Τον Sigmataf , κατά κόσμο Στέλιο Τσάφο, τον γνώρισα από την δουλειά των Ερίσμα «Homo Logos» αλλά ουσιαστικά των άκουγα από πιο παλιά, όταν ήταν χωμένος μέσα στην Freestyle Productions , στους Βαβυλώνα ή σε συνεργασίες με τους Prohja.

Μαρέσουν οι ανοιχτόμυαλοι τυπάδες χωρίς ταμπού και παρωπίδες αλλά με όρεξη για δημιουργία και ένας από αυτούς είναι ο Sigmataf. Αν θα ήθελες να του βάλεις μια ταμπέλα η κατάλληλη λέξη για την μουσική του είναι η «Εναλλακτική».

Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά λοιπόν, την οποία κυκλοφορεί μόνος, αυτοχρηματοδοτούμενα, χωρίς κάποια εταιρία από πίσω, έχει τίτλο «Ξύπνα. Ώρα για ύπνο».

Δώδεκα τραγούδια αριθμεί αυτή η απόπειρα, εκ των οποίον ένα intro. Όπως προανέφερα η λέξη «Εναλλακτική» κολλάει απόλυτα στο μουσικό περιεχόμενο. Ηλεκτρονική μουσική, λούπες, samples, drum ‘n bass, hip hop καταβολές ( πως θα μπορούσαν να λείπουν άλλωστε; ), κιθάρες, μπάσο, latin και new wave στοιχεία συνθέτουν το μουσικό του παζλ, το οποίο ντύνει όμορφα χωρίς να υπερβάλει και να κουράζει.

Αυτό το πολυμορφικό του παζλ το έχει κολλήσει γερά με στίχους ανησυχίας, προβληματισμού, πότε με χιουμοριστική διάθεση και πότε με σκληρά λόγια, αντικατοπτρίζοντας έναν νέο με καλλιτεχνικές ανησυχίες βουτηγμένο στον άγριο κόσμο μας, προσπαθώντας να αναπνεύσει για να μην σαλτάρει. Όλος ο δίσκος ακούγεται ευχάριστα και ακρόαση με την ακρόαση το ταξίδι που σε πηγαίνει συνεχίζει να είναι μοναδικό, ανακαλύπτοντας κάθε φορά και διαφορετικές ομορφιές.

Στην δουλειά αυτή έχουν βάλει επίσης το χεράκι τους οι : Αλέκος – Vertival- Σώρρος (πρώην μέλος των ΡΟΔΕΣ) ο Αδριανός Παπαμάρκου ( Εκτός Μάχης ) Ραμσής και ο Θάνος Μυλωνέρος.

Εν τέλει δεν θα μπορέσω να μην αναφερθώ στο υπέροχο artwork που βάζει το κερασάκι στην τούρτα. Πραγματικά είναι από τα καλύτερα που έχουν πέσει στα χέρια μου τελευταία, έτσι αρμόζει σε κυκλοφορίες εν έτη 2010. Εύγε!

Σας αφήνω με στίχο : «Παράξενό μου κάποτε, κάποτε μου’ χες πει, βαθαίνουνε οι άνθρωποι όταν γυρεύουν ξέρα. Πωλείται ανασφάλεια για χρήση ιδιωτική και οι πιο δυναμικοί γίνονται σκέτη λέρα.» … Καληνύχτα!

Νίκος Γραμμάτος