Οι Sigmatropic ιδρύθηκαν στην Αθήνα το 1997 ξεκινώντας σαν ένα προσωπικό μουσικό project του Άκη Μπογιατζή βασισμένο στα συνθεσάιζερ και στην ψηφιακή τεχνολογία. Σήμερα, ο προσανατολισμός τους συνδυάζει τα παραπάνω με τoν ακουστικό και τον ηλεκτρικό ήχο.

Δισκογραφικά αποτελούν το όχημα των μουσικών ιδεών του Ακη Μπογιατζή, ο οποίος δεν παραλείπει να εκφράζει την απέραντη ευγνωμοσύνη του στους διδάξαντες, δηλαδή στον Captain Beefheart, στον  Brian Eno, στους Velvet Underground, στον Syd Barrett, στους Pere Ubu και μερικούς ακόμα. Συναυλιακά αποτελούν ένα σύνολο βασισμένο σε μουσικούς που αποδίδουν ζωντανά και με αυτοσχεδιαστική διάθεση, το υλικό των δίσκων.
Η πρώτη ανακοίνωση για την ύπαρξη του συγκροτήματος έγινε μέσω μιας συνέντευξης στο περιοδικό Audio (Ιούνιος 1997). Το περιοδικό αυτό ήταν το πρώτο που τόλμησε και καθιέρωσε σαν «δώρο» μουσικό CD που περιλαμβανόταν στην κυρίως τιμή. Στο ίδιο τεύχος περιλαμβανόταν και το κομμάτι «Ιώδες», που ουσιαστικά ανάγγελλε το τέλος του σχήματος Δέκα Μέτρα Δέντρα, του προηγούμενου (ελληνόφωνου) συγκροτήματος του Άκη Μπογιατζή, και το ξεκίνημα των Sigmatropic. Το όνομα του συγκροτήματος είναι όρος της χημείας, και αφορά ένα είδος περικυκλικών οργανικών χημικών αντιδράσεων. Η πρώτη μορφή των κομματιών των Sigmatropic, που αργότερα απετέλεσαν τον κορμό του πρώτου τους LP Random Walk, πραγματοποιήθηκε σε ένα PC με μια φθηνή κάρτα ήχου και εξ ίσου φθηνό γενικότερο εξοπλισμό. Το υλικό κυκλοφόρησε από τη Hitch Hyke το 1998.
Ορόσημο στην μέχρι σήμερα καριέρα τους αποτελεί η κυκλοφορία του CD «Δεκαέξη Χαϊκού και Άλλες Ιστορίες» (Hitch Hyke LIFT 064), που αποτελείται από μουσική, ατμόσφαιρες και τραγούδια βασισμένα εξ ολοκλήρου σε χαϊκού και άλλα ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη. Ακολούθησε η κυκλοφορία του διεθνούς «Sixteen haiku and Other Stories» με συμμετοχές των: CAT POWER, MARK EITZEL, ALEJANDRO ESCOVEDO, ALEX GORDON (Lincoln), JOHN GRANT (The Czars), EDITH FROST, HOWE GELB, JAMES WILLIAM HINDLE, SIMON JOYNER, PINKIE MACLURE, MARK MULCAHY, LEE RANALDO, MARTINE ROBERTS (Broken Dog), LAETITIA SADIER (Stereolab),JAMES SCLAVUNOS (Nick Cave & Bad Seeds / The Vanity Set), CARLA TORGENSON (Walkabouts), ROBERT WYATT, STEVE WYNN. Το CD κυκλοφόρησε στις 22 Σεπτέμβρη του 2003 στην Ελλάδα από τη Hitch Hyke, και μέσα στους επόμενους μήνες στη Βρετανία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία.
Η διεθνής κυκλοφορία καλύφθηκε εκτενώς στην Ελλάδα με δημοσιεύματα, μεταξύ άλλων, στην Ελευθεροτυπία, Τα Νέα, Καθημερινή, Αυγή, Το Βήμα, Αθηνόραμα, Time Out (Athens). Παρουσιάστηκε επίσης, και έγινε αντικείμενο διθυραμβικής κριτικής από έντυπα του εξωτερικού όπως τo Rolling Stone Magazine, Filter, Bucketful of Brains, Ice Magazine, New Times, Now (Toronto), Uncut, Voir, και άλλα.
Κατά τη διάρκεια Απριλίου – Ιουνίου του 2004 ο Άκης Μπογιατζής ανέλαβε την παραγωγή του πρώτου προσωπικού δίσκου της Carla Torgerson (τραγουδίστριας των Αμερικανών Walkabouts) με συμπαραγωγό την ίδια, συμμετέχοντας και στη σύνθεση των περισσότερων τραγουδιών. Το CD με τίτλο Saint Stranger κυκλοφόρησεψρ; στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Δισκογραφία
2007: “Dark Outside” (Hitch Hyke, Σεπτέμβριος 2007)
2004: “Could That Be The Voice?”, EP 12′ Limited Edition Vinyl (Tongue Master Records)
2003: Sixteen haiku and Other Stories (LP, Hitch-Hyke, Lift 071, παραγωγή Αντώνης Λιβιεράτος και Άκης Μπογιατζής). Είναι η μεταγραφή των κομματιών του CD «Δεκαέξη χαϊκού και άλλες ιστορίες» στην αγγλική γλώσσα. Σε αυτό το CD τα ίδια κομμάτια αποδόθηκαν από μια πλειάδα άγγλων και αμερικανών τραγουδιστών: CAT POWER, MARK EITZEL, ALEJANDRO ESCOVEDO, ALEX GORDON (Lincoln), JOHN GRANT (The Czars), EDITH FROST, HOWE GELB, JAMES WILLIAM HINDLE, SIMON JOYNER, PINKIE MACLURE, MARK MULCAHY, LEE RANALDO, MARTINE ROBERTS (Broken Dog), LAETITIA SADIER (Stereolab),JAMES SCLAVUNOS (Nick Cave & Bad Seeds / The Vanity Set), CARLA TORGENSON (Walkabouts), ROBERT WYATT, STEVE WYNN.  Κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2003 και υποστηρίχτηκε από συναυλίες του συγκροτήματος με καλεσμένους την Carla Torgerson, την Pinkie Maclure και τον James Sclavunos. Το CD κυκλοφόρησε επίσης στην Ελλάδα, τη Βρετανία, την υπόλοιπη Ευρώπη και στη συνέχεια τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.
2002: Δεκαέξη χαϊκού και άλλες ιστορίες (Hitch-Hyke Records Lift 070, παραγωγή Coti K. και Άκης Μπογιατζής). Aποτελεί μουσική βασισμένη εξ ολοκλήρου σε ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη.
1999: If you were me, (EP, Hitch-Hyke Records Lift 065, παραγωγή Αντώνης Λιβιεράτος και Άκης Μπογιατζής).
1998: Random Walk (LP, Hitch-Hyke, Lift 054, παραγωγή Αντώνης Λιβιεράτος και Άκης Μπογιατζής)
1998: Air (cd-single, Hitch-Hyke Records Lift 055, παραγωγή Αντώνης Λιβιεράτος και Άκης Μπογιατζής)

Η σημερινή σύνθεση των Sigmatropic είναι:
Άννα Καρακάλου: φωνή
Άκης Μπογιατζής: φωνή, μπάσο, ψηφιακά δείγματα
kappa MYSTA: πιάνο, συνθεσάιζερ
Πάνος Σκούρτης: ηλεκτρική κιθάρα
Γιάννης Τρυφερούλης: τύμπανα

www.sigmatropic.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