Σας παρουσιάζομε το συγκρότημα Νιφάλια

σημείωση: Δεν γνωρίζομε αν υπάρχουν ακόμα

( Συμμετέχουν στην συλλογή Rockap – Τα Demos με το τραγούδι “Τα όνειρα της Κλάρα” )

Αυτοί είναι οι Νιφάλια , του γνωρίσαμε αρχικά με το όνομα Νηφάλια Εξέγερση μέσα από ένα Mp3 που είχε το ηλεκτρονικό περιοδικό Roadhouse.gr (Δεν υπάρχει πλέον ούτε το ένα ούτε το άλλο).

Είχα ακούσει εκείνο το τραγούδι τους το οποίο έχει όνομα ” Τα όνειρα της Κλάρα” διάβασα και μια συνέντευξη τους την οποία αναδημοσιεύουμε εμείς και μπορώ να πω ότι μου άρεσαν και έτσι έστειλα ένα e-mail γνωριμίας στον Στέφανο ( κιθαρίστα τους ) για να μου στείλει το demo τους ( επειδή κάνω εκπομπή στα fm, για να παιχτεί εκεί κτλ ). Πέντε τραγούδια, το ένα σε στίχους Θάνου Ανεστόπουλου ( κοινός, τραγουδιστή των Διάφανων Κρίνων ) το “Γιορτινά Φεγγάρια”, τα οποία μου ήχησαν ωραία στα αυτιά μου και με έκαναν να τους συμπαθήσω από την αρχή.

Τα τραγούδια του demo του είναι :

*      Γιορτινά Φεγγάρια  ( στίχοι Θ.Ανεστόπουλος )
*      Ντύθηκαν Άγγελοι
*      Τα όνειρα της Κλάρα
*      Μα θα υπήρξαν ξανά
*      Ερωτισμός

Και τα μέλη του σχήματος είναι :

Γιώργος Κόλτσιου στην Φωνή και την κιθάρα

Στέφανος Τσιγκριμάνης στην κιθάρα

Άκης Ουλκέρογλου στα drums και στο βιολί

Νίκος Γεωργεδάκης στο μπάσο

Παρακάτω σας έχουμε ένα βιογραφικό του σχήματος το οποίο μας το έδωσαν οι ίδιοι

Βρισκόμαστε κάπου μέσα στο 1995 όταν τρία παιδιά αποφασίζουν να ξεκινήσουν ένα συγκρότημα με το όνομα Νηφάλια Εξέγερση. Τα παιδιά αυτά είναι ο Γιώργος Κόλτσιου στη φωνή και την κιθάρα, ο Νίκος Γεωργεδάκης στο μπάσο και ο Βαγγέλης Πατέλης στα drums. Ο ήχος του group εκείνη την περίοδο ξετυλίγεται σε punk και γρήγορες rock φόρμες με έντονα ακόμα τα σημάδια της εφηβείας. Το group κάνει κάποια live με αυτή του την σύνθεση μέχρι το 1997 οπότε και αντικαθίσταται ο drummer και την θέση του παίρνει ο Άκης Ουλκέρογλου ο οποίος παίζει και βιολί. Το Νοέμβριο του ΄97 προσχωρεί στη Νηφάλια Εξέγερση ο κιθαρίστας Στέφανος Τσιγκριμάνης. Με νέο υλικό πλέον, δίνουν ένα live στο club Pique στην Κυψέλη. Τον ίδιο καιρό συναντιούνται με τον Θάνο Ανεστόπουλο των Διάφανων Κρίνων ο οποίος τους γράφει τους στίχους για το τραγούδι “Γιορτινά Φεγγάρια”. Αρχές του ’98 και η Νηφάλια Εξέγερση συμμετέχει στο Battle of the Bands που διοργανώνεται από το AN club. Η διαδικασία χωρίζεται σε τρεις φάσεις. Προημιτελικός στο AN club , ημιτελικός στο Camel και τελικός στο Ρόδον. Το group φτάνει μέχρι τον τελικό όπου και καταλαμβάνει την δεύτερη θέση. Παράλληλα ηχογραφεί κάποια καινούργια κομμάτια και το καλοκαίρι του ΄98 κάνει την πρώτη του live εμφάνιση εκτός Αττικής, στο Φεστιβάλ του Άρδα στον Έβρο. Το ’99 το group ξαναπαίζει στο AN club μία φορά την άνοιξη και μία φορά το φθινόπωρο μαζί με τους Φόβους του Πρίγκηπα. Ιανουάριος του 2000 και η πρώτη συναυλία της χρονιάς δίνεται στο AN club μαζί με Τα Φώτα που Σβήνουν. Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς καλούνται τελευταία στιγμή για να παίξουν στο AN club μαζί με τους Απροσάρμοστους, την Κρίστη Στασινοπούλου και Τα Φώτα που Σβήνουν ενώ λίγες μέρες αργότερα παίζουν μαζί με τους Panx Romana στο Freerange Festival που γίνεται στο 8 Δυτικά. Ηχογραφούν κάποια νέα κομμάτια τους και τον Σεπτέμβριο εμφανίζονται στο Budgie στο Λαγονήσι μαζί με τους Deus X Machina. Ο Οκτώβριος του 2000 τους βρίσκει στο AN club μαζί με τον Γιώργο Τσίγκο και τους Μαύρους Κύκλους. Εκτός από αυτά τα live η Νηφάλια Εξέγερση έχει παίξει σε αρκετά live δήμων και σε μουσικές σκηνές όπως Στον Αέρα, Καφεθέατρο, Rock Cafι Trip, Σεισμός. Αρχές του 2001 και η Νηφάλια Εξέγερση αποφασίζει να μετονομαστεί σε Νιφάλια διότι το πρώτο όνομα παραπέμπει σε μουσικές και νοοτροπίες που όσον αφορά το group ανήκουν στο παρελθόν. Η πρώτη τους συναυλία με το νέο τους όνομα γίνεται την 1-3-2001 μαζί με τους Vel στο AN club ενώ 2 μήνες αργότερα παίζουν στο Rodeo μαζί με τους Fuzzy Nerds και τους Plot. Αυτό τον καιρό οι Νιφάλια τέλειωσαν τις ετοιμασίες για το δικό τους studio στο οποίο και έχουν αρχίσει τις πρόβες για το νέο τους υλικό. Όσο για επόμενα live η συμμετοχή τους στα φετινά Freerange Festival και Indie Free Festival είναι σίγουρη.

Όσον αφορά τον ήχο τους αυτός φλερτάρει με στοιχεία της pop, garage, punk και δέχεται επιρροές-φανερές ή μη-από group σαν τους Tindersticks, Cave and the Bad Seeds, Doors, Radiohead, Placebo.