Internet: Ήταν θέμα χρόνου να μπει και εκεί αστυνόμευση, σε λίγο καιρό θα έχουμε και αστυνόμευση στο μπάνιο μας

Συνέντευξη στον Ηλία Μπαρλή

Καλησπέρα φίλε Faethon. Θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε για το χρόνο σου και για την συνέντευξη που μας παραχωρείς. Με τις παρακάτω ερωτήσεις, σκοπός μας είναι να σε μάθουμε και εμείς καλύτερα αλλά και το υπόλοιπο κοινό.
Faethon: Ευχαριστώ πολύ, με ευχαρίστηση να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.

Μίλησε μας για το γκρουπ, πως ξεκίνησε και γιατί; Από πού εμπνεύστηκες το όνομα του group;
Faethon: Οι WOLFHOWL δημιουργήθηκαν τον Ιούνιο του 2009 με ένα και μόνο σκοπό, το αγνό black metal. Το γκρουπ αποτελείται μόνο από εμένα, είναι one-man-band. Ο λύκος είναι το αγαπημένο μου ζώο και συνδέεται άμεσα με το black metal. Το ουρλιαχτό του λύκου, είναι κάτι το οποίο πάντα με συγκλόνιζε… έτσι λοιπόν εμπνεύστηκα το όνομα για το γκρουπ.

Πες μας για το EP σου
Faethon: Το “My Return To The Mountains” κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2012 απ’ την μεξικάνικη “Azermedoth Records” σε 600 αντίτυπα. Το EP αποτελείται από 3 κομμάτια και η συνολική διάρκεια του είναι 20 λεπτά περίπου. Μουσικά το EP κινείται αποκλειστικά στο χώρο του καλού, παραδοσιακού black metal.

Μίλησε μας για τις επιρροές σου και από πού αντλείς έμπνευση για στίχους και μουσική;
Faethon: Οι μουσικές μου επιρροές είναι διάφορες, αλλά κυρίως από τη νορβηγική black metal σκηνή και την πρώιμη ελληνική, στιχουργικά παίρνω έμπνευση κυρίως απ’ την μητέρα φύση, είναι η κύρια μου έμπνευση.

Οι στίχοι σου τι πραγματεύονται;
Faethon: Οι στίχοι των WOLFHOWL αφορούν τη φύση, το χειμώνα και τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης.

Πως βλέπεις την ελληνική σκηνή; Και αν ξεχωρίζεις κάποιες μπάντες;
Faethon: Η ελληνική σκηνή έχει πολλές καλές μπάντες σε όλα τα είδη, έτσι και στο black metal. Το πρόβλημα είναι ότι οι μπάντες δεν έχουν την υποστήριξη που θα έπρεπε να έχουν από πολλούς… κάποιες φορές ακούω μία ελληνική μπάντα και σκέφτομαι ότι αν δεν ήταν Έλληνες αλλά πχ ήταν Σουηδοί, θα είχαν μεγαλύτερη αναγνώριση μόνο και μόνο λόγω εθνικότητας. Πέρα από τις πολύ γνωστές μπάντες, οι Macabre Omen, Ravencult, Enshadowed, Caedes Cruenta, Nipenthis, Necrohell, Mortuus Caelum είναι κάποιες μπάντες που προσωπικά ξεχωρίζω.

Ξέρω πως είσαι από την Κεφαλονιά. Πως είναι τα πράγματα εκεί; Υπάρχει κοινό; μαγαζιά;  Ή είναι δύσκολα τα πράγματα;
Faethon: Η Κεφαλονιά είναι ο τόπος μου, τον οποίο αγαπώ και μισώ ταυτόχρονα. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, δεν υπάρχει κοινό σχεδόν καθόλου, ούτε ανάλογα μαγαζιά, οπότε βολευόμαστε οι όσοι είμαστε εδώ σε καμιά μπυραρία…

