a3162783884_16Η νούμερο τρία δισκογραφική κατάθεση των Norma έχει τίτλο «O tempora, o mores», το οποίο είναι μια φράση του Κικέρωνα που στην μετάφραση του σημαίνει «Ω καιροί, ω ήθη». Η εξέλιξη που είχαν οι Norma ήταν εμφανή από τον προηγούμενο κι όλας δίσκο τους. Τους παρακολουθώ σαν μπάντα από τα πρώτα τους βήματα, από το πρώτο demo το οποίο είχαμε παρουσιάσει στο Rockap.

Ο Γιώργος Κούτρας (φωνή της μπάντας μέχρι τον προηγούμενο δίσκο) λίγο μετά την αποχώρηση του από την μπάντα, έφυγε και από την ζωή, έτσι ξαφνικά… τον πρόδωσε η καρδιά του. Οι φίλοι του όμως που περάσανε πολλές όμορφες μουσικές στιγμές, δεν τον ξέχασαν και δεν θα τον ξεχάσουν ποτέ. Έτσι λοιπόν η φωνή του Γιώργου κάνει ένα πέρασμα με αποσπάσματα, στο το πρώτο τραγούδι της μπάντας, με τίτλο «Τι κοιτάτε». Τα φωνητικά πλέον έχει αναλάβει ο Θοδωρής Τσιρώνης, κιθαρίστας της μπάντας. Ο Θοδωρής λοιπόν στέκεται επάξια στον νέο επιπλέον ρόλο του και μάλιστα το ηχόχρωμα της φωνής του και ο τρόπος ερμηνείας θυμίζει αρκετά αυτή του Γιώργου και αυτό είναι όμορφο. Ο δίσκος αυτός είναι αφιερωμένος στην μνήμη του Γιώργου.

Η νέα τους αυτή δουλειά περιέχει 8 νέα τραγούδια, στα οποία συμμετέχουν επίσης διάφοροι μουσικοί, παλιά μέλη της μπάντας αλλά και φίλοι. Έχει γίνει μια όμορφη συλλογική δουλειά, βάζοντας ο καθένας ότι καλύτερο μπορούσε, ώστε να βγει ένα δυνατό αποτέλεσμα. Η παραγωγή άψογη, οι συνθέσεις όμορφες και καλοδουλεμένες. Οι Norma δεν φοβούνται να σχολιάσουν την επικαιρότητα και όλο αυτό το μπάχαλο που ζούμε στην Ελλάδα. Φωνάζουν “Αιδώς Αργείοι!” (σε μετάφραση Ντροπή Έλληνες!), βλέποντας ότι δεν έχει τέλος αυτός ο ξεπεσμός, αυτό το τραγικό πανηγύρι. Βλέπουν τον κόσμο να πεθαίνει ή άλλους να κοιμούνται, αλλά τουλάχιστον δεν είναι από αυτούς που σιωπούν, αφού κάνουν την ανησυχία τους τραγούδια, μπας και αφυπνιστεί έστω και ένας, μπας και σωθεί έστω και ένας έφηβος από αυτό το ελεεινό θεαθήναι, από αυτό το αισχρό lifestyle σκυλάδικο, το οποίο σβήνει και προσπαθούν μάταια κάποιοι να το κρατήσουν στην ζωή.

«Δες τους εκεί μπροστά σου,

στο χαζοκούτι που προσκυνάς!

Άκου τα είδωλά σου

κι ό,τι σου λένε να μην ξεχνάς να τα μασάς!»

“Πατέρες”

Η ποίηση είναι κάτι το οποίο χρειάζεται στις μέρες μας. Είτε διαβάζοντας παλαιούς ποιητές, είτε νέους. Οι Norma επιλέγουν να πατήσουν πάνω στο ποίημα του Κ.Π. Καβάφη με τίτλο «Che fece..il grand rifiuto», να το ονομάσουν «Αρνηθείς» και να το δώσουν να το ερμηνεύσει ο Θάνος Ανεστόπουλος από τα Διάφανα Κρίνα. Μια πολύ όμορφη συνεργασία, για την οποία πρέπει να δώσω συγχαρητήρια σε όλους τους μουσικούς, αλλά και στον Θάνο, όχι μόνο για την ερμηνεία του, αλλά και για το γεγονός ότι στηρίζει τους νέους καλλιτέχνες με τον τρόπο του.

Συνολικά έχουμε να κάνουμε με έναν υπέροχο δίσκο. Μια ειλικρινή, αυθεντική και άξια κατάθεση για το ελληνόφωνο ροκ του σήμερα. Οι Norma, παρ’ όλα τα κύματα που έχουν συναντήσει στο μουσικό τους ταξίδι, καταφέρνουν να κρατηθούν ζωντανοί πάνω σε αυτό το καράβι.. με όποιο τίμημα και κόστος.

Το cd κυκλοφορεί αρχικά σε μια χειροποίητη συσκευασία σε περιορισμένο αριθμό και λίγο αργότερα θα φτάσει και στα δισκάδικα. Αγοράστε το και στηρίξτε την μπάντα ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να παράγει τέχνη, που τόσο ανάγκη την έχουμε, κόντρα στις δύσκολες αυτές μέρες που ζούμε.

Νίκος Γραμμάτος

Τα τραγούδια:

1) Τι κοιτάτε
2) O, Tempora, O Mores
3) Πατέρες
4) Μετρημένοι στα δάχτυλα
5) Πανηγύρι
6) Υπόσχεση
7) Αρνηθείς (feat. Θάνος Ανεστόπουλος)
8) Όποιος μπορεί

Σύνδεσμοι:

http://www.normatheband.gr/
https://www.facebook.com/NormaTheBand