Ποιοι είμαστε
Το Rockap Music Portal είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό για τις τέχνες πάνω στην Rock μουσική.
Βγήκε στον αέρα του διαδικτύου στις αρχές του 2000.
Αναζήτηση:
- Soon...
- radio@rockap.gr
- Soon..
Rock Radio Rock Apodraseis Radio Station
Sound Opinions Yana Bolder
Ο Παύλος Σιδηρόπουλος είδε το φως της ζωής στις 27 Ιουλίου 1948. Αγαπήθηκε πολύ εξαιτίας της ευαισθησίας, της ανθρωπιάς αλλά και των υπέροχων στίχων και τραγουδιών του.
Της: Έπη Τρίμη
Τα ζεστά βελούδινα μάτια του, οι ευαισθησίες, του, η ξεχωριστή φωνή αλλά και ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας συνέθεσαν έναν άνθρωπο ξεχωριστό που μέχρι σήμερα αγαπιέται με πάθος, ενώ οι κάπως μεγαλύτεροι κατά καιρούς όταν παίζονται τραγούδια του νιώθουμε ένα ρίγος συγκίνησης. Δυστυχώς, αν και είχε να προσφέρει πολλά τόσο μουσικά όσο και στην υπέροχη οικογένειά του και τους αγαπημένους ανθρώπους του έφυγε άδοξα από τη ζωή μόλις 42 ετών από υπερβολική δόση ηρωίνης. Ωστόσο η αδελφή του- με την οποία είχα στο παρελθόν την τιμή και τη χαρά να μιλήσω τηλεοπτικά μαζί της- κρατάει τη μνήμη του αδελφού της μέσα στην καρδιά της καθώς και όλη την παρακαταθήκη που άφησε ο αδελφός της. Άλλωστε ο ίδιος υπήρξε είδωλο μιας εποχής και αν και προερχόταν από αστική οικογένεια ήταν απλός, ευγενής και προσινής.
Συγκεκριμένα, ο πατέρας του Κώστας καταγόταν από μεγαλοαστική οικογένεια καπνεμπόρων του Πόντου και είχε τη βιοτεχνία παραγωγής χαρτιού ΕΛΦΩΤ, όμως πολιτικά ανήκε στην αριστερά. Από την πλευρά της μητέρας του, Τζένης, ήταν δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά και ανιψιός της πεζογράφου και παιδαγωγού Έλλης Αλεξίου και της Γαλάτειας Καζαντζάκη, λογοτέχνιδος και πρώτης συζύγου του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη. Μέχρι τα έξι του χρόνια η οικογένειά του έμεινε στη Θεσσαλονίκη, στο σπίτι του παππού του, ενώ μετά τη γέννηση της αδερφής του Μελίνας η οικογένεια μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα, αρχικά στα Πατήσια και από το 1970 μέχρι το 1984 στην οδό Ιωάννου Δροσοπούλου της Κυψέλης.
Είχε μεγάλη καρδιά, ήταν ιδιαίτερα συναισθηματικός και ξέρουμε όλοι πως όταν ξεχειλίζεις από συναίσθημα οι δυσκολίες αλλά και ο ίδιος σου ο εαυτός δεν είναι πάντοτε καλός σύμβουλος. Μάλιστα, όπως μου είχε εξομολογηθεί η αδελφή του φρόντιζε φτωχούς και ταλαιπωρημένους ανθρώπους που χτυπούσαν το κουδούνι του σπιτιού τους. Ο ίδιος, δεν είχε έπαρση ενώ είχε όλα τα φόντα και τους λόγους να το πράξει. Το ίδιο και η αδελφή του Μελίνα που στέκεται άγρυπνος φρουρός στον τάφο του και διαφυλάσσει την σπουδαία παρακαταθήκη του.