Η μουσική σου ηχεί old school, τι γνώμη έχεις για τα συγκροτήματα που προσπαθούν να ενσωματώσουν και άλλες μουσικές-ήχους στο black metal και αυτά που ακολουθούν μόδες;
Faethon: Ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει, απλά προσωπικά η λέξη “μόδα” μου φέρνει αναγούλα. Δεν με αφορούν τέτοιες μπάντες γιατί έχουν σκοπό να γίνουν γνωστοί μέσω της μουσικής, παίζοντας κάτι που είναι στη μόδα και όχι επειδή το γουστάρουν. Τώρα, όσον αναφορά την ενσωμάτωση και άλλων ήχων στο black metal…. τι να σου πω… κάθε άποψη είναι σεβαστή, εγώ πάντως προτιμώ την παραδοσιακή συνταγή….

Έχοντας ακούσει το EP σου και έχοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων, τόσο ηχητικά όσο και αισθητικά (εξώφυλλο πολυτελείας), θα ήθελα να μου πεις αν συμφωνείς στο ότι τα καλύτερα πράγματα στο black παίχτηκαν στην δεκαετία του 90; Ο ήχος σου, συμφωνείς ότι είναι επηρεασμένος από εκείνη την εποχή;
Faethon: Φυσικά και συμφωνώ ότι τα καλύτερα πράγματα στο είδος παίχτηκαν στη δεκαετία του ’90, όλοι οι δίσκοι-διαμάντια τότε κυκλοφόρησαν, για μένα αλλά και για πολύ κόσμο αυτή ήταν η χρυσή δεκαετία του black metal. Ο ήχος των WOLFHOWL είναι 100% επηρεασμένος από εκείνη την δεκαετία.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σου από το γκρουπ;
Faethon: Προσδοκίες… δεν περιμένω να βγάλω φράγκα και από την αρχή δεν είχα, ούτε έχω τέτοιο σκοπό…. ξέρεις κάτι; Το EP άρεσε σε πολύ κόσμο και είμαι πολύ χαρούμενος γι αυτό, οπότε η προσδοκία μου μπορούμε να πούμε ότι είναι να γουστάρει ο κόσμος την κάθε κυκλοφορία της μπάντας και πιστεύω ότι κάποιος που δεν ακολουθεί τις μόδες αλλά αρέσκεται στο να ακούει μουσική που είναι βγαλμένη απ’ την ψυχή θα βρει στοιχεία που του αρέσουν στους WOLFHOWL.

Πως βλέπεις το black metal στο σύνολο; Ακούς άλλα είδη πέρα από black metal;
Faethon: Πλέον υπάρχουν πολλές μπάντες, διάφορες απόψεις πάνω στο είδος και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, προσωπικά βλέπω ότι υπάρχουν ακόμη έντιμες-ειλικρινείς μπάντες και αυτό με ευχαριστεί. Πέρα από black metal, ακούω πολύ παραδοσιακό heavy, thrash και παλιομοδίτικο hard rock. Επίσης folk και μεσαιωνική μουσική καθώς και πολύ neofolk.

Τι σου αρέσει στο Black metal;
Faethon: Κοίτα, σε πολλούς ανθρώπους (πλειοψηφία) αρέσουν οι ευχάριστες μελωδίες και η φωτεινή πλευρά που βγάζουν κάποια είδη μουσικής… εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς. Μου αρέσει η σκοτεινή πλευρά και το απόκρυφο, το μυστηριώδες. Έπειτα πέρα από τον ήχο, τους στίχους και την ατμόσφαιρα, πιστεύω ότι το black metal είναι το μοναδικό είδος που υπάρχει πλήρη αφοσίωση-προσήλωση από τον οπαδό, υπάρχει μία δέσμευση αν “με πιάνεις”, που προσωπικά τη λατρεύω…

Πόσο χρόνο αφιερώνεις στην μουσική; Είτε ακούγοντας, είτε συνθέτοντας;
Faethon: Αναλόγως με την περίοδο και το κατά πόσο έχω ελεύθερο χρόνο, είτε για να ακούσω είτε για να συνθέσω. Το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου μου χρόνου το αφιερώνω στη μουσική.

