίχο και μουσική που συνομιλούν με το σήμερα από ένα σχήμα – πρόταση που έρχεται να παρέμβει δυναμικά στο μουσικό γίγνεσθαι. Μία φρέσκια αντίληψη ως προς τον δημιουργικό συνδυασμό διάφορων (και τελικά καθόλου ετερόκλητων) μουσικών ειδών. Ένα songbook  προορισμένο να τραγουδηθεί.

Το άλμπουμ “Μια Ανάσα Δρόμος”  ηχογραφήθηκε στα Artracks Studios.
Ηχοληψία, μίξη: Γιώργος Πρινιωτάκης & Αλέξης Μπόλπασης
Mastering: Γιώργος Πρινιωτάκης – Artracks Studios

Μουσική – Στίχοι: Χρήστος Αλεξόπουλος
Εκτός από το «Θα Μάγευα Λουλούδια» που έχει στίχους της Μαίρης Βάρελη.
Ενορχήστρωση: Χρήστος Αλεξόπουλος, Μαρία Λατσίνου
Ενορχήστρωση λύρας: Γιώργος Ανδρουλάκης
Rhythm section arrangement: Φοίβος Βαλαβάνης, Γιώργος Λιάπης
Παραγωγή: Χρήστος Αλεξόπουλος

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Αγγελική Δαρλάση, Φωτογραφία: Αγάθη Δαρλάση, Artwork: Ελένη Κεσαπίδου

To Μια Ανάσα Δρόμος κυκλοφορεί σε cd, την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου
και σε digital μορφή (i-tunes, 7digital, Spotify, Deezer και συνολικά 135 καταστήματα ψηφιακής πώλησης σ’ όλο τον κόσμο) την Πέμπτη 12 Μαρτίου.

•    Για επικοινωνία με τη Μαρία Λατσίνου:  https://www.facebook.com/maria.latsinou.1
•    Για επικοινωνία με την Puzzlemusik: www.puzzlemusik@gmail.com  και http://www.facebook.com/puzzlemusik.label