Οι Τρύπες ήταν ελληνικό ροκ συγκρότημα από την Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Ο ιδιαίτερος ήχος τους, προερχόμενος από τα βασικά χαρακτηριστικά του πυρήνα της μπάντας, δηλαδή από τα αναγνωρίσιμα φωνητικά και στίχους του τραγουδιστή Γιάννη Αγγελάκα, καθώς και από τις ιδιόμορφες συνθέσεις του μπασίστα Γιώργου Καρρά, ενέπνευσε πολλά σχήματα της εποχής και τους χάρισε μια θέση στο πάνθεον των πιο ποιοτικών και εμπορικά επιτυχημένων ελληνόφωνων ροκ σχημάτων.

Το συγκρότημα σχηματίστηκε το 1983 με τον Γιώργο Καρρά και τον Γιάννη Αγγελάκα να γράφουν μουσική με ελληνικό στίχο και επιρροές από punk και εναλλακτικό ροκ. Ο Αγγελάκας εκτός από στιχουργός ήταν και τραγουδιστής του συγκροτήματος. Ο Καρράς ανέλαβε το μπάσο. Στις πρώτες τους ζωντανές εμφανίσεις κιθαρίστας ήταν ο Μιχάλης Κανατίδης και ντράμερ ο Κώστας Φλωροσκούφης. Το 1984, τον Κανατίδη αντικατέστησε σταδιακά ο Μπάμπης Παπαδόπουλος. Το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο στούντιο Αγροτικόν με μηχανικό ήχου τον Νίκο Παπάζογλου. Κυκλοφόρησε το 1985 από τη νεοσύστατη Ano Kato Records και το κομμάτι Ταξιδιάρα Ψυχή έγινε επιτυχία. Το 1987 αφού διαταράχθηκαν οι σχέσεις με τη δισκογραφική τους εταιρία ηχογραφούν το δεύτερο τους άλμπουμ Πάρτυ στο 13ο Όροφο με δανεικά λεφτά από τον φίλο τους Σπύρο Βεδουρά. Κατά την περίοδο των ηχογραφήσεων ο Φλωροσκούφης αποχώρησε και αντικαταστάθηκε από τον Γιώργο Τόλιο. Τότε έγινε η συνάντηση με τον Γιάννη Πετρίδη και το συμβόλαιο με την εταιρία Virgin.

Οι συχνές ζωντανές εμφανίσεις στην Θεσσαλονίκη, πρώτα, και, αργότερα, στην Αθήνα τους καθιέρωσαν ως δυναμική ανερχόμενη μπάντα με καλή σκηνική παρουσία και δημιούργησαν ένα πιστό κοινό. Το συγκρότημα απέκτησε πανελλήνια φήμη στην δεκαετία του 1990 με την κυκλοφορία του τρίτου δίσκου Τρύπες στον Παράδεισο. Στην ηχογράφηση συμμετείχε ως ηχολήπτης ο Ασκληπιός Ζαμπέτας, ο οποίος στη συνέχεια ενσωματώθηκε στο συγκρότημα ως δεύτερος κιθαρίστας. Την ίδια δεκαετία έγιναν οι πρώτες εμφανίσεις στο εξωτερικό, στο διεθνές φεστιβάλ Eurockéennes του Μπελφόρ του 1990, στο Λονδίνο και στο Μάντσεστερ.