Πες μας την γνώμη σου για το Rockap που στηρίζει αποκλειστικά ελληνικές μπάντες.
Faethon: Μακάρι να υπήρχαν και άλλα webzines σαν το δικό σας, να στηρίζουν αποκλειστικά την ελληνική σκηνή και δεν το λέω για να σας χαϊδέψω τα αυτιά, αλλά γιατί το πιστεύω. Μακάρι να υπήρχε στήριξη στις ελληνικές μπάντες από παντού, αλλά….

Την γνώμη σου για το internet; Την προώθηση της δουλειάς των μουσικών μέσω του διαδικτύου χωρίς πληρωμή πως την βλέπεις;
Faethon: Μεγάλο θέμα, μπορούμε να το αναλύουμε ώρες.. γενικά είμαι λίγο της παλιάς σχολής, αλλά δε θα το παίξω κάθετα αντίθετος. Είμαι υπέρ του να “κατεβάζει” κάποιος ένα album ή κάποια κομμάτια και αν του αρέσει πραγματικά αυτό που ακούει, να υποστηρίξει την μπάντα και να αγοράσει το υλικό της. Δεν είσαι οπαδός μιας μπάνταq όταν “κατεβάζεις” τη δισκογραφία της μέσω internet ενώ τρως πατατάκια και βλέπεις ταινιούλα… αν θες να υποστηρίξεις την μπάντα, αγόρασε το album της, έτσι μόνο τη στηρίζεις. Επίσης άλλος ένας λόγος είναι ότι άλλη ποιότητα έχει το mp3 και άλλη το cd ή το βινύλιο, αλλά αυτό σε ενδιαφέρει μόνο αν ακούς σοβαρά μουσική και όχι για να περάσεις την ώρα σου….

Πιστεύεις ότι site όπως το Rockap μπορεί να βοηθήσουν σε πωλήσεις ένα καλλιτέχνη;
Faethon: Ναι, κυρίως τις underground μπάντες που χρειάζονται στήριξη, μέσω του webzine σας, ο κόσμος γνωρίζει τις μπάντες και μερικοί σίγουρα θα ενδιαφερθούν να αγοράσουν κάποιες κυκλοφορίες.

Αγοράζεις δουλειές άλλων μουσικών; Προτιμάς σε βινύλιο ή CD;
Faethon: Φυσικά! Κυρίως underground δουλειές, γιατί πλέον εκεί κυρίως βρίσκεις αλήθεια και εντιμότητα στη μουσική. Βινύλιο ή cd; Προσωπικά δεν έχω κάποια προτίμηση, γουστάρω και τα δύο.

Ποια είναι η γνώμη σου για την αστυνόμευση του διαδικτύου; Είσαι υπέρ του ελεύθερου κατεβάσματος, μιας και είναι φλέγον το ζήτημα, ή πιστεύεις πως κάτι τέτοιο βλάπτει τους μουσικούς οικονομικά;
Faethon: Ήταν θέμα χρόνου να μπει και εκεί αστυνόμευση, σε λίγο καιρό θα έχουμε και αστυνόμευση στο μπάνιο μας, δε θέλω όμως να επεκταθώ πολύ σε αυτό. Ναι είμαι υπέρ του ελεύθερου κατεβάσματος.

Κλείνοντας μίλησε μας για τα επόμενα σχέδια σας, μουσικά και μη.
Faethon: Ένα split-cd είναι στα σκαριά μαζί με μια άλλη ελληνική μπάντα, το οποίο θα κυκλοφορήσει κατά πάσα πιθανότητα το καλοκαίρι. Θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση απ’ τη δισκογραφική και απ τις δύο μπάντες πολύ σύντομα. Επίσης αυτό τον καιρό συνθέτω καινούργια κομμάτια για μελλοντική κυκλοφορία μετά το επερχόμενο split-cd. Beware in the night…when the wolf begins to howl…

https://www.facebook.com/pages/Wolfhowl/112967265457743