Οι Δάρνακες δημιουργήθηκαν το 2002 στη Θεσσαλονίκη, όταν κάτι περίεργοι και εντελώς ετερόκλητοι τύποι κλήθηκαν να παίξουν σε ένα συγκρότημα που αποτελούνταν από δυο επίσης παράξενα αδέρφια που συνήθιζαν να παίζουν παραδοσιακή μουσική και ζητούσαν μερικούς μουσικούς για να παίξουν τις συνθέσεις τους και να διασκευάσουν αλλόκοτα μερικά από τα παραδοσιακά τραγούδια που αγαπούσαν.

Από τότε πολλά πράματα άλλαξαν, προστέθηκαν μέλη, άλλα αντικαταστάθηκαν και η μουσική τους πέρασε από χιλιάδες ειδών φίλτρα και επιρροές. Το 2005 ο πρώτος τους δίσκος, “Virgo”, ως αρχικός κρίκος μιας ονομαστικής ζωδιακής αλληλουχίας εκδόθηκε από την Ano Kato Records.

Το έτος 2006 ήταν μια χρονιά πολύ σημαντική για την πορεία του συγκροτήματος μια και η Balkan music εισήλθε δυναμικά και δημιουργικά στις playlists των συναυλιών τους, επηρέασε τις δημιουργίες τους και άλλαξε δραματικά το γενικό ύφος της μπάντας δίνοντάς του μια αρκετά διαφορετική κατεύθυνση, αφού χρησιμοποιήθηκε ως ένα από τα βασικά συστατικά τους. Η μίξη της Βαλκανικής μουσικής με εντελώς διαφορετικά στυλ και με τις προσωπικές επιρροές των μελών της μπάντας διαμόρφωσε το τωρινό ύφος των Δαρνάκων που θα μπορούσε καθ’ υπερβολή να χαρακτηριστεί ως Balkan Gypsy Post με στοιχεία Punk και Ethno. Τα live τους αποτελούνται κυρίως από δικές τους συνθέσεις πλαισιωμένες από διασκευές μουσικών από όλο τον κόσμο, τραγουδώντας Ισπανικά, Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Πορτογαλικά, Σέρβικα και Ρώσικα.

Το 2007 ηχογραφήθηκε το single CD τους με όνομα “Darnakes” που είχε ως κύριο σκοπό να αναδείξει αυτή τη στροφή του συγκροτήματος.
Από τα τέλη του 2008 ξεκίνησε η ετοιμασία του επερχόμενο δίσκου “Libra, το προξενιό της Αντιγόνης” ο οποίος αναμένεται να εκδοθεί μέσα στην άνοιξη του 2010.

Οι Δάρνακες έχουν εμφανιστεί σε πολλά από τα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας (Άρδας River Party, Gaia Festival, Earth Festival (Γιορτές της Γης), GreenDay Festival, Antiwar Festival, KNE Festival, Antiracist Festival κ.ά.), στο εξωτερικό (OST Club, Vienna, Exit Festival, Ljubljana) και σε live clubs στην Ελλάδα (Principal Club Theatre, Υδρόγειος, Orient, Malt n Jazz, Gagarin 205, Αλάβαστρον, Θυμωμένο Πορτρέτο κ.α.). Έχουν βρεθεί να ανοίγουν συναυλίες πολλών σημαντικών καλλιτεχνών όπως ο Goran Bregovic, οι 17Hippies, οι KAL, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Χρήστος Θηβαίος, η Κρίστι Στασινοπούλου, η Σαββίνα Γιαννάτου, Δημήτρης Ζερβουδάκης και άλλοι.

http://www.myspace.com/darnakes

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