a4139620069_10Αρκετοί μπορεί να είχαμε ξεχωρίσει τους 10 Code από το EP τους το 2013 αλλά με το ταλέντο τους κατάφεραν να ξεχωρίσουν και στον διαγωνισμού EuroMusic Contest 2014, στο Παρίσι, αποτελώντας έναν από τους 10 φιναλίστ που επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 3267 διαγωνιζόμενους, από 40 Ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά από την εμφάνιση τους στο Exit Festival στην Σερβία το καλοκαίρι του 2015 στο πλευρό των θρυλικών Motorhead! Όλα αυτά οδηγούν στο ντεμπούτο με τίτλο «Swiftlets».

Κατευθείαν εκρηκτικό μπάσιμο δίχως πολλά πολλά με όλη την μπάντα στο ρεφρέν να γκαζώνει το εναρκτήριο «Transmitter» και να συνεχίζει ασταμάτητη στο ομότιτλο του δίσκου «Swiftlets» με ελάχιστα πιο αργό τέμπο και με breakdown! Το «3 Steps» και  το «Animal Crisis» πάλι στην φόρμα κουπλέ-ρεφρέν όπως τα πρώτα. Το «All Mine» με χαρακτηριστική μελωδία που σου καρφώνεται μαζί με τα εθιστικά φωνητικά είναι η power ballad του δίσκου. Ένα δομημένο για ραδιόφωνο κομμάτι με λίγο πιο χαλαρό ρυθμό στα σημεία που κυριαρχεί το μπάσο είναι το «Love To Lose». Συνέχεια με το «Love To Loose» που κινείται σε alternative rock μονοπάτια όπως γενικότερα και όλος ο δίσκος. Μοντέρνο ροκ με το πολύ ωραίο σόλο το «Another Way». Και πάμε στο «Superman’s Cape» που το είχα πρωτοακούσει προσωπικά τον Μάη του ’13 τότε που είχε βγει στο «The Connection» EP των 10 Code και θυμάμαι να μου είχε κάνει εντύπωση για την τραχύτητα και την ωμότητα που εξέπεμπε, αλλά εδώ η παραγωγή είναι πιο ραδιοφωνική και σε σύγχρονο στυλ με αποτέλεσμα ο ωμός ήχος να δίνει την θέση του σε πιο σφιχτή παραγωγή και η τραχύτητα στην ορμητικότητα. Το κλείσιμο έρχεται με το hard rock «Save The Day» με τον στακάτο ρυθμό του.

Μπορεί οι επιρροές να κατάγονται από τα 90ς (λίγο britpop και grunge) αλλά η πιο σύγχρονη πινελιά έρχεται από τις δυναμικές στιγμές των Muse και το ευρύτερο φάσμα του alternative rock. Η παραγωγή είναι άψογη όπως και η μίξη από τον Αλέξη Μπόλμπαση των Artracks Studios και το mastering του Γιάννη Χριστοδουλάτου των SweetSpot Productions Studios. Το λιτό κόκκινο εξώφυλλο είναι της Ειρήνης Ράπτη με το σμήνος των πουλιών που το είδος τους έδωσε και το όνομα στο κομμάτι και στον δίσκο. Όλο το συγκρότημα ξεχωρίζει είτε με τις μελωδικές κιθάρες του Απόστολου και του Πέτρου (ο τελευταίος είναι υπεύθυνος για τα φωνητικά που σε κάθε σημείο έδειχναν ότι ξέρει που να πατάει) και το σφιχτό rhythm section του Γιώργου και Στέφανου σε μπάσο και ντραμς αντίστοιχα. Ένας δίσκος που μπορεί να διαδοθεί από τα ραδιόφωνα αλλά και σε συναυλίες θα τους φανταζόμουν σε ιδανικό combo με Breath After Coma και Halfnote! Η παρουσίαση του δίσκου θα γίνει μαζί με τους Solarmonkeys σε διοργάνωση της 3P Lab την Παρασκεύη 18 Μάρτη στις 22:00 στο 6 d.o.g.s στο Μοναστηράκι https://www.facebook.com/events/1668912193369164

Ακούστε όλο τον δίσκο εδώ: https://youtu.be/NyydBHmvoVY

Σταύρος Παπαγεωργόπουλος

Λίστα Τραγουδιών:
1. Transmitter
2. Swiftlets
3. 3 Steps
4. Animal Crisis
5. All Mine
6. Love to Lose
7. Another Way
8. Superman’s Cape
9. Save the Day

Οι 10 Code είναι:
Πέτρος Ποταμιανός (φωνητικά,κιθάρα)
Απόστολος Μπουλές (κιθάρα)
Γιώργος Παρασκευόπουλος (μπάσο)
Στέφανος Σακελλαρίου (ντραμς)

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:
www.10-code.com
www.facebook.com/10Code
http://10code.bandcamp.com
www.youtube.com/user/10CodeBand
https://twitter.com/10codemusic
www.instagram.com/10_code