Καλημέρα, φίλοι μου και καλή χρονιά να έχουμε. Με υγεία πάνω απ’ όλα, και ωραίες μουσικές.

Πρωτοχρονιά σήμερα, και όπως συνηθίζεται, ανταλλάσσουμε δώρα αυτές τις μέρες. Έτσι και εγώ είπα να αδράξω την ευκαιρία που μου δόθηκε και να μιλήσω για μια μπάντα, πραγματικά «δώρο για τα αυτιά μας». Πρόκειται για μια από τις ομορφότερες μπάντες που έχει «γεννήσει» αυτός ο τόπος, αλλά για ένα περίεργο λόγο, έχουν μείνει στην αφάνεια. Και επειδή θεωρώ ότι είναι μεγάλη αδικία τέτοιες μουσικές, με τέτοια συναισθηματική φόρτιση και τέτοια μουσική ταυτότητα, να ακούγονται από λίγους, θα ήθελα να γράψω πέντε πραγματάκια. Φυσικά, αναφέρομαι στους WILL-O-THE WISP.

Δημιουργήθηκαν το 1997 στην Αθήνα. Η αρχική σύνθεση ήταν: Τάκης Μπαρμπαγάλας(πρώην μέλος της Λευκής Συμφωνίας) στην κιθάρα, Κώστας Παγώνας στο μπάσο, Ντίνα Νάσση στα πλήκτρα, Νίκος Μανουσόπουλος στα ντραμς, Νίκος Χαλκιάς στο φλάουτο, Άγγελος Γερακίτης στα φωνητικά. Με αυτή τη σύνθεση λοιπόν, ξεκινούν να δουλεύουν τα κομμάτια τους και το φθινόπωρο του 1998, μπαίνουν στο studio Action και ηχογραφούν την πρώτη τους δουλειά, που κυκλοφόρησε σε βινύλιο σε 800 κομμάτια και σε cd. Αυτή η δουλειά είναι πραγματικά για τους εραστές της μουσικής.

Ξεκινάει με το υπέροχο Silent thoughts (part Ι), ένα θέμα στο πιάνο που σε βάζει κατευθείαν στο κλίμα για το τι θα ακολουθήσει.

Ακολουθεί το Elbereth, με την έναρξη να θυμίζει Λευκή Συμφωνία (κατά τη γνώμη μου κάτι απόλυτα φυσιολογικό), και από εκεί και πέρα το κομμάτι απογειώνεται με τα παραμυθένια πλήκτρα, το μελωδικό φλάουτο, το καταπληκτικό μπάσο, τις εξαιρετικές κιθάρες και τα μαγευτικά γυναικεία φωνητικά. Με μια λέξη …μαγεία!!!

Συνεχίζει με το A sign or a smile, ένα πραγματικά μουσικό ταξίδι. Αυτή η μουσική έναρξη με πλήκτρα και κιθάρες σε ένα απίστευτο διάλογο, θα σας μείνει με την πρώτη ακρόαση στο μυαλό. Κάπου στη μέση, το τραγούδι αλλάζει με το μπάσο και τα πλήκτρα να δίνουν ρέστα, δένοντας αρμονικά με τα εξαιρετικά φωνητικά. Κομμάτι που το ακούς για μια ζωή.

Το παραμύθι ξεδιπλώνεται με το Hang on to a dream, ένα ντουετάκι με πλήκτρα και έγχορδα, να δημιουργούν ένα αποτέλεσμα χάρμα ώτων!!

Έπεται το Summer of life – αυτό το κομμάτι είναι το αγαπημένο μου! Εδώ όλοι πραγματικά δίνουν ρέστα και μας χαρίζουν ένα μουσικό διαμάντι, χωρίς ίχνος υπερβολής!!

Περνάμε στο It’s a time που ξεκινάει με ένα ασύλληπτο θέμα στο φλάουτο, προκαλώντας μας επικίνδυνα έντονη συναισθηματική φόρτιση (για κάτι τέτοια ζούμε εμείς οι φίλοι της μουσικής). Πραγματικά ονειρικό κομμάτι!!

Μετά τα έντονα χτυποκάρδια που προηγήθηκαν, συνεχίζουμε δυναμικά με το Flying over the dawn…μια πανέμορφη βόλτα σε καταπράσινα λιβάδια, ένα ταξίδι πίσω στα παιδικά μας χρόνια, τόσο απλά…

Προτελευταίο κομμάτι είναι το Vision. Tο ακούς και σε συντροφεύει για το υπόλοιπο της ζωής σου…απλά πραγματάκια!!!

Ο δίσκος κλείνει με το Silent thoughts (part ΙΙ) ένα θέμα που μας θυμίζει πως ξεκινήσαμε!!

Αυτό που έχω να πω, είναι ότι αυτή η δουλειά, πρέπει να ακουστεί με μεγάλη προσοχή απ’ αυτούς που δηλώνουν εραστές της μουσικής…πιάνει κορυφή σε συναίσθημα και performance. Πραγματικό αριστούργημα!! Ακούστε το!!

