Η τετραμελής παρέα του πρώην Σαλονικιώτικου συγκροτήματος «Ίντιοτεκ»   Άλκης Κανίδης (φωνή, κλ. κιθάρα), Αλέκος Σπανίδης (τύμπανα), Σάκης Ραπτόπουλος (ακορντεόν) και Στέργιος Γιάννος (κοντραμπάσο)  μαζί με τους  Γιώργο Αβραμίδη (τρομπέτα) και Αργύρη Κρομμύδα (ηλ. κιθάρα, φυσαρμόνικα)  μας συστήνονται πλέον σαν το γνήσιο και παραδοσιακό πολίτικο «Εκμέκ». Ένα γλυκό το οποίο «γλυκαίνει και δεν παχαίνει» με 13 ολόφρεσκες συνθέσεις με λίγα λιπαρά!

Η πρώτη γλυκιά δισκογραφική απόπειρα των «Εκμέκ» έγινε υπό την αιγίδα της εταιρίας γενικών εκδόσεων  «ΛΥΡΑ». Την παραγωγή όπως και την ενορχήστρωση την επιμελήθηκε η ίδια η μπάντα. Με μια ethnic φρεσκάδα, με όμορφες βαλκανικές ska αποχρώσεις, έντονες jazz πινελιές και με ένα rock προσανατολισμό (όπως λένε και οι ίδιοι!) συνθέτουν τη μουσική συνταγή τους. Το αλατοπίπερο αυτής της συνταγής πιστεύω πως είναι το ακορντεόν και η τρομπέτα. Δίνουν ακριβώς το στίγμα της μπάντας. «Όχι δεν είναι αμαρτία δε φουσκώνει τις κοιλιές, αντί για ζάχαρη έχει νότες αντί για βούτυρο χορδές…»!

Τον πρώτο λόγο στον στίχο έχει η φωνή της μπάντας Άλκης Κανίδης. Ανάλαφρος και ταξιδιάρικος, με έντονο το ερωτικό στοιχείο αλλά ταυτόχρονα περνώντας και κοινωνικά μηνύματα. «Έλεγα πάντα πως η βία δεν είναι λύση όμως για σένα μια εξαίρεση θα κάνω, τη λιμουζίνα σου λαμπάδα για το Πάσχα και τη βιλίτσα σου σμπαράλια θα την κάνω…». Επιπλέον τα παιδιά διασκεύασαν το «εσύ είσαι η αιτία που υποφέρω» του Μανώλη Χιώτη δίνοντας το δικό τους στίγμα και παράλληλα δείχνοντας τον απαιτούμενο σεβασμό σ’ αυτό το κομμάτι.  Το μόνο τραγούδι που πραγματικά ήταν άσχετο με την playlist και την εποχή που κυκλοφόρησε το cd ήταν το «Χριστούγεννα». Είναι το τελευταίο κομμάτι και δεν ξέρω αν απλά ήθελαν να γεμίσουν τον δίσκο ή να περάσουν κάποιο βαθύτερο νόημα που δυστυχώς δεν μπόρεσα να καταλάβω.

Βλέπουμε λοιπόν από τους δύο δίσκους των «Ίντιοτεκ» με τις δυνατές κιθάρες και τα ηλεκτρονικά στοιχεία να αλλάζουν εντελώς ρότα και να βαδίζουν σε μονοπάτια πιο βατά με pop εύπεπτες φόρμες, καταφέρνοντας να απευθυνθούν σε μεγαλύτερο κοινό. Με λίγα λόγια πιστεύω ότι αυτό το γλυκό τρώγεται μόνο αυτή την εποχή… Σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι! Η επιλογή είναι δική σας.

Κείμενο: Αντρέας Σεϊντής