???????????????????????????????

Το συγκρότημα Υπόγεια Ρεύματα μετά από 20 ολόκληρα χρόνια από την πρώτη τους δισκογραφική δουλεια (Ο μάγος κοιτάζει την πόλη), πραγματοποίησαν για το 2014, το πρώτο τους live, στο Βυρσοδεψείο στην Αθήνα.

Το Βυρσοδεψείο είναι ένα βιομηχανικό κτίριο περίπου 3.000 τμ. στο Βοτανικό. Υπήρξε το μεγαλύτερο Βυρσοδεψείο των Βαλκανίων κατά τον 19ο αιώνα, εξαιρετικής ομορφιάς και ιστορικής σημασίας για την πόλη της Αθήνας γι’ αυτό και έχει κριθεί διατηρητέο.

Η σύνθεση πλέον της μπάντας αποτελείται από τους:

Γρηγόρη Κλιούμη – Κιθάρα — τραγούδι

Μάριο Τσάγκαρη – Πλήκτρα –τραγούδι

Νίκο Γιούσεφ – Hλεκτρικό μπάσο, μουσικό πριόνι

Τάσο Πέππα – Tύμπανα

Το καλοκαίρι του 1997, 14 ετών μαθητής τότε, σε μία συναυλία στο ανοιχτό θεατράκι Ισιαδάκι στη Λαμία, μαζί με τους Συνήθεις Ύποπτοι, είδα το συγκρότημα Υπόγεια Ρεύματα για πρώτη φορά live

Έχοντας πλέον κυκλοφορήσει επτά στούντιο δίσκους και με 20 χρόνια παρουσίας στα μουσικά δρώμενα της ελληνικής σκηνής,έδωσαν μία συναυλία διαφορετική από τις προηγούμενες τους εμφανίσεις.

???????????????????????????????Η συναυλία άρχισε γύρω στις 21.30, ανεβαίνοντας στην σκηνή πρώτος ο ντράμερ Τάσος Πέππας αυτοσχεδιάζοντας στα τύμπανα. Στη συνέχεια ανέβηκε ο Νίκος Γιούσεφ μας μάγεψε παίζοντας το μουσικό πριόνι του. Μετά, την θέση του πίσω από τα πλήκτρα πήρε ο Μάριος Τσάγκαρης και τέλος ανέβηκε στην σκηνή ο τραγουδιστής και μοναδικός πλέον κιθαρίστας του γκρουπ Γρηγόρης Κλιούμης. Όλοι τους ήταν ντυμένοι με φόρμες εργασίας σαν βιομηχανικοί εργάτες.

Η συναυλία άνοιξε με το τραγούδι ”Σαν έρημα καράβια” και συνεχίστικε με το ”Βροχή”, το οποίο είναι σε στίχους του ποίητή Χ. Λ. Μπόρχες και το ”Κοιτάς μακριά”. Μετά από αυτά τα τραγούδια που ήταν όλα σε χαμηλό τέμπο το συγκρότημα Υπόγεια Ρεύματα έπαιξε και το καινούριο τους ακυκλοφόρητο τραγούδι ”Ξένος”, το οποίο μπορείτε να του ακούσετε και στο επίσημο κανάλι τους στο youtube.

(http://www.youtube.com/watch?v=-1WR129HAjg&feature=c4-overview-vl&list=PLvhUFshMwTdEN2pR4R05AbnROA5kuG6vs).

Στην συνέχεια της συναυλίας, ο ήχος τους έγινε πιο σκληρός και παίχτηκαν τραγούδια όπως το ”Καινούργια Σελήνη” και το ”Τσαλακωμένες μέρες”.

Κάπου εκεί έγινε και ένα μικρό διάλειμμα και υπήρξε ένα απρόοποτο, καθώς κόπηκε η μία χορδή από την κιθάρα του Γρηγόρη Κλιούμη.

Το δεύτερο μέρος άρχισε πάλι με τραγούδια από τα παλιά. Σειρά είχε το ”Κινέζικο Πορτραίτο” και ”Κυριακή”. Ακούστηκε επίσης το τραγούδι ”Τι να ‘ναι αυτό” από ένα cd single που είχαν κυκλοφορήσει το 2002. Και κάπου εκεί έφτασε και η σειρά για ένα τραγούδι από τον τελευταίο τους δίσκο, που ήταν σε συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο. Ήταν το τραγούδι ”Αυτούς τους έχω βαρεθεί”. Η συνέχεια είχε τραγούδια όπως ” Θέλω Να Χάσω Τον Εαυτό Μου”, ” Πολιτεύεσαι”, ” Σαν φως”, ” Μ’ Αρέσει Να Μη Λέω Πολλά”, ” Μια φυλακή”, ” Ασημένια σφήκα”, ” Το τρένο”.

Τα τραγούδια που ακούστηκαν σε αυτή την συναυλία ήταν σχεδόν αποκλειστικά από τις τρείς πρώτες τους δισκογραφικές δουλειές. Δηλαδή από τους δίσκους, Ο μάγος κοιτάζει την πόλη του 1994, Παραλογές του 1995 και Τσαλακωμένες μέρες του 1998. Όλα τα τραγούδια από αυτούς τους τρεις πρώτους τους δίσκους παίχτηκαν με διαφορετική ενορχήστρωση. Ήταν μια διοφορετική προσέγγιση των παλιών αλλά αγαπημένων τραγουδιών τους μετά από τόσα χρόνια.

???????????????????????????????Στα απρόοππτα όπως είπα και πιο πάνω, εκτός από την μία χορδή που κόπηκε από την κιθάρα, ήταν ότι το κακό συνεχίστηκε καθώς κόπηκε και μία δεύτερη χορδή, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή προς το τέλος της συναυλίας, να έρθει μία δεύτερη κιθάρα για να αντικαταστήσει την δική του ο Γρηγόρης Κλιούμης.

Το συγκρότημα Υπόγεια Ρεύματα συνεχίζει να μας ταξιδεύει σε αυτό το όμορφο μουσικό ταξίδι τους, που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια. Με τον Γρηγόρη Κλιούμη, τραγουδιστή και κιθαρίστα, να είναι πλέον ο μοναδικός από την αρχική σύνθεση του γκουπ, τα Υπόγεια Ρεύματα πορεύονται για την τρίτη τους δεκαετία στην ελληνική ροκ μουσική σκηνή.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΖΙΚΟΣ

http://elliniko-greek-rock.blogspot.gr/

https://www.facebook.com/pages/Elliniko-greek-rock/223290641177606