Το 1967, πέρασε στο Μαθηματικό Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μάλιστα συγκατοίκησε με τον συμφοιτητή του Βαγγέλη Γερμανό. Την περίοδο εκείνη ο Σιδηρόπουλος έπαιζε κρουστά και μαζί με τον Γερμανό έπαιζαν συχνά μουσική. Παράλληλα, κυκλοφορούσε στη ροκ σκηνή της πόλης, παρακολουθώντας συχνά το συγκρότημα Μακεδονομάχοι, αλλά χωρίς να δίνει την εντύπωση πως θα ασχολούταν ενεργά με τη μουσική δημιουργία. Σε μια έντονα πολιτικοποιημένη περίοδο, λόγω της χούντας, ο Σιδηρόπουλος όπως αναφέρει η wilkipedia ένοιωθε απογοητευμένος από τις φοιτητικές οργανώσεις της εποχής, ενώ σταδιακά εγκατέλειψε τις σπουδές του ασχολούμενος αποκλειστικά με το τραγούδι.
Ο Παύλος Σιδηρόπουλος ήταν Έλληνας στιχουργός, συνθέτης, τραγουδιστής και ηθοποιός. Ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα στο ντουέτο «Δάμων και Φιντίας» και συνεργάστηκε επίσης με τα «Μπουρμπούλια», καθώς και με τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄80 συνεργάστηκε με το συγκρότημα Απροσάρμοστοι. Θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της ελληνικής ροκ μουσικής σκηνής και το άλμπουμ του «Φλου» που συνηχογράφησε με το συγκρότημα «Σπυριδούλα» από τα χαρακτηριστικά ηχογραφήματα του είδους. Φυσικά, ακολούθησαν πολλές εξαιρετικές συνεργασίες και τραγούδια και θα θέλαμε σελίδες επί σελίδων για να κάνουμε αναφορά όπως τους αξίζει.
Η πρώτη επαφή του Σιδηρόπουλου με την υποκριτική είχε γίνει κατά τη διάρκεια των ζωντανών εμφανίσεων του με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, με τον ρόλο του να έχει αρκετά θεατρικά στοιχεία. Το καλοκαίρι του 1977 μέσω του Τόλη Μαστρόκαλου, μπασίστα των Σπυριδούλα γνωρίστηκε με τον σκηνοθέτη Ανδρέα Θωμόπουλο. Ο Σιδηρόπουλος δέχθηκε να πρωταγωνιστήσει, παρά τις επιφυλάξεις του για το σενάριο, ενώ τραγουδούσε και όλα τα τραγούδια της ταινίας. Τα γυρίσματα έγιναν το 1977 και τη γενική επιμέλεια της μουσικής επένδυσης της ταινίας είχε ο συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής Γιώργος Θεοδωράκης, γιος του Μίκη. Ο τελευταίος έγραψε και ένα τραγούδι για την ταινία, το «Κάποτε θα ‘ρθουν» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. Τέσσερα τραγούδια για το σάουντρακ έγραψε και ο Θωμόπουλος, ανάμεσα τους τη μπαλάντα «Να μ’αγαπάς» το οποίο αρχικά δεν ακούστηκε ιδιαίτερα αλλά μετά το θάνατο του Σιδηρόπουλου έγινε πολύ δημοφιλές στο ραδιόφωνο και διασκευάστηκε από διάφορους καλλιτέχνες. Η ερμηνεία του Σιδηρόπουλου πήρε γενικά θετικές κριτικές όμως η ταινία είχε μια αδιάφορη πορεία τόσο στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του 1979 όσο και στις αίθουσες. Στην καριέρα του ως ηθοποιού περιλαμβάνεται και μια τηλεοπτική εμφάνιση στο σήριαλ του Κώστα Φέρρη Οικογένεια Ζαρντή (ΕΡΤ, 1982) όπου υποδυόταν το ρόλο ενός οπιομανούς γαλλοθρεμμένου αστού των αρχών του 20ου αιώνα.
