wΣυνέντευξη των Woolbear  στον Αρχιμήδη Γ. Παναγιωτίδη

 

Παιδιά, χαίρομαι που μιλάμε μαζί. Ντεμπούτο άλμπουμ με τίτλο “Lunar Operator” για την μπάντα, η οποία δεν μετράει και πολύ καιρό στα… πέριξ, ανεξάρτητα αν τα μέλη της έχουν περάσει από άλλα, γνωστά γκρουπ της πόλης (“Grain of Sense” και “The Vipervikings”). Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Συστηθείτε!

Οι Woolbear είναι ένα τετραμελές σχήμα από τη Θεσσαλονίκη το οποίο θεωρητικά υφίσταται απ’ τις αρχές τους 2014, πρακτικά όμως εμφανίστηκε και συστήθηκε στο κοινό πριν από 3 μήνες. Αποτελείται από τον Στάθη Αγγελή στα φωνητικά και την κιθάρα, τον Βασίλη Παρά στα φωνητικά και τα synthesizers, τον Κωστή Κυριάκου στο μπάσο και την κιθάρα και το Γιώργο Σαζώτη στα drums και τα synthesizers.

 

Πάμε στο άλμπουμ. Αρκετά ηλεκτρονικό θα έλεγα, θυμίζοντάς μου μπάντες όπως οι Panda Bear, αλλά και τους Daft Punk ή ακόμα κι αυτούς τους Editors σε πολλά σημεία. Εντύπωση μου έκανε η εξαιρετική παραγωγή, που ειδικά για ελληνική μπάντα μου προκαλεί εντύπωση! Μιλήστε μου σχετικά…

Την παραγωγή, τη μίξη, τις ηχογραφήσεις και το engineering του άλμπουμ μας, τα επιμεληθήκαμε αποκλειστικά εμείς θέλοντας να έχουμε τον πλήρη έλεγχο καθ’ όλη τη διάρκεια της δημιουργίας του. Έχοντας μια σχετική δισκογραφική εμπειρία απ’ τα προηγούμενα πρότζεκτ μας θέλαμε να αναλάβουμε την ευθύνη για τα παραπάνω κι όχι μόνο, γνωρίζοντας πως η υλοποίησή τους δε θα μπορούσε να επιτευχθεί- όπως ακριβώς το είχαμε στο μυαλό μας- αν δεν ήμασταν εμείς υπεύθυνοι εκατό τοις εκατό. Επίσης είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μπορούμε να κινούμαστε ελεύθερα κι ανεξάρτητα- όσον αφορά τη δημιουργία ενός άλμπουμ- χωρίς τη συμβολή εξωτερικών παραγόντων.

 

8 νέα κομμάτια, λοιπόν, τα οποία- πιστεύετε- αντικατοπτρίζουν τους Woolbear 100%; Θέλω να πω, υπάρχει συνάφεια- μουσική/στιχουργική- με τα προηγούμενα σχήματα απ’ τα οποία περάσατε;

Οι Woolbear διαφέρουν αρκετά από τα προηγούμενα σχήματα που είχαμε μεμονωμένα, καθώς αποτελούν ένα υβρίδιο αυτών των δύο. Σίγουρα, μπορεί να βρει κανείς κοινά στοιχεία, αποτελείται απ’ τα ίδια άτομα άλλωστε, όμως η επιρροή της μιας μπάντας στην άλλη και το πάντρεμα δύο διαφορετικών ήχων δημιούργησε ένα καινούριο αποτέλεσμα. Είναι η φυσική εξέλιξη μας συνθετικά και στιχουργικά, η οποία πιστεύουμε ότι διαφέρει τελείως μ’ αυτή που θα είχαν χωριστά οι “Grain of Sense” και οι “The Vipervikings”.
Woolbear_Lunar Operator Album Cover

Αλήθεια, πως βλέπετε την κατάσταση στην ελληνική σκηνή; Υπάρχουν δουλειές που τυγχάνουν αναγνώρισης; Ή «ματαιότης ματαιοτήτων…»;

Φυσικά και υπάρχουν δουλειές που τυγχάνουν αναγνώρισης, άλλες την έχουν κι άλλες το παλεύουν να την αποκτήσουν. Δυστυχώς, όμως, η ελληνική μουσική βιομηχανία δεν πρόκειται να στηρίξει όλες αυτές τις προσπάθειες που γίνονται από μουσικούς που κάνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που ζητάει η αγορά στην Ελλάδα,  καθώς ένα τέτοιο σενάριο δε θα αποφέρει κέρδη σε καμία από τις δύο πλευρές. Μουσική καλή υπάρχει στη χώρα μας, η αναλογία όμως των μουσικών και του κοινού που είναι πρόθυμο να την υποστηρίξει, δεν είναι αυτή που χρειάζεται για να συντηρήσει όλους αυτούς τους καλλιτέχνες που υπάρχουν. Σίγουρα, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία άνθηση στην ελληνική «εναλλακτική» μουσική σκηνή- στην προκειμένη το εναλλακτική σημαίνει οτιδήποτε διαφορετικό απ’ τα τετριμμένα- κάτι το οποίο μας κάνει να ελπίζουμε πως κάποια στιγμή στο μέλλον οι συνθήκες θα ‘ναι πιο ευνοϊκές για τους μουσικούς που ζουν στην Ελλάδα.

 

Μίληστε μου, τέλος, για τα live. Γνωρίζω ότι στις 22 Φεβρουαρίου εμφανιστήκατε στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Από εκεί και ύστερα;

Είναι τρομερή εμπειρία να παίζεις εκτός έδρας, καθώς και η επαφή με κοινό διαφορετικό απ’ αυτό της Ελλάδας. Παίξαμε σ’ ένα φοβερό μαγαζί με καταπληκτικό stage και μοιραστήκαμε τη σκηνή με πολύ αξιόλογους μουσικούς. Επίσης, ήμασταν αρκετά τυχεροί, καθώς πουλήθηκαν πάρα πολλά απ’ τα συλλεκτικά αντίτυπα του άλμπουμ μας εκείνη τη μέρα, που στην ουσία είναι μία επιβράβευση για εμάς και τη δουλειά μας κι ένα πράγμα που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Όσον αφορά τα μελλοντικά μας πλάνα, ετοιμάζουμε μία live ηχογράφηση και μαγνητοσκόπηση στο στούντιο μας στη Θεσσαλονίκη και θέλουμε να προγραμματίσουμε εμφανίσεις σε Θεσσαλονίκη κι Αθήνα μέσα στην άνοιξη.

 

Σας ευχαριστώ για το χρόνο που μου διαθέσατε…Ο επίλογος σ’ εσάς! Μην ξεχάσετε να μου πείτε πως προμηθεύεται κάποιος το “Lunar Operator”. Να είστε καλά!!

Εμείς σ’ ευχαριστούμε, Αρχιμήδη! Το “Lunar Operator” θα είναι σύντομα διαθέσιμο για digital download. Θα υπάρξει σχετική ενημέρωση εντός του μήνα μέσα από το site μας (http://woolbear.com) καθώς επίσης από τη σελίδα μας στο facebook (http://facebook.com/woolbearband) και το twitter (http://twitter.com/woolbearband), Ωστόσο, υπάρχουν online τρία κομμάτια απ’ το επερχόμενο άλμπουμ μας τα οποία μπορεί να ακούσει κανείς στο soundcloud (http://soundcloud.com/woolbear) αλλά και στο κανάλι μας στο youtube (http://youtube.com/c/woolbear).