Συνέντευξη : Νίκος Π.

Στο χώρο της μουσικής υπάρχουν πολλά κρυμμένα μυστικά τα οποία περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Ένα μυστικό σαν και αυτό είναι οι Fade Sense, ένα συγκρότημα που μετρά 19 χρόνια ζωής, παρόλα αυτά έμεναν καλά φυλαγμένοι στα σπάργανα του underground. Με την πρώτη τους δουλειά τιμούν τον χώρο από τον οποίο προέρχονται και δίνουν την ευκαιρία να τους γνωρίσει ένα πιο ευρύ κοινό.

-Συγχαρητήρια για το «Ελεύσις» και ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Για αρχή δώστε για όσους δεν σας γνωρίζουν ένα ιστορικό του συγκροτήματος.

Ευχαριστούμε και εμείς για τον χρόνο σας και την φιλοξενία σας. Οι Fade Sense δημιουργήθηκαν το 1988 στον Πύργο. Στα χρόνια που μεσολάβησαν έγιναν αλλαγές στη σύνθεσή τους και κατέληξαν στην τωρινή με την οποία ηχογράφησαν το «Ελεύσις».

-Η διαδικασία για την ηχογράφηση του album ποια ήταν; Το αποτέλεσμα σας δικαιώνει;

Το cd «Ελεύσις» περιέχει κομμάτια που γράφτηκαν από το 1999 έως το 2005. Τα κομμάτια είναι όλα ηχογραφημένα στο studio II στην Αθήνα με τον παραδοσιακό τρόπο (τύμπανα, μπάσο, κιθάρες, φωνητικά) και η όλη διαδικασία είχε διάρκεια εννέα μήνες περίπου. Το αποτέλεσμα μας ευχαριστεί δεδομένου του χρόνου που αναλώσαμε, των δυσκολιών που παρουσιάστηκαν σαν πρώτη ηχογράφηση, οι οποίες ξεπεράστηκαν με την βοήθεια των συνεργατών του studio II και του παραγωγού μας.

-Τα σχέδιά σας από ‘δω και πέρα ποια είναι;

Τα σχέδιά μας είναι το «Ελεύσις» να ακουστεί σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Αυτόν τον καιρό είμαστε σε φάση δημιουργίας νέου υλικού και όταν μας δίνετε η ευκαιρία να παίζουμε ζωντανά.

-Πέρα από την κλασσική Metal βάση, υπάρχουν και άλλα στοιχεία στη μουσική σας, που φανερώνουν ένα ευρύ φάσμα ακουσμάτων. Θα μπορούσατε να ονομάσετε κάποιες από τις επιρροές σας;

Πέρα από το Heavy metal η μπάντα είναι επηρεασμένη από διάφορα ακούσματα, από κλασσικό rock, south, κινηματογραφική, dark wave, παραδοσιακή ανατολίτικη μουσική κ.α.

-Η αισθητική (artwork, μουσική) συμπληρώνουν και αναφορές (πλάγιες ή και πιο άμεσες) σε συγγραφείς. Κατά πόσο επηρεάζουν την ατμόσφαιρα και ταυτότητα του γκρουπ και ποιοι είναι;

Οι συγγραφείς αυτοί επηρεάζουν και στιχουργικά και μουσικά τη δουλειά. Μελετώντας τους, διευρύνουμε το φάσμα των γνώσεών μας και γράφοντας μουσική είναι σαν να ανταποδίδουμε σε αυτούς με μουσική αυτά που μας προσφέρουν, κάτι σαν ταξίδι αναζήτησης από κεφάλι σε κεφάλι, έτσι κι αλλιώς είμαστε όλοι συγκοινωνούντα δοχεία. Κάποιοι από αυτούς είναι ο Παντελής Γιανουλάκης, η Elena Blavatsky, ο Samuel Coleridge και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

-Οι στίχοι πραγματεύονται διαφορετικά θέματα, όμως πέρα απ’ όλα αυτά ποια πιστεύετε πως είναι η κύρια ιδέα που θα πρέπει να μεταδώσουν;