Το καλοκαίρι του 1990 άρχισε να παραλύει το αριστερό του χέρι. Οι γιατροί υπέθεταν πρόβλημα στα αγγεία, αλλά κανείς δεν ήξερε τι ακριβώς είχε. Η επίσημη διάγνωση ήταν «πάρεση βραχιόνιου αριστερού πλέγματος». Το πρόβλημα με την υγεία του και ο θάνατος της μητέρας του λίγους μήνες πριν, τον έκαναν ψυχολογικό ράκος. Το φθινόπωρο το συγκρότημα άρχισε τις συνηθισμένες του εμφανίσεις στο κλαμπ «Αν» όπου ο Σιδηρόπουλος εμφανιζόταν με το χέρι δεμένο. Έχοντας αρκετά νέα τραγούδια και μερικά παλιά ακυκλοφόρητα σε νέες ενορχηστρώσεις, άρχισαν να ηχογραφούν το υλικό αυτό, ενώ συγχρόνως είχαν προγραμματίσει σειρά ζωντανών εμφανίσεων για το Δεκέμβριο. Στις 4 Δεκεμβρίου είχε πάει στο στούντιο για να ηχογραφήσει τα φωνητικά του δίσκου αλλά ήταν μεθυσμένος, διαπληκτίστηκε με τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος και έφυγε με μια φίλη του. Το μεσημέρι της 6ης Δεκεμβρίου ο Σιδηρόπουλος βρέθηκε στο σπίτι της συντρόφου του Γιόλα Αναγνωστοπούλου (σ.σ. Γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1955 και πέθανε στις 15 Μαρτίου 2005) στο Νέο Κόσμο σε κωματώδη κατάσταση λόγω υπερβολικής δόσης ηρωίνης και λίγο μετά ξεψύχησε στο ασθενοφόρο καθοδόν προς το νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Ο έρωτάς της Γιόλα με τον Παύλο Σιδηρόπουλο εξελίσσεται στα χρόνια 1977-1980 κι ενώ ήταν φοιτήτρια στο Παρίσι (σπούδαζε Φιλοσοφία). Ο Παύλος την ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά και σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, δεν κατόρθωσε ποτέ να την ξεπεράσει. Η σχέση τους έμοιαζε σαν ένα οδήγημα τρελό, πάνω από γκρεμό που οδήγησε στον θάνατο.
Το ολέθριο γεγονός πρέπει να έγινε γύρω στις 4 το πρωί. Η Γιόλα έντρομη αφήνει τις ώρες να κυλίσουν άσκοπα (σ.σ. ίσως να είχε σωθεί αν είχε δράσει ταχύτατα) όντας ήδη σε κώμα ο Παύλος. Έτσι, γύρω στις 11 ή 12 το μεσημέρι τηλεφώνησε στον Αλέκο Αράπη και ύστερα τον Βασίλη Πετρίδη, που της είπαν να καλέσει αμέσως ασθενοφόρο. Δυστυχώς, όταν έφτασε το ασθενοφόρο, ήταν ήδη ήταν μελανιασμένος και νεκρός.
Κηδεύτηκε στις 10 Δεκεμβρίου, στο κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Κηδεύτηκε στον Κόκκινο Μύλο. Ο Αλέκος Αράπης, μπασίστας των Απροσάρμοστων, έχει εκφράσει την υπόθεση πως ο Σιδηρόπουλος πήρε εσκεμμένα υπερβολική δόση με σκοπό να αυτοκτονήσει λόγω των προβλημάτων με το χέρι του, με βάση μια συζήτηση που είχαν λίγους μήνες πριν από το θάνατο του.
