Οι “Ωχρά Σπειροχαίτη” (ένα μικρόβιο που προκαλεί τη σύφιλη) είναι ένα αναρχικό και ξεκάθαρα πολιτικό συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 1987 στην Αθήνα. 8 χρόνια περίπου μετά την προηγούμενη δουλειά τους επανέρχονται δυναμικά με 8 ολοκαίνουριες συνθέσεις και τον τρίτο κατά σειρά ανεξάρτητο δίσκο τους…

Συνδιαλεγόμενοι με τους ήχους και τα μουσικά τους βιώματα, μας χαρίζουν καταπληκτικές μελωδίες που αγγίζουν κατευθείαν την καρδιά και στίχους που τυλίγονται άναρχα στο μυαλό και ξετυλίγουν πολύπλοκες σκέψεις. Καινοτομικό χαρακτηριστικό της μπάντας είναι το βιολί και το ακορντεόν που δένουν αρμονικά με τον ηλεκτρικό ήχο καθώς και μία από τις πιο ιδιαίτερες και ξεχωριστές φωνές του χώρου.

Στιχουργικά χρησιμοποιούν ως επί το πλείστων έτοιμα ποιήματα ή ακόμα και αποσπάσματα από διάφορα έγγραφα με τα οποία προσπαθούν να δείξουν την αντίθεση τους σε κοινωνικά και ταξικά φαινόμενα, ανακαλύπτοντας μικρά διαμάντια από ποιητές του “δρόμου” αποστασιοποιημένους από κάθε είδους προβολή. Το είδος της μουσικής που δημιουργούν δεν μπορεί να μπει σε κάποιο καλούπι. Οι ίδιοι όμως το χαρακτηρίζουν ως “δημοτικό” τραγούδι. “Όμως να ξέρεις δεν μπορεί να είναι έτσι πάντα εσύ βρίσκεις τη δύναμη που κάνει τα κουμάντα ανοίγεις πάντα δρόμο σε πολλούς χάρτες μαζί κι αυτός είναι ο δρόμος σου που θα σ’ ακολουθεί…”.

Αληθινοί πάντα σε αυτό που κάνουν και πιστοί στις ιδέες τους, με φροντίδα και σεβασμό για την μουσική τους, συνεχίζουν να διανέμουν τις συνθέσεις τους δωρεάν σε αντιεξουσιαστικούς χώρους και αυτοοργανωμένες συναυλίες, υποστηρίζοντας την ανταλλαγή αγαθών χωρίς αντίτιμο και χωρίς καν την απαραίτητη για πολλούς τιμή κόστους. Όπως λένε και οι ίδιοι “δεν πουλιέται όχι μόνο γιατί δεν φτιάχθηκε για να πουληθεί… αλλά γιατί δεν ανέχεται οτιδήποτε φτιάχνεται για να πουληθεί”. Το υλικό μπορεί να διανέμεται ελεύθερα αλλά έχει κάποιους απαράβατους όρους που θέτει το σχήμα: Να μην πουληθεί από κανέναν και καμία, να μην παίξει σε μαγαζιά κάθε είδους, να μην αναπαραχθεί από κανέναν εμπορευματικό, κοινωνικό ή πολιτικό διαμεσολαβητή, να μην χρησιμοποιηθεί ως δεκανίκι ευαισθησίας από κανέναν θεσμικό φορέα.

Τα Τραγούδια:
1. Τα Χρώματα
2. Modus Vivendi
3. Η Πομπή
4. Είπα Να Ζώ
5. Προσχέδια Για Τη Μακρόνησο I
6. Προσχέδια Για Τη Μακρόνησο II
7. Προσχέδια Για Τη Μακρόνησο v
8. του ΜπαρμπαΓιάννη Τ.

Κατεβάστε Ελεύθερα: Ωχρά Σπειροχαίτη cd3

Επίσημο Bloghttp://wxra.squat.gr/

Βιογραφικό

Αντρέας Σεϊντής