Οι Install με το άλμπουμ “May you be happy” συστήνονται στο ευρύ κοινό αφού η ίδρυση του γκρουπ έλαβε χώρα την άνοιξη του 2007 και μέσα από μια σειρά ατελείωτων live εμφανίσεων καθώς και την ηχογράφηση ενός πρώτου demo EP με τίτλο “Protect the loud”, είχαν ήδη δημιουργήσει έναν πρώτο πυρήνα αφοσιωμένων ακροατών. Μέσα από αυτήν την σειρά εξέλιξης της μουσικής τους, κάποια στιγμή τους άκουσαν και από την ΕΜΙ οπότε έγινε και η πολυπόθητη πρόταση για την κυκλοφορία του παρόντος album, το οποίο ηχογραφήθηκε στο KIWI studio από τον Νίκο Λάβδα ενώ το εξίσου πετυχημένο mastering έγινε στα θρυλικά Abbey Road του Λονδίνου από τον Geoff Pesche. Οι Install αποτελούνται από την Βιργινία Αξιώτη (φωνητικά & σχεδιασμό artwork) , τον Λευτέρη Νικολάου (κιθάρες) , τον Κώστα Καγκελάρη (μπάσο) και τον Δημήτρη Τσαμπουνάρη (ντραμς) ενώ οι επιρροές του συγκροτήματος είναι πολλές και ποικίλες, ακολουθούν όμως κυρίως το indie ηχόχρωμα που τους ταιριάζει περισσότερο.

Ανοίγοντας το cd ,το πρώτο που θαυμάζεις είναι το πανέμορφο artwork, σχεδιασμένο εξολοκλήρου από την τραγουδίστρια Βιργινία Αξιώτη, αποκαλύπτοντας ένα ακόμη ταλέντο της ενώ το cd αρχίσει να φανερώνει το περιεχόμενό του με το πρώτο τραγούδι, με τίτλο Tricky minds να μας εισάγει με όμορφες βραχνές κιθάρες και κοφτό drumming στον ηχοχώρο των Install. Δεύτερο έρχεται το Stoner V2 με τις αλα 60’ς κιθαριστικές παραμορφώσεις να δείχνουν την πολύ καλή δουλεία του Νίκου Λάβδα ενώ τα φωνητικά της Βιργινίας Αξιώτη ειδικά στα σημεία που ξεφεύγει ανεβαίνοντας την κλίμακα, δείχνουν μια σπάνια στόφα. Τρίτο track στο cd συναντάμε το Englishmen το οποίο εισάγεται με μια στακάτη μπασογραμμή για να καταλήξει σε μια οργιαστική κορύφωση ενώ το Party II με την υπόκωφη οργή του δείχνει από την αρχή τις άγριες διαθέσεις του. Το Stay down δείχνει για μια ακόμη φορά το ταλέντο της τραγουδίστριας Βιργινίας Αξιώτη ,ειδικά στα σημεία που δεν φοβάται να φωνάξει ενώ από μουσικής πλευράς έχουμε ένα καθαρόαιμο british- indie διαμαντάκι, ίσως ένα από τα καλύτερα track του άλμπουμ. Έκτο έρχεται το Sealed and safe με το μπάσο να κεντάει ένα πανέμορφο μοτίβο που αναπτύσσεται με όμορφες new-wave τύπου κιθάρες ,δίνοντας μας ένα ακόμη διαμαντάκι και ακολουθεί το Guns’n’women με τα νευρικά ντραμς να δίνουν το στίγμα σε ένα τραγούδι που θυμίζει λίγο την Εύη Χασαπίδου και τους No man’s land ,συνδυάζοντας νεοψυχεδελικά στοιχεία με indie ηχόχρωμα. Ακολουθεί στην όγδοη σειρά το Top of the road με χαρακτηριστικές βρετανικού indie τύπου κιθάρες και εξωστρεφή groovy φωνητικά ,εισάγοντάς μας στο Song 4 , μία αργόσυρτη μπαλάντα που δείχνει τις δυνατότητες της μπάντας, ακόμα και στις χαμηλές ταχύτητες. Δέκατο τραγούδι έρχεται το χειμαρρώδες Dizzy lizards με τις κιθάρες να βγαίνουν στο προσκήνιο και να δημιουργούν ένα garage τοπίο το οποίο δίνει την θέση του στο Back on the streets ,έναν indie ύμνο ελευθερίας ,το οποίο με την στακάτη και επιθετική του ατμόσφαιρα θα ξεχωρίσει άνετα στην ραδιοφωνική κοινότητα, δίνοντάς του τον τίτλο του πιο radio friendly τραγουδιού. Δωδέκατο στο cd βρίσκουμε το Stoner το οποίο είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει, δηλαδή ένα ογκώδες stoner κομμάτι , με heavy κιθάρες και α-λα Queens of the Stone Age ατμόσφαιρα, σαν φόρος τιμής προς το γκρουπ που φαίνεται να λατρεύουν οι Install και κατόπιν εισάγεται το Psychedelic Fuck, ένα πεντάλεπτο αργόσυρτο παγανιστικό track  το οποίο κορυφώνεται με τις πολύ όμορφες punk κιθαριστικές επιθέσεις. Κρυμμένο μέσα στο track θα βρείτε γύρω στα 6 λεπτά πριν την λήξη του ένα hidden track ,το Some Things, προφανώς γραμμένο σε κάποιο rehearsal της μπάντας , βαδίζοντας πάνω σε blues μονοπάτια και παρ’ όλο που το αποδίδουν καλά , η διαφορά της ηχογράφησης από αυτή του υπόλοιπου cd μάλλον δεν βοηθάει σε κάτι παραπάνω, εκτός από από τους πολύ πιστούς οπαδούς των Install.

Συνολικά έχουμε να κάνουμε με μια πολύ προσεγμένη δουλειά, πιστή στον indie ήχο τον οποίο υπηρετεί με συνέπεια και βάζει ένα λιθαράκι ακόμα σε αυτό που λέμε ελληνική σκηνή ενώ πολλά από τα tracks μπορούν να γίνουν άνετα anthems στον παγκόσμιο εναλλακτικό ήχο αφού δεν υστερούν σε κανένα τομέα (συνθέσεις, ηχογράφηση, mastering, υποστήριξη από εταιρεία) ενώ αναμένεται και η οπτικοποίηση του Back on the Streets ,το οποίο αναμένουν με αγωνία το Mad tv και το MTV για να το εντάξουν στην ζώνη υψηλής τηλεθέασης, δείχνοντας πως εάν μια δουλειά γίνει με επαγγελματισμό και μεράκι ,μπορεί να κοιτάξει τους πάντες στα μάτια

Κείμενο:
Βασιλειάδης Δημήτρης