Συντάχθηκε από: Rockap.gr
For every Show page the timetable is auomatically generated from the schedule, and you can set automatic carousels of Podcasts, Articles and Charts by simply choosing a category. Curabitur id lacus felis. Sed justo mauris, auctor eget tellus nec, pellentesque varius mauris. Sed eu congue nulla, et tincidunt justo. Aliquam semper faucibus odio id varius. Suspendisse varius laoreet sodales.
closeΈφτασε η ώρα για την κυκλοφορία της 2ης έκδοσης της ροκ συλλογής «Greek Rock Scene vol.2». Προηγήθηκε η ψηφιακή συλλογή Greek Rock Scene vol.1 η οποία είχε 16 τραγούδια από συγκροτήματα και καλλιτέχνες όλης της χώρας και κυκλοφόρησε δωρεάν μέσω του Rockap.gr κάνοντας αίσθηση και φωνάζοντας πως η σκηνή είναι ζωντανή. Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία αυτή, έρχεται να ταράξει και πάλι τα νερά της μουσικής βιομηχανίας ή συλλογή Greek Rock Scene vol.2 η οποία αυτή την φορά θα κυκλοφορήσει […]
Ο Δημήτρης Δημητράκας, ένας από τους πιο εμβληματικούς ντράμερ της ελληνικής ροκ σκηνής, έφυγε από τη ζωή, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο. Ο θρυλικός ντράμερ των Panx Romana απεβίωσε από εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως ανακοίνωσε το συγκρότημα μέσω ανάρτησής του στα κοινωνικά δίκτυα. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου στις 10:30 στο κοιμητήριο του Βύρωνα στην Αθήνα. Με μια καριέρα γεμάτη μουσικές επιτυχίες, ο Δημητράκας άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του, όχι μόνο μέσα από τη συμβολή του στους […]
Δελτίο τύπου Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την κυκλοφορία του Amethyst (Resurfaced), μιας remastered έκδοσης ενός αγαπημένου κομματιού των Phase. Το τραγούδι, το οποίο είχε αρχικά επαινεθεί για τους συναρπαστικούς στίχους του και το εντυπωσιακό lyric video που δημιούργησε η ταλαντούχα Afsoon Shahriari (η οποία σχεδίασε και το αρχικό εξώφυλλο), επιστρέφει με έναν ανανεωμένο, ισορροπημένο ήχο. Η αρχική παραγωγή παρουσίαζε προκλήσεις, καθώς η πυκνή μίξη του δεν κατάφερε να αναδείξει το κομμάτι πλήρως. Παρά τις δυσκολίες, το τραγούδι έλαβε […]
Μετά από χρόνια ήρθε η ώρα για να ριζική ανανέωση του Rockap.gr Αφήνουμε πίσω το παλιό μας "σπίτι" και μπαίνουμε στο καινούριο μας, το οποίο κρύβει εκπλήξεις! Τι έχουμε εδώ: Μα φυσικά μια νέα καλοσχεδιασμένη σελίδα (τις πρώτες μέρες θα γίνονται συνέχεια ανανεώσεις, γι αυτό την κατανόησή σας), όπως ακριβώς την φανταστήκαμε. Το Rockap Radio που θα σας κάνει παρέα την ώρα που θα ψάχνετε πληροφορίες ή θα διαβάζετε τα νέα και τα άρθρα μας. Ανανεωμένο ημερολόγιο για event και […]
today21 Δεκεμβρίου, 2024 47 2
Οι Stress επιστρέφουν 11 χρόνια μετά την επανέκδοση του "Ήχου της ανασφάλειας" με το νέο τους E.P. "Σκέψου πριν είναι αργά" σε 10" βινύλιο. Όλα τα τραγούδια προέρχονται από τις δισκογραφικές ηχογραφήσεις των Stress της δεκαετίας του '80, σε ένα αφιέρωμα στην συνάντηση του punk με τους Ska και Dub Reggae ήχους, που φλερτάρει με το πνεύμα των 80'ς, φέρνοντάς το στο σήμερα. Μια επανηχογράφηση τριών κομματιών και το remix άλλων 2 σε μια έκδοση 10'' βινυλίου, σε 300 μαύρες […]
Το Rockap Music Portal είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό για τις τέχνες πάνω στην Rock μουσική.
Βγήκε στον αέρα του διαδικτύου στις αρχές του 2000.
©® Rockap.gr - Rock Αποδράσεις Music Portal & Records