monostyle 1

Οι “Monostyle” είναι ένα νεανικό συγκρότημα από την Πάτρα. Ίσως ένα από τα λιγοστά ελληνόφωνα ροκ συγκροτήματα που έχουν μείνει στην αγγλόφωνο-κρατούμενη πόλη. Όπως περιγράφουν στα διάφορα profil τους το είδος της μουσική τους είναι ένα κράμα από άτεχνο ελληνόφωνο σαδομαζοχιστικό rock, με επιρροές reggae, hip-hop, pop, folk, dub[όχι dubstep], ska, punk… Έχουν ήδη μια ολοκληρωμένη ανεξάρτητη δουλειά που κυκλοφόρησε το 2011 και βρίσκονται στην προετοιμασία της καινούριας τους δουλειάς.

Συνέντευξη στον Αντρέα Σεϊντή

 

Το συγκρότημα είναι μια μουσική συνέχεια των «Ουδέν Οίδα» ή κάτι εντελώς καινούριο; Με πιο σκεπτικό αλλάξατε το όνομα σας σε Monostyle;

Κατά κάποιο τρόπο είναι μια μουσική συνέχεια μιας και 2 από τα μέλη μας ήταν και στους «Ουδέν Οίδα» καθώς και κάποια από τα κομμάτια είχαν σχηματιστεί από τότε. Λόγω και του ότι ήρθαν τα καινούργια μέλη άλλαξε και το όνομα της μπάντας ,όπως και η μουσική. Το όνομα αν και προέκυψε από σπόντα το κρατήσαμε επειδή καυτηριάζει τη τωρινή εποχή ¨βιτρίνας¨ στη μουσική βιομηχανία όπου το στυλ υπερτερεί  της ουσίας.

Από ποιες μπάντες ή καλλιτέχνες είστε επηρεασμένοι;

Οι επιρροές μας είναι πολλές και διάφορες της εγχώριας ροκ αλλά και του εξωτερικού και αν αρχίζαμε να γράφουμε τους καλλιτέχνες που είμαστε επηρεασμένοι θα τελειώναμε αύριο. Πάντως μπορούμε να πούμε ότι σαν βασικός άξονας υπάρχει το Rock.

Γιατί επιλέξατε ελληνικό στίχο και από πού αντλείται τη θεματολογία αυτού;

Υπήρχε μια διαμάχη στο ξεκίνημα της μπάντας μεταξύ των μελών για το αν θα γράφαμε σε Αραμαϊκά ή σε Γραμμική Άλφα! Τελικά στη πορεία ανακαλύψαμε ότι κανένας μας δεν ήξερε να γράφει σε αυτές τις γλώσσες και γι αυτό καταλήξαμε στην μητρική μας γλώσσα.

Το 2011 κυκλοφορήσατε ανεξάρτητα την πρώτη σας δουλειά, την οποία την δίνατε και δωρεάν στις συναυλίες σας. Πόσο δύσκολη ή εύκολη ήταν η πραγμάτωση αυτού του εγχειρήματος και ποια η εμπειρία σας από όλο αυτό;

Ήτανε μία δοκιμή για να δούμε κατά πόσο μπορούσαμε οι ίδιοι να στηρίξουμε τη δουλειά μας και κανείς μας δεν θα μπορούσε να πει ότι ήταν κάτι εύκολο. Ήταν μια ευχάριστη εμπειρία καθώς ερχόμασταν σε άμεση επαφή με το κοινό μας και προωθούσαμε εμείς οι ίδιοι την δουλειά μας.

monostyle 2

Πριν πάρετε την απόφαση να το βγάλετε μόνοι σας ψαχτήκατε με κάποια δισκογραφική ή δεν σας ενδιέφερε-ει κάτι τέτοιο; Αξίζει σήμερα μια μπάντα να ψαχτεί δισκογραφικά;

Πριν βγει η πρώτη μας δισκογραφική δουλειά δεν είχαμε καμία επαφή με κάποια εταιρία, ωστόσο μετά την κυκλοφορία του CD μας είχαμε επιχειρήσει να το στείλουμε σε κάποιες δισκογραφικές εταιρίες χωρίς όμως να προκύψει κάποια συνεργασία. Σχετικά με τη 2η ερώτηση πιστεύουμε ότι μια συνεργασία με μια δισκογραφική είναι πάντα καλή για μια μπάντα, όταν το ύφος και η μουσική του εκάστοτε καλλιτέχνη παραμένει αληθινή και δεν δέχεται εξωτερικές πιέσεις από τα ¨θέλω¨ των manager και των διευθυντών.

