Όταν προ 15ετιάς ο Θ. Ηλιακόπουλoς, σε μία από τις συνεντεύξεις της (διαλυμένης τότε) Γενιάς του Χάους, θα δήλωνε ότι βρίσκει πολύ ενδιαφέρουσα την industrial σκηνή, θα ήταν πολύ πιθανόν ότι ούτε ο ίδιος δεν θα φανταζόταν (πόσο μάλλον εμείς) ότι εν έτη 2010 θα κυκλοφορούσε την πρώτη του ολοκληρωμένη δουλειά πάνω σε αυτό το στυλ.

Όπως πολλοί ίσως ήδη γνωρίζετε, το project του ονομάζεται Anoptron και ήδη προ τριετίας περίπου είχε παρουσιάσει στο blog hidden diaries, κάποια κομμάτια σε πρώιμη μορφή από την συγκεκριμένη προσπάθεια (κατά περίεργο τρόπο δεν μπορώ να βρω με τίποτα την συνέντευξη που είχε δώσει σε αυτό το blog). Τρία χρόνια από τότε πέρασαν, στο μεταξύ η Γενιά επανενώθηκε για την περσινή αποχαιρετιστήρια συναυλία, αλλά ο Θοδωρής κατάφερε και ολοκλήρωσε τον “Ναυτίλο” και το μοιράζει ελεύθερα στους φίλους του.

Η μουσική κατεύθυνση βέβαια δεν έχει (άμεση) σχέση με punk όπως ίσως θα περίμενε κάποιος, αλλά με μινιμαλιστικό industrial/ebm. Θα έλεγα ότι θυμίζει μπάντες όπως οι Clock DVA, :W:umpscut, Front 242, Front Line Assembly κλπ. Οι ηχητικές διαφορές είναι αρκετά αισθητές με την demo μορφή κάποιων κομματιών που είχαμε ακούσει παλιότερα, όπως για παράδειγμα στο “Αμνησία” όπου έχουν προστεθεί αρκετά samples με αποτέλεσμα να βελτιωθεί αισθητά το αποτέλεσμα. Βασικά, το συγκεκριμένο κομμάτι είναι από τα πιο δυνατά που έχω ακούσει τελευταία.

Με πολύ δυνατούς στίχους, και βασικά άνετα θα το φανταζόμουν να παίζει δυνατά σε κάποιο “σκοτεινό” κλαμπ και από κάτω να χορεύουν διάφοροι σκοτεινοί τύποι. Πολύ ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το “Κώμα” όπου στην ουσία είναι ένα κομμάτι που είχε εκτελεστεί και από την Γενιά στο σύντομο reunion του 97. Από εκεί και μετά, σίγουρα συνθέσεις όπως το “Όμικρον”, “Όραμα”, “Φώς” κλπ είναι αρκετά δυνατές, αλλά δεν θέλω να αναφερθώ περισσότερο σε συγκεκριμένες στιγμές του άλμπουμ.

Πολύ απλά, διότι δεν έχουμε να κάνουμε με τραγούδια, αλλά με ένα μουσικό σύμπαν, μία ολότητα αν θέλετε η οποία είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα των μερών που την αποτελούν.

Κείμενο : Παναγιώτης ( http://20thcenturyjunks.blogspot.com )