cover_youtubeΑκούγονται πατημασιές και ο άνεμος φυσάει ενώ ανεπαίσθητα τα όργανα έρχονται σιγά-σιγά στην επιφάνεια… και μετά από αυτό το “Κάλεσμα” σκάει το πολύ δυναμικό ντεμπούτο από τους Γιαννιώτες “Χωριάτες”.

Εδώ έχουμε πρωτοτυπία, ένταση και αναφορά σε πολλές ετερόκλητες αλλά εκ του αποτελέσματος άρτια αναμειγμένες σκηνές. Βέβαια μπορούμε να περιορίσουμε -γιατί περί χαντακώματος θα πρόκειται-με ταμπέλες την καλοδουλεμένη (μετά από 4 χρόνια ηχογραφήσεων) και αξιόλογη “Ρίζα” αλλά για την μουσική σημειολογία και μόνο θα πούμε κάποια πράγματα.

Θες αναφορές στον στόνερ ήχο και δη στον ελληνικό; Ε για άκου την “Περδικομάτα” που θυμίζει το Hazelnur (R.I.P) των Planet Of Zeus καθώς και τις ευχαριστίες της μπάντας στον Λάμπρο των 1000mods. Στο “Echoes” κυριαρχούν τα κλασσικά παραδοσιακά γυναικεία πολυφωνικά φωνητικά από τις Πουλχερία Τσαβδάρη και Κατερίνα Κωνσταντίνου που αντίστοιχα (το συγκρότημα Πλειάδες) χρησιμοποίησαν το 2010 και οι Rotting Christ στον δίσκο τους “Εάλω”. Το radio-friendly “Nova” είναι ότι πρέπει για αρχή.

Θες τα βαριά αρχέγονα και μονολιθικά σαν την πέτρα που φιγουράρει στο εξώφυλλο Black Sabbath-ικά ριφφάκια; Ε για άκου το “Τι Κακό” (με ολίγη από Kyuss) ή το πιο “στα μούτρα σου” ορχηστρικό “Σκάρος” που ξεκινά σαν άλλο “Children Of The Grave”. Νιώσε την ψυχεδέλεια των Tool ενσωματωμένη στο παραδοσιακό “Jannim” η κατά κόσμον “Γιάννη μου το μαντήλι σου”.

Μιας και αναφερθήκαμε για παραδοσιακά στοιχεία, εδώ το κλαρίνο είναι το βασικό σημείο αναφοράς δίνοντας μια πρωτόγνωρη και ιδιαίτερη πνοή στην ευρύτερη ελληνική σκηνή. Μια σκηνή που οι αντίστοιχη πειραματισμοί ξεκινούσαν απο το “Mountains” των Socrates απο το μακρινό 1976 εως τους Mode Plagal (σε πιο jazz ύφος) και την black metal μπάντα Aherusia με την κρητική λύρα. Στο δίσκο αυτό  οι ήδη υπάρχουσες υπέροχες παραδοσιακές μελωδίες (Κρασί, Ζαλίζομαι, Τι Κακό, Χαλασιά, Σκάρος, Έχω ζάλη στο κεφάλι) διασκευασμένες άρτια μαζί και με τα αντρικά πολυφωνικά στοιχεία σίγουρα  θα δημιουργήσουν ευχάριστη ανάγκη σε ένα ξένο ακροατήριο για περαιτέρω ψάξιμο της παραδοσιακής ηπειρώτικης κουλτούρας πέρα από τα όρια του folk ήχου. Υπάρχουν ακόμη και οι εκστασιακές στιγμές σαν τα άλλα “Βακχανάλια” τραγούδια στο “Ταμπούρλα”.

Θες post-rock στοιχεία αλλά και ένα πάντρεμα ψυχεδέλειας και progressive rock α λα Pink Floyd; Διέπουν όλο το δίσκο με την συνολική ακρόαση! Το 10λεπτο “St.Triad” ανεβάζει τις ταχύτητες και αντικατοπτρίζει το σύνολο του δίσκου αντιπροσωπεύοντας όλα τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά!

Αναφορικά με την παραγωγή δίχως υπερβολές θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν χάνει από πουθενά αλλά αναδεικνύει τους πολύ καλούς οργανοπαίχτες είτε μιλάμε για τα τύμπανα του Άρη Γιαννόπουλου είτε για τον Αλέξη Καραμέτη στα φωνητικά με την πολύ καλή άρθρωση  και την κιθάρα και τον Άκη Ζώη στο μπάσο και τον Αχιλλέα Ράδη στα πλήκτρα. Στο κλαρίνο δεσπόζει ο γνωστός από την συνεργασία του με τον Γιάννη Χαρούλη Κωνσταντής Πιστιόλης εκτός από τα ‘Echoes’, ‘Nova’, ‘Skaros’ & ‘Krasi” που συμμετέχει ο Γιάννης Χαλδούπης.

Οι αξιόλογες γκεστ εμφανίσεις δεν σταματάνε εδώ όμως! Ο Γιάννης Μήτσης γνωστός από την θητεία του στα ντραμς των Ξύλινων Σπαθιών εμφανίζεται στην “Χαλασιά” ενώ ο Κανένας των Ιωαννίνων η κατά κόσμον Ηρακλής Κάκαβος που δεν είναι ευρύτερα γνωστός αλλά αποτελεί μια σημαντική μορφή της underground τοπικής σκηνής ακούγεται στο “Ταμπούρλα”. Τέλος ο δίσκος κλείνει με το ομώνυμο “Ρίζα” με ηχητικά αποσπάσματα απο τα ντοκιμαντέρ “Πωγωνίσια Πολυφωνικά” και “Πωγωνίσιος” του σκηνοθέτη Αντώνη Τσάβαλου από το πρόγραμμα του “Ελλήνων Δρώμενα”.

Ήδη βάζει υποψηφιότητα ως δίσκος του μήνα και γενικά μια κυκλοφορία για τον ελληνικό χώρο που θα γεφυρώνει γενιές ακροατών. Είναι φρέσκο αμάλγαμα που ο πειραματισμός του είναι από το βάθος του χρόνου πιο συμπαγής από ποτέ στο σημερινό ροκ οικοδόμημα!!!Διατίθεται από την Mantra Records (ανεξάρτητη εταιρία της ίδιας της μπάντας) και δωρεάν για κατέβασμα.

Σταύρος Παπαγεωργόπουλος

https://vicband.bandcamp.com/track/riza
https://www.facebook.com/vic.epirus
https://www.youtube.com/user/VICband2010
http://www.myspace.com/vicity

 

Tracklist:

1.Kalesma
2.Echoes
3.Nova
4.Jiannim
5.Tabourla (feat. Ioanninas Nobody)
6.Krasi
7.Ti kako
8.Perdikomata
9.Chalasia (feat. G. Mitsis)
10.Skaros
11.St. Triad
12.Riza