Οι Aphrodite’s Child ήταν ένα ελληνικό συγκρότημα προοδευτικής ροκ μουσικής που ιδρύθηκε το 1967 από τους Βαγγέλη Παπαθανασίου (πλήκτρα), Ντέμη Ρούσο (μπάσο κιθάρα και φωνητικά), Λουκά Σιδερά (ντράμς και φωνητικά), και Αργύρη “Silver” Κουλούρη (κιθάρα). Ο Παπαθανασίου και ο Ρούσσος είχαν ήδη επιτυχία στην Ελλάδα (παίζοντας παλιότερα στους Formynx και στους Idols αντίστοιχα). Η πρώτη τους κοινή ηχογράφηση ως AC ήταν στο άλμπουμ In concert and in Studio του Γιώργου Ρωμανού, όπου έπαιξαν τέσσερα κομμάτια και γίναν γωυστοί ως «Ο Βαγγέλης και το συγκρότημά του». Στο ίδιο έτος κατέγραψαν δοκιμαστικά δύο κομμάτια και τα έστειλαν στην Philips Records.

Ο Βαγγέλης προφανώς συνέλαβε την ιδέα να πάνε μόνιμα στο Λονδίνο, μιας και το περιβάλλον εκεί θα ήταν πιο δημιουργικό για το ακόμα άγνωστο συγκρότημα. Η απόφαση, εντούτοις, δεν ήταν έυκολη. Ενώ ο Κουλούρης έμεινε στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία, οι υπόλοιποι ξεκίνησαν και, καθ’ οδόν για το Λονδίνο κάνανε στάση στο Παρίσι, απο τη μία επειδή δεν είχαν τις κατάληλες άδειες εργασίας, απ την άλλη λόγω των απεργιών που συνδέονταν με τις εκδηλώσεις του Μάη του 1968.

Στο Παρίσι υπέγραψαν συμβόλαιο στην Mercury Records ως ‘Aphrodite’s Child και κυκλοφορήσανε τον πρώτο single με τον τίτλο “Rain and Tears”, βασισμένο στο κλασικό έργο του Pachelbel. Με αυτό το τραγούδι το συγκρότημα έγινε αυθημερόν γνωστότατο στη Γαλλία, παρά το γεγονός ότι τραγούδι ήτανε στα αγγλικά και όχι στα γαλλικά, και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης ανεβαίνοντας στα κατά τόπους τσάρτ. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, κυκλοφορήσανε το πρώτο άλμπουμ με τον τίτλο End of the World με ψυχεδελική μουσική πόπ του στύλ Procol Harum και The Moody Blues.

Αρχίσανε περιοδείες στην Ευρώπη, και τον Ιανουάριο του 1969 ηχογράφησαν ένα τραγούδι στα ιταλικά για το φεστιβάλ του Sanremo, χωρίς όμως να πάρουν τελικά συμμετοχή. Το επόμενο χίτ τους ήταν “I want to live”, μια διασκευή του τραγουδιού “Plaisir’ d’amour”. Για το δεύτερο λεύκωμά τους, πήγαν τελικά στα διάσημα στούντιο Trident Studios στο Λονδίνο. Το πρώτο κομμάτι του νέου δίσκου, “Let me love, let me live” βγήκε τον Οκτώβριο, και το λεύκωμα It’s five o’clock ακολούθησε ακολούθησε τον Δεκέμβριο του 1969 με περισσότερα επιτυχημένα τραγούδια να ανεβαίνουν στα τσαρτ, μέχρι και των country rock.

Ακολούθησε και δεύτερος δίσκος και περιοδεία, αυτή τη φορά χωρίς τον Βαγγέλη που προτίμησε να μείνει στο Παρίσι και να ηχογραφήσει τη μουσική για την ταινία “Sex Power” του Henry Chapier. Τη θέση του Βαγγέλη στη σκηνή πήρε ο Χάρις Χαλκίτης. Ακολούθησε και άλλος δίσκος το 1970 , ενώ ο Βαγγέλης επεξεργάζονταν την πρώτη του εργασία για μουσική κινηματογραφικής ταινίας. Το συγκρότημα συνέχισε με την επιτυχία “Spring, Summer, Winter and Fall” και με τον δίσκο “666”.Όταν κυκλοφόρησε ο ‘666’ οι Aphrodite’s Child είχαν ήδη διαλυθεί.

Δισκογραφία:
End of the World (1968)
It’s Five O’Clock (1969)
666 (1972)

Singles:
“Plastics nevermore” / “The other people” (1968)
“Rain and tears” / “Don’t try to catch a river” (1968)
“End of the world” / “You always stand in my way” (1969)
“Valley of sadness” / “Mister Thomas” (1969)
“Lontano dagli occhi” / “Quando l’amore diventa poesia” (1969)
“I want to live” / “Magic Mirror” (1969)
“Let me love, let me live” / “Marie Jolie” (1969)
“It’s five o’clock” / “Wake up” (1970)
“Spring, summer, winter and fall” / “Air” (1970)
“Such a funny night” / “Annabella” (1970)
“Break” / “Babylon” (1972)

Συλλογές:
Best Of Aphrodite’s Child (1980)
Aphrodite’s Child’s Greatest Hits (1995)
The singles (1995)
The Complete Collection (Aphrodite’s Child) (1996)
Babylon the Great (2002)
The singles+ (2003)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