Όπως όλα δείχνουν, το πρωτοποριακό πικάπ που μηδενίζει την τριβή αξιοποιώντας τους νόμους της φυσικής θα κυκλοφορήσει κανονικά στο εμπόριο.

Μιλάμε για το Mag-Lev Audio της ομώνυμης εταιρείας, η οποία ζητά τη συνδρομή του κοινού μέσω του Kickstarter για να κατασκευάσει και να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα πικάπ που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές μένουν άλλες 14 ημέρες για να λήξει η καμπάνια και η εταιρεία έχει ήδη λάβει πάνω από 400 χιλιάδες δολάρια, έχοντας ξεπεράσει τον αρχικό στόχο των $300.000.

Το Mag-Lev Audio χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με τα τρένα μαγνητικής αιώρησης, τα οποία έχουν σπάσει τα ρεκόρ ταχύτητας στις χώρες που χρησιμοποιούνται. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί ισχυρούς ηλεκτρομαγνήτες προκειμένου το πλατό να αιωρείται περιστρεφόμενο ελάχιστα εκατοστά πάνω από τη βάση του. Έτσι, δεν χρησιμοποιείται κεντρικός άξονας και ουσιαστικά οι τριβές είναι μηδενικές.

maglevaudio1

Όταν το πικάπ είναι κλειστό, τρεις βραχίονες συγκρατούν το πλατό στη θέση του. Όταν πατήσουμε το On, οι βραχίονες αυτοί υποχωρούν προς τα κάτω αφήνοντας το πλατό στον αέρα! Μάλιστα οι κατασκευαστές έχουν ενσωματώσει και ένα UPS μέσα στη συσκευή, το οποίο αναλαμβάνει να παράσχει αδιάληπτη ενέργεια για να αποφευχθούν τα ατυχήματα σε περίπτωση που κοπεί το ρεύμα (και πέσει το πλατό από τον αέρα, καταστρέφοντας το δίσκο).

Εκτός από τη δύναμη του μαγνητισμού που έχουν τιθασεύσει οι κατασκευαστές, το Mag-Lev Audio χρησιμοποιεί κορυφαία υλικά κατασκευής, ηλεκτρονικά, βραχίονα και βελόνα, προκειμένου να μπορεί να υποσχεθεί τέλεια ποιότητα ήχου. Φυσικά, υποστηρίζει δίσκους και 33 και 45 στροφών, ενώ στο τέλος της ακρόασης, ο βραχίονας σηκώνεται αυτόματα και επιστρέφει στην αρχική του θέση.

Οι κατασκευαστές δεν έχουν δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον μηχανισμό περιστροφής που χρησιμοποιείται. Αναφέρουν μόνο ότι πρόκειται για πατενταρισμένη τεχνολογία μαγνητικής αιώρησης, η οποία εξασφαλίζει σταθερή περιστροφή, ελεγχόμενη διαρκώς από ειδικό λογισμικό.

Το Mag-Lev Audio αναμένεται να κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο του 2017, ενώ η τιμή του θα ανέρχεται σε $ 1.490. Φυσικά, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, όσοι έχουν υποστηρίξει την καμπάνια στο Kickstarter θα μπορέσουν να αγοράσουν το πρωτοποριακό αυτό πικάπ αρκετά πιο φθηνά.