Κατ’ αρχάς εμείς ξεκινάμε να γράφουμε στίχους πάνω στη μουσική μας, ως παρατηρητές (είτε κοινωνικών φαινομένων, είτε φανταστικών – παράξενων -άγνωστων – ψυχικών είτε οικολογικών). Δεν περνάμε το μήνυμα κάποιας «ιδεολογίας» με τον όρο της πολιτικής έννοιας. Η κύρια ιδέα που βασιζόμαστε είναι «το άλλο», «το αλλού», «το αλλιώτικο». Μέσα από την ματαιότητα ελπίζουμε στην αλλαγή του ατόμου σ’ αυτά που έχουν προκαλέσει οι άνθρωποι αλλά και έχουν υποστεί με το πέρασμα των χρόνων. Τα μωράκια στο εξώφυλλο του «Ελεύσις» φέρνουν το μήνυμα το ότι μπουσουλώντας οδεύουν προς τις πύλες του Άδη, ενηλικιώνονται και πεθαίνουν χωρίς να καταλάβουν το πότε πέρασε η ζωή τους κάνοντας πράγματα και πράξεις που ίσως να μην ήθελαν. Ποιος τους κατευθύνει; Ελπίζουμε στην αλλαγή της πορείας τους.

-Αν και το γκρουπ υπάρχει πολλά χρόνια, μόλις φέτος κυκλοφόρησε η πρώτη ηχογράφηση. Ήταν η σωστή στιγμή ή φρέναραν τη διαδικασία τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα συγκρότημα σε μια μικρή πόλη;

Οι κατάλληλες συνθήκες δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Αντιμετωπίσαμε τα γνωστά προβλήματα που έχουν οι μπάντες της επαρχίας τα οποία ξεπεράστηκαν στον μεγαλύτερο βαθμό τη δεδομένη χρονική στιγμή και έτσι φτιάξαμε το «Ελεύσις».

-Η απόφαση για έκφραση των στίχων στην ελληνική γλώσσα πως προέκυψε;

Η ελληνική γλώσσα είναι αυτή που μπορούμε να εκφράσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας.

-Εκμεταλλευόμενος μια φράση από το artwork του cd, η μνήμη ως μοναδική πατρίδα αρκεί για έναν άνθρωπο ή μόλις φτάσει σε αυτή πιο δύσκολος είναι ο αγώνας να την διατηρήσει μέσα του αμόλυντη, από τον «Αφέντη του νου» (σ.σ. τραγούδι του γκρουπ).

Φυσικά και αρκεί για έναν άνθρωπο, δεδομένου ότι ο άνθρωπος δεν κατέχει τίποτα εκτός από το να θυμάται! Όπως λέει και ο μεγάλος Κώστας Τριπολίτης στον στοίχο του: «Η μνήμη όταν επιστρέφει εκδικείται με τις ίδιες λέξεις που σ’ αυτήν θα αποτανθείτε/ Η ζωή ενθάδε κείται και όχι μόνο η ζωή». Και είναι πιο δύσκολος ο αγώνας να την διατηρήσεις αμόλυντη παρά απλά να την κατέχεις.

-Εδώ φτάνουμε στο τέλος. Κλείστε όπως επιθυμείτε.

Ευχαριστούμε όσους ξέρουν ότι υπάρχουμε. Ευχαριστούμε επίσης για την φιλοξενία.

Οι FADE SENSE είναι ένα 4μελές σχήμα από τον Πύργο της Ηλείας, που εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Παίζουν METAL. Το μουσικό τους ύφος είναι ένα κράμα από διάφορα στοιχεία και φόρμες της METAL μουσικής με έντονο το ανατολικό στοιχείο. Ο στίχος τους είναι ελληνικός.
Το cd “ΕΛΕΥΣΙΣ” είναι η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά και περιέχει 14 κομμάτια που περιγράφουν την πορεία και εξέλιξη τους έως σήμερα.

Η σύνθεση του γκρουπ είναι:

Δημήτρης Αβραμόπουλος κιθάρα – φωνή,

Πέτρος Γρίβας κιθάρα,

Αλέξανδρος Κωνσταντίνου τύμπανα

Αποστόλης Τασιόπουλος μπάσο.

Οι FADE SENSE  βγάλανε το πρώτο τους CD-Album το 2006 με ημερομηνία έκδοσης 3/7/2006 με την δισκογραφική εταιρία : KINISIS STUDIO II.

Ο διαδίκτυακός τόπος του συγκροτήματος είναι:   www.fadesense.tk