Η ιστορία των Verbal Delirium ξεκινά το καλοκαίρι του 1999 , όταν ο Jargon (φωνή , πλήκτρα , σύνθεση) αποφασίζει να δημιουργήσει το προσωπικό του μουσικό project. Τα πρώτα χρόνια κύλησαν με την μπάντα να πειραματίζεται στο studio ψάχνοντας την μουσική της ταυτότητα με μια εμφανή κλήση αρχικά στον ήχο του progressive και psychedelic rock των 70’s. Περνώντας μέσα απο διαρκείς εναλλαγές μελών

Δέκα χρόνια μετά για πρώτη φορά η μπάντα παίρνει σταθερή μορφή και ηχογραφείται το πρώτο επίσημο άλμπουμ με τίτλο “So close and yet so far away”. Η ηχογράφηση διαρκεί μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2009 και μετά από μια σειρά επιτυχημένων εμφανίσεων το album κυκλοφορεί από τη Γαλλική Musea records , εταιρία από την οποία και διανέμεται από το Νοέμβριο του 2010 αποκομίζοντας εξαιρετικές κριτικές από εγχώριο και διεθνές μουσικό τύπο , sites και blogs.  Το εν λόγω άλμπουμ έδειξε , εκτός των άλλων , και την πρόθεση της μπάντας να εντρυφήσει σε στοιχεία κλασσικών ορχηστρικών ακουσμάτων , χρησιμοποιώντας όργανα όπως το τσέλο και την προσπάθεια της να ξεφύγει πλέον από συγκεκριμένες μουσικές ταμπέλες.

Στις αρχές του 2012 το line up αλλάζει εντελώς. Σταδιακά αντικαταστάθηκαν όλοι οι μουσικοί που συμμετείχαν στον πρώτο δίσκο εκτός του Jargon φυσικά.

To Noέμβρη του 2012 οι Verbal Delirium εμφανίστηκαν με επιτυχία στο Βερολίνο στο διαγωνισμό του EurockMarathon όπου πήραν την 4η θέση και πολλά θετικά σχόλια.

17 Φεβρουαρίου του 2013 κυκλοφορεί ηλεκτρονικά το δεύτερο άλμπουμ του συγκροτήματος με τίτλο From the small hours of weakness”  και λίγο αργότερα γίνεται μια περιορισμένη κοπή cd/self release.

Ακολούθησαν περιορισμένες όμως ιδιαιτέρως επιτυχημένες live εμφανίσεις της μπάντας καθώς και η επίσημη παρουσίαση του δίσκου στο κατάμεστο Stage 25, παράλληλα με μια σειρά από πολύ καλές κριτικές για το νέο δίσκο.

Στις 5 Οκτώβρη του 2013 οι Verbal Delirium επιλέγονται να εμφανισθούν στο PROG POWER EUROPE που έγινε στην Ολλανδία. Η υποδοχή του κοινού ήταν ενθουσιώδης και κάτι περισσότερο από θερμή. Τα σχόλια εξαιρετικά καθώς και οι κριτικές Στην ίδια σκηνή εμφανίστηκαν οι Shadow Gallery, οι Fates Warning , οι Ocean, Haken και πολλά άλλα συγκροτήματα.

Το 2014 βρίσκει τους Verbal Delirium στο studio να ξεκινούν την προετοιμασία του τρίτου δίσκου.

Στις 28 Σεπτεμβρίου οι Verbal Delirium εμφανίζονται στο Summer’s End Festival στην Αγγλία.

Η θερμή υποδοχή του Βρετανικού κοινού σε ένα τόσο εξειδικευμένο (prog) festival καθώς και τα σχόλια που την ακολούθησαν δίνουν πλέον πολλές ελπίδες στη μπάντα για μια ευρύτερη αναγνώριση.

Στις 8 Νοέμβρη 2014  εμφανίστηκαν  στο Gagarin ως support στη συναυλία των God Is An Astronaut όπου έλαβαν ενθουσιώδης κριτικές από τον τύπο.

Το 2016, το “The Prisoned Words Of Fear”, το τρίτο άλμπουμ του συγκροτήματος έγινε διαθέσιμο παγκοσμίως σε φυσική (CD) και ψηφιακή μορφή λήψης από την δισκογραφική εταιρεία Bad Elephant Music (UK). Ενώ εξακολουθεί να στηρίζεται στους ήχους του progressive rock της δεκαετίας του ’70, ενσωματώνει πιο βαριά στοιχεία από το metal είδος, την περίπλοκη ενορχήστρωση και την ισχυρή μελωδική γείωση της τζαζ, μαζί με στοιχεία electronica. Έγινε συμπαραγωγή του Jargon και του Λεωνίδα Πετρόπουλου και το mastered του Daniel Bowles στο Seren Sound Studio.

Γρήγορα στο 2022 και κάτω από τις δύσκολες συνθήκες με την παγκόσμια πανδημία, το συγκρότημα ολοκλήρωσε την ηχογράφηση και την παραγωγή του τέταρτου άλμπουμ του με τον τίτλο “Conundrum”. Συνδυάζοντας τους ήχους του εναλλακτικού και του μοντέρνου progressive rock με κάποιες νότες της ποπ ροκ των δεκαετιών του ’60 και του ’80, το άλμπουμ θα προσφέρει στον ακροατή περιπετειώδη και ευέλικτα ηχητικά τοπία. Έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή στο τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

 

LINKS

Bandcamp

Facebook

YouTube