LemonostifelΟι Lemonostifel δεν είναι καινούργιοι στον χώρο αφού υπάρχουν στην Καστοριά πολλά χρόνια, έχουν περάσει από τις τάξεις τους πολλοί και κορυφαίοι έλληνες μουσικοί ( x-Ξυλινά Σπαθιά, Ποδηλάτες κλπ) και συνεχίζουν μέχρι σήμερα, με την σύνθεσή τους να αποτελείται από τον Νέστορα Καποδίστρια στις κιθάρες, τον Νίκο Παπαιωάννου στο τσέλλο, τον Νίκο Μαγνήσαλη στα ντραμς, τον Παναγιώτη Μανουηλίδη στο μπάσο, τον Γαβριήλ Χρυσικόπουλο στις ηλεκτρικές κιθάρες, το μπουζούκι και την τρομπέτα, τον Χάρη Βορεάδη στα κρουστά και τον Βαγγέλη Βραχνό στην τρομπέτα. Με αυτό το σχήμα ηχογραφείται το 2ο άλμπουμ τους από τους βετεράνους Τίτο Καργιωτάκη και Χρήστο Χαρμπίλα και  βγαίνει από την All Together Now του Γιάννη Αγγελάκα σε cd το 2012 και σε βινύλιο το 2013 από την Liquid Bass και την Eye 5 Records. Αυτά από μόνα τους είναι αρκετά για να εξιτάρουν κάποιον για μια ακρόαση σαν και αυτή οπότε έχουμε :

To εναρκτήριο «Το σπίτι είναι έρημο», ανοίγει με τα όμορφα πνευστά και τα έγχορδα  να κρατάνε τον πρώτο ρόλο σε μια ακουστική κυρίως ανάπτυξη και κατόπιν έρχεται η «Γιαγιά», με την…πραγματική γιαγιά να συνομιλεί όλο στοργή και φροντίδα με τον κανακάρη της και ένα κομμάτι που αναπτύσσεται πάνω σε έναν νοσταλγικό άξονα, ιδανικό για cinematic τοπία και βροχερές ημέρες. Ακολουθεί το αβανταδόρικο «Είχα πάρει χάπια για να κοιμηθώ» παρμένο από ελληνική ταινία του ’60 δίνει την ώθηση για να ξεδιπλωθεί ένα swing κομψοτέχνημα με την κιθάρες να ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο και να συνομιλούν με τα πνευστά σε μια χορευτική φρενίτιδα. Αμέσως μετά έρχεται η «Χειμωνιάτικη μύγα»,  με desert Mexicana κιθαριές και ασυγκράτητο r’n’roll και πειραγμένα φωνητικά να αποδώσουν αυτόν τον δυναμίτη σε 4/5 και το πέμπτο Track «Ήταν νύχτα και είχε ήλιο»  δείχνει την λατρεία του γκρουπ στα ηχοχρώματα τύπου Calexico, ειδομένα όμως μέσα από το δικό τους πρίσμα. Έκτο track ο «Ραδιοκέφαλος» ,με τον αστείο τίτλο και την γκαζωμένη εκτέλεση δείχνει για μια ακόμη φορά την παλλέτα των ρυθμών και ήχων που χειρίζονται άνετα οι Lemonostifel, παραδίδοντας έναν Post rock ύμνο και κατόπιν ο « Άνθος Αραβοσίτου», με τις experimental (έως και ambient) ηχοχρώματα προσθέτει ένα ακόμη λιθαράκι στο μουσικό τους σύμπαν. Το «Νανούρισμα» στην 8η θέση του άλμπουμ παίζει με τους ήχους των παιδικών παιχνιδιών που νανουρίζουν τα μωρά με μια απόκοσμη industrial αισθητική που σε υποβάλλει και «Το γλυκό του κουταλιού» με το ξεσηκωτικό του riff και την αρμονική συνομιλία του βιολιού με την κύρια μελωδία ξυπνάει μνήμες αλλοτινές. Η επερχόμενη «Τσάλα Μοργκάνα» με τον περίεργο τίτλο και τις psychobilly κραυγές στην έναρξη αρχικά σε μπερδεύει όμως το κομμάτι αναπτύσσεται αρμονικά πάνω στον διάλογο της κιθάρας με την τρομπέτα οδηγώντας σε μια οργασμική κορύφωση  και προτελευταίο κομμάτι συναντάμε το «Μπας και… άλλα μπα», ένα σχεδόν gypsy jazz και swing δυναμίτη που σε αρπάζει από τον λαιμό με τα απίστευτα γκάζια του. Τέλος το άλμπουμ κλείνει με το «Φακίστρα» και τα θαλασσινά ηχοχρώματα να διαδέχονται τα κρουστά που διαδέχονται αυτήν την όμορφη unplugged μελωδία ενώ στο τέλος του κομματιού κρύβεται και ένα hidden track, καθαρόαιμα experimental.

Έχοντας τελειώσει η ακρόαση του άλμπουμ, συνειδητοποιείς πως κατά την διάρκειά του οι Lemonostifel σε ταξίδεψαν νοερά  στα δικά τους ηχοτόπια, με μαεστρία, τέχνη και έμπνευση, ό,τι χρειάζεται δηλαδή για να φτιάξεις ένα όμορφο , φρέσκο και σύγχρονο άκουσμα που απευθύνεται σε ένα διεθνές κοινό, κάνοντάς με να καμαρώνω για αυτούς.

Βασιλειάδης Δημήτρης

Tracklist:

1) Το σπίτι είναι έρημο
2) Γιαγιά
3) Είχα πάρει χάπια για να κοιμηθώ
4) Χειμωνιάτικη μύγα
5) Ήταν νύχτα και είχε ήλιο
6) Ραδιοκέφαλος
7) Άνθος αραβοσίτου
8) Νανούρισμα
9) Γλυκό του κουταλιού
10) Τσάλα Μοργκάνα
11) Μπας και…άλλα μπα
12) Φακίστρα

Είδος: Jazz rock – experimental
2012 cd-2013LP

http://lemonostifel.com/gr/