Το καθοριστικό τέταρτο άλμπουμ Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια έκανε την μουσική τους γνωστή στο ευρύτερο κοινό. Ο στίχος είχε γίνει πιο προσωπικός και η παραγωγή βελτιώθηκε. Το συγκρότημα είχε γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα παρά την συστηματική αποχή από ΜΜΕ όπως τηλεόραση, ραδιόφωνο και περιοδικά, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Τον Απρίλιο του 1993 ηχογραφήθηκε το άλμπουμ Υπέροχο τίποτα και είναι πειραματική μουσική του Γιώργου Καρρά σε στίχους Γιάννη Αγγελάκα. Σε αυτό το άλμπουμ ο Γιώργος Καρράς εκδηλώνει τις αναζητήσεις του και σε άλλα είδη μουσικής εκτός από την ροκ και δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει όργανα όπως ακορντεόν, τσέλο, κοντραμπάσο, βιολί και τα συνθεσάιζερ για να πετύχει ένα μουσικό αποτέλεσμα που παραπέμπει σε εικόνα. Δεν είναι τυχαίο λίγο μετά την κυκλοφορία του, το άλμπουμ χρησιμοποιείται για την μουσική επένδυση ταινίας του ελληνικού κινηματογράφου. Κυκλοφόρησε σε βινύλιο και αργότερα όταν κυκλοφόρησε σε CD προστέθηκαν τέσσερα μουσικά κομμάτια από την μουσική που έγραψαν οι Τρύπες για την ταινία Η εποχή των δολοφόνων του Νίκου Γραμματικού.

Το 1994 ηχογραφούν στο Club ΡΟΔΟΝ το live άλμπουμ Κράτα το Σώου Μαϊμού με αυτό το άλμπουμ τους που έχει και κάποια τραγούδια τους σε εκτέλεση με ακουστικά όργανα κλείνει η πρώτη δημιουργική περίοδος του συγκροτήματος. Το 1996 ηχογραφούν το Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι τότε ανοίγει ένας νέος κύκλος και μια νέα δημιουργική περίοδος. Η πορεία τους σταματά μετά την τελευταία δισκογραφική δουλειά που κυκλοφορεί το 1999 Μέσα στη Νύχτα των Άλλων. Το συγκρότημα διαλύθηκε το 2001 μετά την απόφαση του Γιάννη Αγγελάκα να ακολουθήσει προσωπική καριέρα.

Μέλη:

Τελική σύνθεση (1990-2001)

 • Γιάννης Αγγελάκας – φωνητικά, μέλος: 1983-2001
 • Γιώργος Καρράς – μπάσο, μέλος: 1983-2001
 • Μπάμπης Παπαδόπουλος – κιθάρα, μέλος: 1984-2001
 • Ασκληπιός Ζαμπέτας – κιθάρα, μέλος: 1990-2001 (ηχολήπτης κατά την ηχογράφηση του Τρύπες στον Παράδεισο και στη συνέχεια δεύτερος κιθαρίστας σε όλες τις κυκλοφορίες)
 • Γιώργος Τόλιος – κρουστά, μέλος: 1987-2001 (βασικός ντράμερ σε όλες τις ηχογραφήσεις του συγκροτήματος εκτός από το ομώνυμο άλμπουμ)

Αρχικά μέλη

 • Μιχάλης Κανατίδης – κιθάρα, μέλος: 1983-1984 (αρχικός κιθαρίστας, δισκογραφικά συμμετείχε στο κομμάτι Θλιμμένοι Στη Γιορτή Μας)
 • Κώστας Φλωροσκούφης – κρουστά, μέλος: 1983-1987 (ντράμερ στο ντεμπούτο του συγκροτήματος, αποχώρησε κατά τις ηχογραφήσεις του Πάρτυ στο 13ο Όροφο όπου η συμμετοχή του περιορίστηκε στο κομμάτι Έκτη Αυγούστου).

Άλμπουμ

 • Τρύπες (1985)
 • Πάρτυ στο 13ο Όροφο (1987)
 • Τρύπες στον Παράδεισο (1990)
 • Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια (1993)
 • Κράτα το Σώου Μαϊμού (1994)
 • Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι (1996)
 • Μέσα στη Νύχτα των Άλλων (1999)
 • 1985-2000: Ένα Ταξίδι Που Ποτέ Δεν Τελειώνει (2002) (Συλλογή, 3 CD και VCD)