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα μας σε αυτή την απίστευτη μπάντα και βρισκόμαστε στο φθινόπωρο του 2000, τότε που η μπάντα ξεκινά να ηχογραφεί την δεύτερη δουλειά της στο studio Action, όπου και είχε ηχογραφήσει και το debut album τους. Και το αποτέλεσμα ήταν, με την ίδια σύνθεση μετά απο 2 1/2 μήνες να μας χαρίσει απλόχερα την φυσική συνέχεια του πρώτου δίσκου τους. Ο δίσκος ονομάζεται Second Sight και ας ξεκινήσουμε λοιπόν την ξενάγηση.

Ξεκινάμε με πλήκτρα έκπληξη – γκραν κινιολ τα πρώτα δεύτερα – αλλά αμέσως μας μεταφέρουν στο γνώριμο μουσικό τους ύφος. Το κομμάτι που ανοίγει το δίσκο λέγεται The passage και είναι βουτηγμένο στην ψυχεδέλεια.

Δεύτερο κομμάτι είναι το Eternal joy του οποίου η μουσική του είναι ιδανική για ταξίδια, όλων των μορφών…μουσική που αν της αφεθείς, θα βιώσεις βαθιά, όμορφα, πρωτόγνωρα συναισθήματα..

Τρίτο κομμάτι είναι το Queen of dreams. Και εδώ του δίνουν να καταλάβει. Είναι άλλο ένα μικρό διαμαντάκι σε αυτό το δίσκο.

Ακολουθεί το εξαιρετικό Ropedancer. Τι μπορεί να πει κανείς γι’ αυτή την σύνθεση; Σιωπούμε λοιπόν και απολαμβάνουμε ένα μουσικά ψυχεδελικό, προοδευτικό αριστούργημα.

Πέμπτο κατά σειρά τραγούδι είναι το Rings of time. Ένα κομμάτι που εκφράζει σαν σύνθεση αλλά και βγάζει στον ακροατή πολύ έντονο συναίσθημα, πράγμα χαρακτηριστικό γι’ αυτή την μπάντα. Παραμυθένιο το αποτέλεσμα και σε αυτό το κομμάτι, ονειρικό θα λέγαμε.

Έκτο κομμάτι το Water-Lily’s land.  Εδώ έχουμε να κάνουμε, ίσως, με το πιο «βαρύ» κομμάτι του δίσκου και το πιο πειραματικό. Ατμόσφαιρα κινηματογραφική, πράγμα που μας κάνει να τους αποδώσουμε τα δέοντα εύσημα.

Έβδομο κομμάτι και νιώθεις Θεός!! Το όνομα αυτού The message και κυριολεκτικά σε ισοπεδώνει… απλά επικό!!!

Κλείνουν με το S.T.3.

Συνοψίζοντας, θα έλεγα ότι η δεύτερη δουλειά τους, τους βρίσκει με καλύτερη παραγωγή, περισσότερη ψυχεδέλεια και πιο σκοτεινό ύφος θα τολμούσα να πω.

Παράλληλα με την προετοιμασία της τρίτης δουλειάς τους, ετοιμάζουν και την δική τους εταιρία (Wow Records). Μπαίνουν στο Studio S.C.A. και ηχογραφούν το νέο τους πόνημα τον Ιανουάριο του 2003. Και το όνομα αυτού Ceremony of innocence. Κυκλοφορεί και αυτό σε βινύλιο (800 κομμάτια) και cd.

Ο δίσκος κινείται πάνω-κάτω στα ίδια μουσικά μονοπάτια που έχουν χαράξει, και είναι και αυτός μοναδικά υπέροχος!!!

Το 2005 η σύνθεση της μπάντας αλλάζει. Ο Κώστας Κωστόπουλος είναι στα τύμπανα και ο δίσκος αυτός είναι και ο πιο «μαύρος» τους. Υπάρχουν φήμες για κάποια απώλεια (αλλά επειδή ίσως είναι μόνο φήμες, δεν προχωρούμε σε περαιτέρω ανάλυση). Η μουσική σε αυτό το album κυμαίνεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και απαιτεί περισσότερες ακροάσεις για να σε κερδίσει. Αυτά λοιπόν για τους μαγευτικούς Will-O-The-Wisp.

Kλείνοντας, θα ήθελα να πω, ότι οι δισκογραφικές δουλειές τους είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν, και αν βρεθούν, οι τιμές είναι εξωφρενικά υψηλές, οπότε καλό θα ήταν να υπάρξει κάποια επανακυκλοφορία. Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στα σπουδαία εξώφυλλά τους, που κολλάνε γάντι με την όλη μουσική επένδυση του κάθε δίσκου τους. Ευχαριστούμε λοιπόν αυτή την παρέα που μας έχει προσφέρει απίστευτες δουλειές και ελπίζω όσοι δεν τους γνωρίζετε να κάνετε αυτό το δώρο στον εαυτό σας και να συστηθείτε με τη μουσική τους. Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι που όλοι πρέπει να είναι επιβάτες. Αξίζει πραγματικά…

Albums
1999: Will-o-the wisp
2000:Second sight
2003:Ceremony of innocence
2007:Gift for your dreams

http://www.will-o-thewisp.gr/

Κείμενο: Ηλίας Μπαρλής