Το ρυθμικό συγκρότημα των Stars στην Νάουσα αποτέλεσε την μοναδική προσφορά της πόλης στον pop ήχο της εποχής και μέσα από την εξάχρονη πορεία τους, κατάφεραν να χτίσουν ένα όνομα σεβαστό μέχρι και σήμερα, φτιάχνοντας ένα σύνολο με γερές βάσεις και πρωτότυπο ήχο.
Οι βάσεις της δημιουργίας του συγκροτήματος μπήκαν όταν οι τότε μαθητές της 2ας Γυμνασίου του 1969 , έχοντας λατρεία για τον ήχο των Rolling Stones, της Janis Joplin, της soul μουσικής αλλά και των ελληνικών συγκροτημάτων όπως οι Poll και οι Νοστράδαμος, αποφασίζουν να φτιάξουν το δικό τους γκρουπ, το οποίο σε μία αρμονική σύζευξη, θα συνδύαζε τα παραπάνω στοιχεία. Τα ιδρυτικά μέλη των Stars ήταν ο Τάσος Κάργας (ντραμς) , ο Γιάννης Κοκοβίδης (ηλεκτρική κιθάρα) και ο Λάκης Ακριτίδης (κιθάρα, τραγούδι) ενώ στην θέση του μπάσου αρχικά ξεκίνησε ο Χρήστος Παπαδημητρίου και το 1973 την θέση του πήρε Θωμάς Ράϊος , ο οποίος μετά δούλεψε στο πλευρό του Κώστα Μακεδόνα ως ενορχηστρωτής.
Μετά από αρκετές πρόβες το σχήμα ήταν έτοιμο για την πρώτη του εμφάνιση, η οποία έγινε το 1970 στο θέατρο του σχολείου ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των μελών ήταν τα 14 χρόνια. Με αρχή την πρώτη αυτή εμφάνιση, καταξιώνονται αμέσως στην συνείδηση του κόσμου και το 1972 συμπράττουν σε συναυλία στην Νάουσα με το θεσσαλονικιώτικο συγκρότημα των RAM, για την οποία εμφάνιση, απέσπασαν εγκωμιαστικά σχόλια από τον τύπο της εποχής.
Η επιτυχία δεν σταμάτησε τα μέλη των Stars από την ανάγκη για αναζήτηση ενός πιο προσωπικού ήχου και έχοντας ως πρότυπο το ηχόχρωμα των Poll, πειραματίζονται πάνω στην βάση της ιρλανδέζικης μουσικής και για να πετύχουν ένα πιο πιστό αποτέλεσμα, τολμούν να προσθέσουν στην ενορχήστρωσή τους δύο ακόμη μουσικούς, τον Κώστα Μυλωνά (ακκορντεόν) και τον Κώστα Μορένα (κορνέτα) , πετυχαίνοντας έτσι την δημιουργία ενός μοναδικού όσο και πρωτότυπου ήχου.
Μπαίνοντας στην χρονιά 1972-73 και έχοντας να αντιμετωπίσουν τα δεδομένα προβλήματα μιας μπάντας στην επαρχία ,την έλλειψη οργάνων και χώρων συναυλιών ώστε να συντηρηθεί το σχήμα, αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και έτσι ο Τάσος Κάργας και ο Γιάννης Κοκκοβίδης πηγαίνουν εθελοντικά στην λέσχη αξιωματικών της Νάουσας όπου εμφανίζονται μία φορά την εβδομάδα και με πρόσχημα αυτήν την εμφάνιση ,κατορθώνουν να δανείζονται τα όργανα ώστε το γκρουπ να προβάρει ανενόχλητο όλη την υπόλοιπη εβδομάδα.
Λύνοντας και αυτό το πρόβλημα και έχοντας ήδη δημιουργήσει έναν δικό τους προσωπικό ήχο , το γκρουπ δεν φοβάται να κοιτάξει στα μάτια τον ανταγωνισμό από άλλα συγκροτήματα και δίνει ρεσιτάλ είτε στην Βέροια στην μπουάτ 5 είτε στην Νάουσα στην μπουάτ Μύλος ενώ διασκευάζουν ένα ξένο μπλουζ ,ντύνοντάς το με ελληνικούς στίχους δικούς τους, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα στην δημιουργία της δικής τους μουσικής και φτιάχνοντας για πρώτη φορά κάτι δικό τους, ετοιμάζονται για το μεγάλο βήμα.
Δυστυχώς και σε αυτήν την περίπτωση, ο βραχνάς της διαδοχικής στράτευσης των ιδρυτικών μελών των Stars αποτέλεσε τροχοπέδη στην μονιμοποίηση του σχήματος αφού μέσα στο 1975 δεν έμεινε κανείς από τον βασικό κορμό του συγκροτήματος και μοιραία ήλθε η διάλυση και για αυτό το ελπιδοφόρο σχήμα ,μην έχοντας προλάβει να αφήσει ηχογραφημένο κάποιο δείγμα της δουλείας τους. Από τα μέλη των Stars o Τάσος Κάργας ασχολήθηκε με τις αγροτικές εργασίες, ο Λάκης Ακριτίδης, Κώστας Μυλωνάς και Κώστας Μορένας είναι πλέον συνταξιοδοτημένοι, ο Γιάννης Κοκκοβίδης είναι επαγγελματίας οδηγός , ο Χρήστος Παπαδημητρίου ασχολήθηκε με το εμπόριο ενώ τέλος ο Θωμάς Ράϊος έφυγε από την ζωή, μετά από ένα θανατηφόρο τροχαίο. Κλείνοντας αξίζει να σημειωθεί πως η μπάντα ενώθηκε μερικές φορές ξανά στις μέρες μας, με σκοπό να ενισχύσουν με την παρουσία τους κάποιες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις , δείχνοντας με αυτόν τον έμπρακτο τρόπο την παρουσία ήθους και συνέπειας που φέρνουν μέχρι σήμερα.
Δημήτρης Βασιλειάδης