Για όσους ασχολούνται –έστω και λίγο- με την ελληνική ροκ οι συστάσεις, νομίζω, είναι περιττές. Πρόκειται για τους Kollektiva που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει τεράστια βήματα όχι μόνο στη μουσική σκηνή αλλά και στον ευρύτερο καλλιτεχνικό χώρο, κυρίως με μουσικο-θεατρικές παραστάσεις που έχουν επιμεληθεί και συμμετάσχει οι ίδιοι αλλά και με τις μουσικές συλλογές «Μια απάντηση»(cd 1 και 2) όπου έχουν συνεργαστεί με αρκετούς καλλιτέχνες. Μέσα από τις συναυλίες και τα υπόλοιπα καλλιτεχνικά τους δρώμενα φαίνεται να χαράζουν μια πραγματικά αξιοσημείωτη πορεία και καταφέρνουν να βρίσκονται πάντα στην επικαιρότητα δημιουργώντας εξαιρετικά θετικές εντυπώσεις.

Έχουν κυκλοφορήσει 3 full-length μουσικά άλμπουμ, ένα E.P και κάποια singles εκ των οποίων μερικά είναι διασκευές από κομμάτια καλλιτεχνών σαν του Μίλτου Πασχαλίδη ,των Magic de Spell κ.α.

Η πιο πρόσφατη δουλεία τους είναι ο δίσκος τους «Σύρματα» που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη .Κινείται στο ίδιο ύφος με τα προηγούμενα άλμπουμ αν και είναι φανερή η εξέλιξη του συγκροτήματος στιχουργικά και μουσικά, πράγμα που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον δεδομένου ότι οι Kollektiva έχουν θέσει ήδη πολύ ψηλά τον πήχη. Σ αυτό τον δίσκο κυριαρχεί το rock ‘n’ roll αλλά επίσης έντονο είναι και το metal στοιχείο. Η δυναμικότητα της μουσικής σε συνδυασμό με τα καθαρά κι άρτια φωνητικά δίνουν ένα αποτέλεσμα που και στον πιο απαιτητικό ακροατή θα είναι σχεδόν ακατόρθωτο να βρει κάποιο ψεγάδι.

Τα κομμάτια έχουν έντονο κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα και αντικατοπτρίζουν την ωμή πραγματικότητα στην εποχή της κρίσης. Οι στίχοι είναι δυνατοί και έχουν πολλές διαφορετικές ερμηνείες . Κάθε τραγούδι μπορεί να προσφέρει τροφή για σκέψη και ταυτόχρονα να σε διασκεδάσει στο έπακρο. Δεδομένων αυτών, δε μου είναι δυνατό να ξεχωρίσω κάποια κομμάτια ως “καλύτερα” γιατί όλα έχουν κάτι να δηλώσουν και είναι άρτια απ όλες τις πλευρές.

Οι KollektivA κάνουν μουσική που πρέπει να μας αφορά όλους και είναι ικανοί να επηρεάσουν και να διαμορφώσουν λίγο καλύτερα την άποψή σου για τον κόσμο και τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα. Με αυτόν το δίσκο, λοιπόν, δε θα ήταν καθόλου υπερβολικό να θεωρήσουμε ότι η ελληνική μουσική έγινε πλουσιότερη.

Ελένη Ρούκη

 

Tracklist:
1. Δε σου μοιάζω
2. Μες στη μηχανή (ΕΛΠΕ)
3. Φοινικικό
4. Ονειρεύομαι
5. ΜΠΑΜ
6. Λέξεις επάνω σε χαλκό (Π.Φ)
7. Σπασμένα φρένα
8. Τα δανεικά πρώτα μπαρκάρουν

https://www.facebook.com/KollektivA.gr

[ytp_playlist source=”PLfrrPrKSWx7beCrLGWIc87sG_c6DXCJp6″]

roukΗ Ελένη Ρούκη είναι φοιτήτρια στατιστικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αγαπά την ελληνική και ξένη ροκ, πανκ, μέταλ και πολλά άλλα (όπως τα σουβλάκια, τις μπύρες, τα κρασιά κτλ κτλ)