Σας δίνονται ευκαιρίες για live;

Τα περισσότερα Lives μέχρι στιγμής που έχουμε στο ενεργητικό μας έχουν κανονιστεί μετά από δική μας πρωτοβουλία, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί τον κανόνα.

Συνεργάζεστε με άλλα συγκροτήματα εντός και εκτός Πατρών;

Ναι έχουμε καλή σχέση με ένα συγκρότημα από Αθήνα, τους What the Funk, με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί αρκετές φορές εντός και εκτός Πατρών και κανονίζουμε και κάποιες εμφανίσεις για το καλοκαίρι.

Έχει μουσική σκηνή η Πάτρα αλλά και χώρους που μπορεί να φιλοξενήσει μπάντες;

Δεν θα λέγαμε πως ναι, αν και τον τελευταίο καιρό γίνεται μια αξιοπρεπής προσπάθεια από διάφορους ανθρώπους (μαγαζάτορες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και μουσικούς) να στηθεί μια μουσική σκηνή στην πόλη μας που θα μπορέσει να αναδείξει πολλές μπάντες.

Από όσο γνωρίζω έχετε ηχογραφήσει 4 καινούρια κομμάτια και πάτε σιγά σιγά για δίσκο. Σε τι ύφος θα κυμαίνεται η νέα σας δουλειά και που πραγματοποιείται τις ηχογραφήσεις;

Δύο από τα καινούργια μας κομμάτια μπορείτε να τα ακούσετε στο YouTube τα οποία ηχογραφήθηκαν στο Noise Box Studio από τον Σάκη Μπάστα, όπως και η πρώτη μας δουλειά. Δυστυχώς δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε περαιτέρω πληροφορίες για την καινούργια μας δουλειά. Υπομονή και θα τα ακούσετε σύντομα αν πάνε όλα καλά!

monostyle 3Τι είναι για σας το συγκρότημα,  απλά ένας τρόπος έκφρασης ή κάτι παραπάνω;

Σίγουρα η μπάντα και η μουσική είναι ένας τρόπος έκφρασης όπως όλες οι τέχνες. Για εμάς όμως είναι επίσης και μια παρέα που περνάμε πολύ ωραία γελώντας, κουβεντιάζοντας, ταξιδεύοντας και πάνω απ’ όλα παίζοντας την μουσική μας! Είμαστε πλέον συναισθηματικά δεμένοι με τους Monostyle καθώς αυτά τα 2 χρόνια έχουμε ζήσει πολλά πράγματα μαζί…

Τι γνώμη έχετε για το ραδιόφωνο σήμερα (διαδικτυακό ή μη); Εσείς ακούτε;

Ναι ακούμε ραδιόφωνο. Το ραδιόφωνο  είναι το μόνο μέσο που βασίζεται αποκλειστικά στον ήχο και γι αυτό μπορεί να ξεχωρίσει η ωραία μουσική. Προτιμούμε το ιντερνετικό από τα ερτζιανά επειδή πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει πιο ανεξάρτητο και να κρατήσει τον χαρακτήρα του χωρίς συμφέροντα από οικονομικούς παράγοντες, έτσι ακριβώς όπως είχε ξεκινήσει με τους πειρατικούς σταθμούς.

Πως βλέπετε το μέλλον της μπάντας αλλά και της χώρας; Με δεδομένο ότι είστε πιτσιρικάδες και έχετε όλη την ζωή μπροστά σας!

Για την μπάντα δεν μπορούμε να κάνουμε καμία πρόβλεψη, αν και έχουμε την διάθεση και όρεξη να την πάμε μέχρι εκεί που αξίζει να πάει. Σχετικά με το μέλλον της χώρας έχουμε να πούμε ότι …. ΞΥΠΝΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ!

Facebook: https://www.facebook.com/pages/MonoStyle/167062526679819